Παρασκευή 13 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διευρυμένες «μπίζνες» με μονοπώλια του Κουβέιτ

Ετοιμάζεται ανάλογη «υποδοχή» σε κεφάλαια από Αζερμπαϊτζάν και Κίνα, πάνω στα ερείπια των λαϊκών δικαιωμάτων

Από τη συνάντηση της κουβεϊτιανής αντιπροσωπείας με τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο

Eurokinissi

Από τη συνάντηση της κουβεϊτιανής αντιπροσωπείας με τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο
Την προσέλκυση κεφαλαίων από το Κουβέιτ για «μπίζνες» στην Ελλάδα πάνω στα ερείπια μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, όπως και συμπράξεις ελληνικών και κουβεϊτιανών μονοπωλίων για «επενδύσεις» στην ευρύτερη περιοχή, προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκαν χτες στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, σεΐχη Sabah Khaled Al-Hamad Al-Sabah, ο οποίος επισκέφτηκε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Εκτιμάται ότι κουβεϊτιανά μονοπώλια ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι οδικοί άξονες, ο τουρισμός, ο κλάδος των τροφίμων κ.ά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εστιάζουν σε δύο από τους επενδυτικούς φακέλους του ΤΑΙΠΕΔ: Ο πρώτος είναι η συμμετοχή στην πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ. Ο δεύτερος είναι η συμμετοχή στο διαγωνισμό για την 30ετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων της. Για δε τον τουρισμό, το ενδιαφέρον τους εξειδικεύεται στην αγορά εκτάσεων ή και υπαρχουσών εγκαταστάσεων για την κατασκευή πολυτελών εξοχικών κατοικιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Κουβεϊτιανός ομόλογός του υπέγραψαν χτες δύο συμφωνίες, μια για την Προώθηση και Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων, και μια για την ενίσχυση της Τουριστικής Συνεργασίας. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός, οι δύο πλευρές εξέτασαν «τρόπους για την περαιτέρω πρακτική και άμεση βελτίωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών». Υποστήριξε ότι στην Ελλάδα «το επενδυτικό περιβάλλον βελτιώνεται, οι ευκαιρίες για επέκταση της οικονομικής συνεργασίας μας πολλαπλασιάζονται και η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και από το Κουβέιτ».

Παραπέρα διευκρίνισε ότι «σε τεχνικό επίπεδο, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζήτησαν και τη συνεργασία μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων στο επίπεδο του ιδιωτικού τομέα καθαρά, αλλά και τα θέματα που συνδέονται με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και με ορισμένες μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις που μπορούν να γίνουν εδώ στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Κουβεϊτιανός αξιωματούχος τόνισε τη βούληση της κυβέρνησής του «να ερευνήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς (...) Θα ερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες (...) Θα έλεγα ότι μπορούμε να συζητήσουμε για το περιβάλλον, για την Υγεία, για την Ενέργεια, για πολλούς τομείς που μπορούμε να ερευνήσουμε και να συνεργαστούμε».

Ερωτώμενος για το κουβεϊτιανό ενδιαφέρον για τρόφιμα, τουρισμό, ΕΛΠΕ και Εγνατία, μίλησε για «μεγάλες δυνατότητες», «πολλές ευκαιρίες» και «θέληση από τις δύο πλευρές για να γίνουν όλες αυτές οι επενδύσεις». Ο δε Ευ. Βενιζέλος έσπευσε να συμπληρώσει ότι «ανακοινώσεις για συγκεκριμένα επενδυτικά προγράμματα και για συγκεκριμένες επιχειρηματικές κινήσεις γίνονται και πρέπει να γίνονται, όταν αυτές ολοκληρώνονται».

Συμπράξεις με Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες

Σημειωτέον, προηγήθηκε προχτές συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, Π. Μίχαλου, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και Πρόεδρο του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου του Κουβέιτ, καθώς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Κρατικού Οργανισμού Προώθησης Αμεσων Επενδύσεων του Κουβέιτ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, ο πρόεδρος Διεθνών Δραστηριοτήτων του ΣΕΒ, Αθανάσιος Λαβίδας και εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ που παρουσίασαν την «τρέχουσα φάση του προγράμματος αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας».

Η συνάντηση έγινε σε συνέχεια της επιχειρηματικής αποστολής και του επιχειρηματικού συνεδρίου που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ στο Κουβέιτ, το Γενάρη, και όπως ανακοινώθηκε «εξετάσθηκαν ενδελεχώς οι τομείς επενδυτικής και επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Κουβέιτ. Επιβεβαιώθηκε το αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά του Κουβέιτ για σύναψη συμφωνιών επενδυτικού περιεχομένου, είτε στην Ελλάδα, είτε με ελληνικές εταιρείες για την ευρύτερη γεωγραφική ζώνη της χώρας μας».

Αλλωστε, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί «άμεσα», αντί του Οκτώβρη 2014, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, η επίσκεψη του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου του Κουβέιτ στην Ελλάδα «για την πραγματοποίηση στοχευμένων συναντήσεων με την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και την εξέταση σχεδίων του ΤΑΙΠΕΔ».

Οι επόμενες επαφές

Στο πλαίσιο της προσέλκυσης κεφαλαίων και της προώθησης συμπράξεων επικερδών για την ντόπια αστική τάξη, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς υποδέχεται τη Δευτέρα στην Αθήνα τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Χέινταρ Αλίεφ, με βασικό θέμα συζήτησης τα ενεργειακά, καθώς έχουν ήδη κλείσει δύο συμφωνίες, μια για τον αγωγό TAP και μια για τη ΔΕΣΦΑ.

Την Πέμπτη, καταφτάνει στην Αθήνα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάγκ για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Το Πεκίνο έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα και ενδιαφέρεται έντονα για νέες επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κινέζος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί με τον Αντώνη Σαμαρά και την Κρήτη, καθώς ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, στο Ηράκλειο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ