Τρίτη 3 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οξύτατες αντιπαραθέσεις με αφορμή την προεδρία της Κομισιόν

Βγαίνουν στον «αφρό» οι έντονοι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας

Δύο μόλις μέρες μετά τις ευρωεκλογές, στο άτυπο «δείπνο εργασίας» των ηγετών των κρατών - μελών στις 27/5, αποτυπώθηκαν ανάγλυφα οι ενδοαστικές αντιθέσεις που οξύνονται μέσα στην ΕΕ

THE EUROPEAN UNION

Δύο μόλις μέρες μετά τις ευρωεκλογές, στο άτυπο «δείπνο εργασίας» των ηγετών των κρατών - μελών στις 27/5, αποτυπώθηκαν ανάγλυφα οι ενδοαστικές αντιθέσεις που οξύνονται μέσα στην ΕΕ
Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, σχετικά με το ποιος θα αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν, καθώς και για άλλα πόστα σε όργανα της λυκοσυμμαχίας, χαρακτηριστικό των οξύτατων ανταγωνισμών μέσα στην ΕΕ. Ανταγωνισμοί που δεν είναι καινούργιοι, αλλά οξύνονται και διαπλέκονται με διεθνείς ανταγωνισμούς (ιδιαίτερα με ΗΠΑ, αλλά και με Ρωσία, Κίνα) και με εσωτερικούς ενδοκαπιταλιστικούς στα κράτη - μέλη, λόγω διαφορετικών συμφερόντων των διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου.

Οι αντιθέσεις επικεντρώνονται στην παρούσα φάση στο πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν. Δεδομένου ότι η ευρωομάδα, στην οποία ανήκει, είναι πρώτη (με σχετική πλειοψηφία) σε εκλογική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ομάδες της Ευρωβουλής συμφώνησαν ότι θα πρέπει να είναι ο πρώτος που θα επιδιώξει την υποστήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας για την εκλογή του. Ωστόσο, η υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν θα κατατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού πρώτα συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (τους ηγέτες των 28 κρατών - μελών).

Ηδη, ωστόσο, ενάντια στην υποψηφιότητα Γιούνκερ εκφράζονται οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Ιταλίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», ο Βρετανός Ντ. Κάμερον απείλησε για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας του από την ΕΕ, εάν ο Γιούνκερ αναλάβει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ντ. Κάμερον φέρεται να επισήμανε στην καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ (η οποία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα Γιούνκερ), ότι η επιλογή του Γιούνκερ «θα αποσταθεροποιήσει σε τέτοιο βαθμό την κυβέρνησή του που θα έπρεπε να προωθηθεί ένα δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ», καθώς και ότι οι πιθανότητες της επικράτησης του «όχι» στο ερώτημα της παραμονής στην ΕΕ θα αυξάνονταν.

Γράφεται, επίσης, ότι ο Ντ. Κάμερον έχει τηλεφωνήσει σε αρκετούς άλλους αρχηγούς κρατών, προσπαθώντας να τους πείσει ότι η υποψηφιότητα Γιούνκερ πρέπει να «θαφτεί», με το σκεπτικό ότι είναι πολύ «φεντεραλιστής».

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, της συζήτησης για την πορεία της ΕΕ (με παραπέρα ομοσπονδιοποίηση και ενίσχυση των κεντρικών οργάνων ή αντίθετα με επαναφορά αρμοδιοτήτων στα κράτη - μέλη) και τη διατήρηση ή μη του κυρίαρχου μείγματος διαχείρισης (με διλήμματα όμως «αυστηρή δημοσιονομική πολιτική ή χαλάρωση», «σκληρό ή πιο χαλαρό ευρώ»), εντάσσονται και οι ενστάσεις άλλων αρχηγών κρατών στην υποψηφιότητα Γιούνκερ, καθώς στο πρόσωπό του αποτυπώνεται το «στρατόπεδο» που δεν επιθυμεί αλλαγή του τρέχοντος κυρίαρχου μείγματος.

Ετσι, ενστάσεις για την επιλογή Γιούνκερ εμφανίζεται να έχει και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να προκρίνει για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

Αντίστοιχα, και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι πήρε αποστάσεις από τον Γιούνκερ. Χαρακτηριστικά, υποστήριξε ότι χρειάζεται να γίνει μια πολιτική συζήτηση, για να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν είναι ο μόνος υποψήφιος. Ανοικτά εναντίον της υποψηφιότητας Γιούνκερ έχει ταχθεί και ο Σουηδός Πρόεδρος Φρ. Ρέινφελντ, παρότι ανήκει και αυτός στο ΕΛΚ, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος πρέπει να προτείνεται από το Συμβούλιο.

Ο ίδιος ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ Αμ Ζόνταγκ» ότι έχει «ευρεία υποστήριξη» από τους ηγέτες της ΕΕ - τόσο τους συντηρητικούς όσο και τους σοσιαλιστές - ώστε να επιλεγεί για την προεδρία της Κομισιόν και ότι μπορεί να έχει αναλάβει καθήκοντα έως τα μέσα Ιούλη.

Η λύση στο πρόβλημα του προέδρου της Κομισιόν αναζητείται «πακέτο» με τη λύση για άλλους θεσμούς. Ετσι οι «28» κατέληξαν πρόσφατα να δώσουν μια διερευνητική εντολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, να ψάξει στις πρωτεύουσες των «28» συναινέσεις τόσο για το προγραμματικό περιεχόμενο της νέας Κομισιόν, όσο και για ένα πακέτο προσώπων για την προεδρία της Κομισιόν, την προεδρία της Ευρωβουλής, την προεδρία του Συμβουλίου, την προεδρία του Γιούρογκρουπ, τη θέση του «υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ», που κατέχει σήμερα η Κ. Αστον, ποια χώρα θα πάρει ποιον επίτροπο. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Αθήνας, τέλη Ιούνη.

Τρέχει να «χωθεί» και ο Αλ. Τσίπρας

Στο «παιχνίδι», σπεύδει να «χωθεί» και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ανθυποψήφιος του Γιούνκερ για την προεδρία της Επιτροπής της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους Μάρτιν Σουλτς, Σκα Κέλερ και Γκι Φερχόφστατ, επίσης υποψηφίους για την Κομισιόν, με τους οποίους θα συζητήσει «την επόμενη μέρα με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τη διαδικασία και τις εξελίξεις για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κομισιόν».

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο του ΚΕΑ Πιερ Λοράν, την Πρόεδρο της Ευρωομάδας GUE/NGL Γκ. Τσίμερ, τον επικεφαλής του ισπανικού «Pοdemos», Π. Ιγκλέσιας και τον Πρόεδρο του SEL, Ν. Βέντολα.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα, ο Αλ. Τσίπρας έκανε δήλωση υπεράσπισης του δικαιώματος του Γιούνκερ να διερευνήσει πρώτος τη δυνατότητα εκλογής του στην προεδρία της Κομισιόν, αφού το κόμμα απ' το οποίο προέρχεται πρώτευσε στις εκλογές. Επρόκειτο για προσπάθεια δήλωσης παρουσίας στις ενδοαστικές κόντρες, που μαίνονται σε επίπεδο ΕΕ και αντανακλώνται και στη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς και για προσπάθεια... υπόμνησης, στα επιτελεία της λυκοσυμμαχίας, της ανάγκης να τηρούν τα προσχήματα μιας κατ' επίφαση δημοκρατικότητας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ