Τρίτη 3 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ»
Στο πανηγύρι των εφοπλιστών μίλησε ο πρωθυπουργός

Eurokinissi

Με την κατάθεση των διαπιστευτηρίων τους στους εφοπλιστές και συνολικά στο μεγάλο κεφάλαιο, προδιαγράφοντας νέα επίθεση στα δικαιώματα των ναυτεργατών και των εργαζομένων που δουλεύουν στους συναφείς με τη ναυτιλία κλάδους, άνοιξαν χτες το απόγευμα την τελετή έναρξης της παγκόσμιας ναυτικής έκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ» ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης.

Φέτος, στην έκθεση, που γίνεται κάθε δύο χρόνια, συμμετέχουν συνολικά 1.800 εκθέτες - αριθμός που θεωρείται ρεκόρ - από 93 χώρες. Στο πλαίσιο της έκθεσης «κλείνονται» μεγάλες εμπορικές συμφωνίες, ενώ αλλάζουν χέρια δισεκατομμύρια ευρώ στο φόντο της τεράστιας ανεργίας που πλήττει τους ναυτεργάτες και της σύνθλιψης συνολικά των εργασιακών δικαιωμάτων στους εργαζόμενους στεριάς και θάλασσας.

Ο πρωθυπουργός εκθειάζοντας τους Ελληνες εφοπλιστές ανέφερε ότι «στα τελευταία 10 χρόνια οι Ελληνες πλοιοκτήτες έχουν ναυπηγήσει πάνω από 2.500 ποντοπόρα πλοία, κυρίως σε ναυπηγεία της Απω Ανατολής. Τώρα που μιλάμε, οι Ελληνες πλοιοκτήτες παραγγέλνουν ένα νέο πλοίο κάθε 2 μέρες», όμως δεν ανέφερε λέξη ότι τα ναυπηγεία της χώρας βουλιάζουν και δεν πέφτει σφυριά.

Απευθύνοντας προσκλητήριο στους επενδυτές, δηλαδή στα μονοπώλια, ότι μπορούν να βάλουν στο χέρι τις υποδομές της χώρας και τις παραγωγικές της δυνατότητες, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τόνισε: «Βεβαίως, χρειαζόμαστε επενδύσεις, για να αναβαθμίσουμε τις υποδομές στα λιμάνια μας και στα χερσαία οδικά δίκτυα», «χρειαζόμαστε επενδύσεις για να εκσυγχρονίσουμε τα ναυπηγεία μας. Και επενδύσεις για να αναδειχθούμε ως περιφερειακός κόμβος παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, αξιοποιώντας τους ενεργειακούς πόρους που βρίσκονται στις θάλασσές μας. (...) Σήμερα, λοιπόν, η Ελλάδα προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες οικονομικής, εμπορικής, γεω-στρατηγικής και περιβαλλοντικής σημασίας».

Ο υπουργός Ναυτιλίας, με τη σειρά του, ανέφερε ότι σημαία της ναυτιλιακής πολιτικής της Ελλάδας είναι η «Διακήρυξη των Αθηνών», που καθορίστηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, στις 7 Μάη 2014, και έχει στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας των ευρωενωσιακών ναυτιλιακών μονοπωλιακών ομίλων, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών και γενικότερα της εργατικής τάξης στους συναφείς κλάδους των μεταφορών. Ξεκαθάρισε ότι το κύριο είναι η «διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας», δηλαδή η κερδοφορία των εφοπλιστών και παρουσίασε όλους τους νόμους που ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα για την ενίσχυση των προνομίων του εφοπλιστικού κεφαλαίου που συνθλίβουν τα εργασιακά δικαιώματα των εφοπλιστών, όπως ο τελευταίος που καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για να δείξει ότι έχει δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ