Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΙΝΑ - ΠΕΡΔΙΚΑ
Να ματαιωθούν με τη λαϊκή πάλη τα καταστροφικά σχέδια

Ανακοίνωση της ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει τη δημιουργία μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή της Λυγέας

Eurokinissi

Την κατηγορηματική της αντίθεση στην εγκατάσταση μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη περιοχή Λυγέας στην Πέρδικα, δηλώνει η ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ. Στη σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η εξέλιξη με την απόφαση της κυβέρνησης, για δημιουργία μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή Λυγέα της Πέρδικας, είναι το αποτέλεσμα νόμων και Υπουργικών Αποφάσεων που έχουν προηγηθεί αρκετά χρόνια πριν. Ηδη στον Αργοσαρωνικό αυτή τη στιγμή υπάρχουν 30 τέτοιες μονάδες!

Ο νόμος 2742/1999 με τον τίτλο "Χωροταξικός σχεδιασμός και αειφόρος ανάπτυξη" προβλέπει στην ίδρυση "ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ" (ΠΟΑΥ). Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αρ. 31722/ 4-11-2011 σχετικά με το "Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες", ενισχύει το νομοθετικό πλαίσιο για ιδιωτικοποίηση και εκμετάλλευση μεγάλων θαλάσσιων εκτάσεων από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τους φτωχούς ψαράδες, το περιβάλλον. Οι παραπάνω αποφάσεις είναι πλήρως εναρμονισμένες με την πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΚΟΙΝΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΚΑλΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης».

Οι ΠΟΑΥ είναι θαλάσσιες περιοχές χιλιάδων στρεμμάτων που παραχωρούνται από το Δημόσιο σε φορείς που θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής. Ο φορέας θα απαρτίζεται κατά πλειοψηφία από τους επιχειρηματίες του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών.

«Με αυτή την παραχώρηση των ΠΟΑΥ στους επιχειρηματίες -τονίζεται στην ανακοίνωση- αυτοί αποκτούν μεγάλα οφέλη γιατί:

α) Δεσμεύουν τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις για αποκλειστικά δική τους χρήση, που φτάνουν μέχρι τον αιγιαλό.

β) Δεν υποχρεώνονται απόλυτα να συντάσσουν περιβαλλοντικές μελέτες και απαλλάσσονται από κάθε διοικητικό έλεγχο.

γ) Μπορούν να συγκεντρώνουν πολλές μονάδων εντός των περιοχών (ΠΟΑΥ), να τις λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό, το οποίο στις ήδη υπάρχουσες εργάζεται σε συνθήκες γαλέρας (12-16 ώρες την ημέρα).

δ) Εχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν την υδατοκαλλιέργεια, ακόμη και θαλάσσια πάρκα σε προστατευόμενες ζώνες "NATURA 2000"».

Η ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι πρόκειται για «νέα προκλητικά προνόμια στα μονοπώλια του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η καπιταλιστική κρίση αποτελεί παράγοντα ενίσχυσης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας, μερίδας του κεφαλαίου.

Οι συνέπειες για το νησί και το λαό της Αίγινας θα είναι μεγάλες για την αλιεία, τον τουρισμό και τους συναφείς κλάδους, αλλοιώνοντας ακόμα και τον αρχαιολογικό χαρακτήρα περιοχών, όπως είναι η Αίγινα.

Για τους φτωχούς ψαράδες μετά την καταστροφή των καϊκιών (απόφαση ΕΕ) η ιχθυοκαλλιέργεια θα αποτελέσει ένα σημαντικό χτύπημα στο ήδη χαμηλό εισόδημά τους.

Η εμπειρία από την εφαρμογή των υδατοκαλλιεργειών στη χώρα μας δείχνει ότι δεν συνέβαλαν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων και στην αντιμετώπιση της ανεργίας των περιοχών. Οι τοπικές κοινωνίες ποτέ δεν αγκάλιασαν τέτοιες δραστηριότητες. Αντίθετα έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις, που απέτρεψαν σε πολλές περιπτώσεις την εγκατάστασή τους.

Το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο στην εγκατάσταση μονάδας υδατοκαλλιέργειας στο νησί (Λυγέα, Πέρδικα) και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για τη ματαίωσή της.

Καλεί τους ψαράδες, τους εργαζόμενους, το λαό της Αίγινας να αντισταθεί και να ματαιώσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι η ικανοποίηση των διεκδικήσεων των μικρομεσαίων ψαράδων και οι υδατοκαλλιέργειες μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των λαϊκών αναγκών μόνο στο πλαίσιο μια λαϊκής εξουσίας και σχεδιασμένης κεντρικά λαϊκής οικονομίας. Τότε μόνο ο παραγόμενος πλούτος θα ικανοποιεί τις λαϊκές διατροφικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση, υπερασπίζονται τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους(2023-08-02 00:00:00.0)
Καταστροφική η Υπουργική Απόφαση για τις υδατοκαλλιέργειες(2012-02-10 00:00:00.0)
Σήμα κινδύνου για τη ρύπανση του κόλπου Λαγκάδας(2007-09-12 00:00:00.0)
Χάνεται η λαϊκή ναυπηγική τέχνη(2003-07-13 00:00:00.0)
Στους ...«ιχθυοκλωβούς» της ΕΕ(2002-05-23 00:00:00.0)
Μαύρο μέλλον για τους μικρομεσαίους ψαράδες(2000-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ