Τρίτη 3 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ανασχηματισμός για πιο διευρυμένη στήριξη στην πολιτική της

Οι διαρροές και η ονοματολογία εντείνονται, με φόντο τις διεργασίες στο πολιτικό σύστημα

Ο ανασχηματισμός μπορεί να αλλάζει τα πρόσωπα, όχι όμως και την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης

Eurokinissi

Ο ανασχηματισμός μπορεί να αλλάζει τα πρόσωπα, όχι όμως και την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης
Πληθαίνουν οι διαρροές σχετικά με τον περιλάλητο ανασχηματισμό που θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς (σε συνεννόηση, όπως λέγεται, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος), ενδεχόμενα και εντός της βδομάδας, με στόχο να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή του αντιλαϊκού έργου της συγκυβέρνησης.

Η συζήτηση στα αστικά επιτελεία εστιάζεται σε ορισμένα πρόσωπα, όπως του νυν υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και το αν αυτός θα μετακινηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Βέβαια, πέρα από την ογκούμενη και αποπροσανατολιστική ονοματολογία, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο ανασχηματισμό (σαν αυτούς που πραγματοποιούν συχνά οι κυβερνήσεις, αντικαθιστώντας υπουργούς), αλλά για μια διαδικασία που θα αξιοποιηθεί, με σαφή στόχο τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής στήριξης της κυβέρνησης.

Οπως λέγεται με νόημα, υπάρχουν 22 «ανεξάρτητοι» βουλευτές και ταυτόχρονα κορυφώνονται οι διεργασίες σε ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ, που επίσης έχουν σημαντικό αριθμό βουλευτών. Στη συζήτηση πέφτουν και ονόματα «εξωκοινοβουλευτικών», που παίζουν το ρόλο της εφεδρείας για την αστική τάξη, όπως του Γ. Καρατζαφέρη. Ενδεικτική είναι, επίσης, η περίπτωση του Α. Λοβέρδου, που κατά πληροφορίες επανακάμπτει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και υπουργοποιείται...

Η προοπτική ενός τέτοιου ανασχηματισμού συνοδεύεται και από την ανάλογη προπαγάνδα ότι η κυβέρνηση «έλαβε το μήνυμα» που έστειλε ο λαός στις εκλογές. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση μπορεί να ανασχηματιστεί, η αντιλαϊκή πολιτική της όχι.

Μπορεί, επίσης, να πραγματοποιηθούν ορισμένες αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης, κυρίως στο ζήτημα που αφορά στη δημοσιονομική αυστηρότητα, αλλαγές που προωθούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όμως η λιτότητα για τους εργαζόμενους παραμένει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συζήτηση που γίνεται για μείωση της φορολογίας, η οποία θα αποτελέσει πρόσχημα για μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων.

Ο ρόλος των «ανεξάρτητων»

Επιπλέον, ο επικείμενος ανασχηματισμός συνδέεται με τη συζήτηση για τις συμμαχίες που θα εξασφαλίσουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Τεχνηέντως και ακριβώς για προετοιμασία τέτοιων συμπορεύσεων και αναδιατάξεων, αναζωπυρώνεται η κουβέντα για το ποιοι άλλοι θα υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση την άνοιξη του 2015, αν μέχρι τότε δεν έχουν προκύψει πρόωρες εκλογές.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα (για την εκλογή Προέδρου) της εφημερίδας «Real News», κάποιοι από τους «ανεξάρτητους» βουλευτές απάντησαν είτε ότι δε θα ψηφίσουν καμία πρόταση (Νικολόπουλος, Μπόλαρης, Παραστατίδης, Σταυρογιάννης), είτε ότι δε θα ψηφίσουν καμία πρόταση της συγκυβέρνησης (Τζάκρη, Βουδούρης). Ο Π. Τατσόπουλος δηλώνει ότι θα συμπορευτεί με την οποιαδήποτε επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Επτά «ανεξάρτητοι» βουλευτές (Κακλαμάνης, Μουτσινάς, Νταβρής, Γιοβανόπουλος, Γιαταγάνα, Καπερνάρος, Κουράκος) δηλώνουν ανοιχτοί στο να στηρίξουν «υπό προϋποθέσεις» κάποια υποψηφιότητα. Ο Β. Πολύδωρας απέφυγε να πάρει θέση για το τι θα πράξει, προβαίνοντας παράλληλα στην εκτίμηση ότι ίσως και να υπάρξει συνεννόηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και εκλογή Προέδρου που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Σαμαράς δε θα θέλει να ρίξει την κυβέρνηση.

Ως εν δυνάμει «δεξαμενές» σε αυτήν τη διαδικασία, αντιμετωπίζονται τόσο η ΔΗΜΑΡ, όσο και οι ΑΝΕΛ.

  • Υπό την προεδρία του Αντ. Σαμαρά συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, με αντικείμενο την αποτίμηση του αποτελέσματος των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ