Τρίτη 3 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Πιο ενεργό ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ απεργάζεται η κυβέρνηση

Τη μεγαλύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ως «αναγνώριση των υπηρεσιών που παρέχουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. Στόχος, όπως πάντα, η προάσπιση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών όπου μετέχει και η ντόπια άρχουσα τάξη, η γεωπολιτική αναβάθμιση των ελληνικών μονοπωλίων μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Αμυνας Θανάσης Δαβάκης συναντήθηκε με τον διευθυντή Θεμάτων Εμπορικής Ναυτιλίας του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ, Paul Jaenichen, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για να συμμετάσχει, ως επίσημος προσκεκλημένος, στο ετήσιο σεμινάριο του ΝΑΤΟ για την Ποντοπόρο Ναυτιλία, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ και συντονίζει το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών.

Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ ιδρύθηκε το 2004, προκειμένου να αντιμετωπιστούν «οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ». Στο σεμινάριο εξετάζονται ζητήματα όπως η προστασία και με στρατιωτικά μέσα των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη.

Στη συνάντηση, ο υφυπουργός Θ. Δαβάκης επεσήμανε ότι ο δανεισμός των 100 Liberty σε Ελληνες εφοπλιστές, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτέλεσε τη «βάση της αναγέννησης της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας», μετά την καταστροφή που αυτή είχε υποστεί, κυρίως στον Ατλαντικό. Επιπλέον, «προσκάλεσε τις ΗΠΑ να συνεργασθούν στενότερα με την Ελλάδα στο πεδίο των Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών μέσω του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ, ως αναγνώριση των υπηρεσιών που παρέχει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ»...

Αλλεπάλληλες συνεκπαιδεύσεις

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, στενότερης συνεργασίας και πιο ενεργού συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ολοκληρώθηκε άλλη μια συνεκπαίδευση ελληνικών δυνάμεων στο εξωτερικό, με άλλες ΝΑΤΟικές μονάδες. Συγκεκριμένα, 19 με 28 Μάη, κλιμάκιο της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (380Μ ΑΣΕΠΕ), αποτελούμενο από 25 άτομα προσωπικό και ένα αεροσκάφος Erieye EMB-145H, συμμετείχε στη ΝΑΤΟική Δοκιμή (Trial) Επιχειρήσεων «Joint Intelligence Surveillance Reconnaissance» (JISR), που διεξήχθη στο Orland της Νορβηγίας με την επωνυμία «Unified Vision 2014».

Επισήμως, η δοκιμή αφορούσε στην «αναβάθμιση των διαδικασιών διαλειτουργικότητας, στη συλλογή - διανομή και επεξεργασία πληροφοριών με σκοπό τον εμπλουτισμό της κοινής επιχειρησιακής εικόνας και βελτίωσης της τακτικής κατάστασης στο θέατρο των επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνει η κατάλληλη εκμετάλλευσή τους από τους λήπτες των αποφάσεων σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο». Στην «Unified Vision 2014», συμμετείχαν δυνάμεις από Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Νορβηγία, Ολλανδία και Τσεχία.

Στο ίδιο πλαίσιο, 26 με 29 Μάη, διεξήχθη στην Αθήνα, με μέριμνα της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το συνέδριο του Διεθνούς Κέντρου Ειδικής Εκπαίδευσης (ΔΙΚΚΕ). Στο ΔΙΚΚΕ, που έχει έδρα στο Πφούλεντροφ της Γερμανίας, διεξάγεται εκπαίδευση ειδικών επιχειρήσεων με βάση τα ΝΑΤΟικά πρότυπα (αγώνας μάχης μικρών κλιμακίων, αγώνας κατοικημένων τόπων, επιβίωση - διαφυγή, σχεδίαση ειδικών επιχειρήσεων, εκπαίδευση Ελεύθερου Σκοπευτή, Εκπαίδευση Νοσοκόμων Μάχης κ.λπ). Η Ελλάδα συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος μαζί με Βέλγιο, ΗΠΑ, Νορβηγία, Ολλανδία, Τουρκία, Δανία, Ιταλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ