Παρασκευή 21 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Κόντρες με αφορμή μια αντιδραστική τροπολογία

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ που στα περισσότερα άρθρα ψήφισε «ναι» και «παρών», πέρασε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής - και κατ' άρθρο - το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον Μεταναστευτικό Κώδικα, ο οποίος ενσωματώνει και κωδικοποιεί όλους τους αντιμεταναστευτικούς νόμους που έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις, υλοποιώντας κατευθύνσεις της ΕΕ. Επιπλέον, προσαρμόζει ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες εισόδου εποχιακών μεταναστών στις ανάγκες των εργοδοτών.

Κύριο χαρακτηριστικό της χτεσινής συζήτησης, ήταν η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με πρωταγωνιστές τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Λ. Γρηγοράκο.

Αφορμή για την αντιπαράθεση έδωσε η τροπολογία που κατέθεσε την Τρίτη το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών με την οποία προβλέπει την απέλαση μεταναστών σε περίπτωση ψευδούς καταγγελίας για πράξεις βίας από λιμενικούς ή αστυνόμους. Η τροπολογία από την Τρίτη το βράδυ ως και χτες το μεσημέρι κατατέθηκε και αποσύρθηκε συνολικά 6 φορές. Η τελευταία πράξη παίχτηκε χτες το μεσημέρι όταν ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ξανά την απόσυρσή της για να πάρει την απάντηση αμέσως από τον υπουργό ότι η τροπολογία δεν αποσύρεται και πως: «Δεν θα διαλύσουμε το κράτος. Κάποτε θα πρέπει να βάλουμε τάξη». Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ από όπου ξεκαθαρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα για τον Λ. Γρηγοράκο, αφού αυτή ήταν η θέση του κόμματος.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής αναφερόμενος στην τροπολογία επισήμανε: «Δεν υπάρχει ούτε ένας στους 100 ανθρώπους, όχι αλλοδαπός, αλλά Ελληνας που θα καταγγείλει κάποιο περιστατικό ρατσιστικής βίας και θα δικαιωθεί από τα αστυνομικά όργανα». Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση σε μια κίνηση ελιγμού απέσυρε προσωρινά το άρθρο 19 του νομοσχεδίου που προέβλεπε διακριτική μεταχείριση σε βάρος μεταναστών που συμμετέχουν σε προγράμματα απεξάρτησης. Με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο, τα θεραπευτικά προγράμματα ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ, ΑΡΓΩ έστειλαν κοινή επιστολή στην κυβέρνηση με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους. Η διάταξη αναφέρεται στη χορήγηση και ανανέωση αδειών διαμονής σε πρόσωπα που παρακολουθούν θεραπευτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με αυτή, η παρακολούθηση εγκεκριμένου κατά το νόμο θεραπευτικού προγράμματος χρειάζεται να αποδεικνύεται με έγγραφη βεβαίωση όχι του διευθυντή του προγράμματος αυτού (όπως γίνεται μέχρι σήμερα), αλλά διευθυντή ψυχιατρικής κλινικής κρατικού νοσοκομείου ή τμήματος κρατικού νοσοκομείου ή του επιστημονικά υπεύθυνου μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, ο οποίος πρέπει να είναι υποχρεωτικά ψυχίατρος.

Με την προωθούμενη αλλαγή σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, τον έλεγχο των μεταναστών από σεκιούριτι είναι κατανοητό ότι πρόκειται για μια άκρως ρατσιστική εξέλιξη που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την απεξάρτηση -πόσο μάλλον την ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολη επανένταξη- των μεταναστών. Παράλληλα, αμφισβητούνται ευθέως οι αρμοδιότητες και το έργο των θεραπευτικών οργανισμών, σηματοδοτώντας την πρόθεση συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών και υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής ένταξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ