Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ενισχύεται η επιθετικότητα ενάντια στους λαούς

Στο επίκεντρο των χτεσινών συζητήσεων η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ με την «Κοινή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας»

Η ελπίδα για τους λαούς δε βρίσκεται στην ΕΕ, αλλά στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό

Eurokinissi

Η ελπίδα για τους λαούς δε βρίσκεται στην ΕΕ, αλλά στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό
Με κεντρική στόχευση την εξυπηρέτηση των οικονομικών, ενεργειακών και γεωπολιτικών συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μέσα και έξω από την ΕΕ, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος γίνεται στον απόηχο της συμφωνίας στο ΕΚΟΦΙΝ για την τραπεζική ενοποίηση, ενώ στο ίδιο πλαίσιο, για ξεπέρασμα της κρίσης τους και παραπέρα ενδυνάμωση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, οι αρχηγοί των κρατών - μελών συζητούν στη Σύνοδο και την «εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης», την «ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής».

ΚΠΑΑ: Εκφραση της αυξανόμενης επιθετικότητας των μονοπωλίων της ΕΕ

Οι εργασίες της πρώτης μέρας της Συνόδου ξεκίνησαν με το θέμα της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ), παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φο Ράσμουσεν. Οι «28» συμφωνούν ότι πρέπει να βελτιωθεί η επιχειρησιακή δυνατότητα των κρατών - μελών με «συνέργειες» στην αξιοποίηση μέσων, ωστόσο διαφοροποιήσεις καταγράφονται στο αν η επιχειρησιακή δυνατότητα της ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ ή αν θα αναπτυχθεί επί τη βάσει «δύο αυτόνομων αλλά συνεργαζόμενων μηχανισμών». Στο κείμενο συμπερασμάτων που κυκλοφόρησε αργά χτες το βράδυ για το ζήτημα, οι «28» της ΕΕ χαρακτηρίζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ «βασικούς εταίρους», επαναβεβαιώνουν ότι λαμβάνουν μαζί αποφάσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας τους.

Σχεδιάζεται, επίσης, η διεύρυνση της έννοιας των «κινδύνων» για την ασφάλεια της ΕΕ, ώστε να συμπεριλάβει και «θαλάσσιους κινδύνους» (π.χ. την πειρατεία ή αυξημένες μεταναστευτικές ροές), έτσι ώστε να υπάρχει πρόσχημα για μόνιμη παρουσία πολυεθνικών ναυτικών δυνάμεων στα χωρικά ύδατα κρατών - μελών και όχι μόνο. Στις σχετικές αποφάσεις περιλαμβάνονται για άλλη μια φορά τα ζητήματα της «παράνομης μετανάστευσης» και της «τρομοκρατίας».

Οι «28» προσανατολίζονται στην ανάγκη τόνωσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, πάνω βέβαια στα κουφάρια των δικαιωμάτων των εργαζομένων και πάντα στο πλαίσιο που επιβάλλουν και στο συγκεκριμένο θέμα οι έντονες ανισομετρίες στο εσωτερικό της ΕΕ, με συγκέντρωση των σχετικών βιομηχανιών στις χώρες του «βορρά». Στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η «αμοιβαιοποίηση» στρατιωτικών μέσων, η «κοινή χρήση» ή «κατοχή».

Οι συζητήσεις και διεργασίες για την ΚΠΑΑ αποτελούν έκφραση της αυξανόμενης επιθετικότητας του μονοπωλιακού κεφαλαίου στην ΕΕ και της ενίσχυσης του αντιδραστικού χαρακτήρα της. Επιταχύνεται η στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ συνολικά, με αύξηση των στρατιωτικών και μη μέσων και δυνατοτήτων της για πολέμους και επεμβάσεις μεγάλης διάρκειας και σε μεγάλες αποστάσεις από την ΕΕ. Ταυτόχρονα, η συζήτηση αφορά και στην ασφάλεια στο εσωτερικό της ευρωένωσης, στη διασφάλιση της εξουσίας των μονοπωλίων απέναντι στον «εχθρό λαό», με περαιτέρω αυστηροποίηση - αντιδραστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου και ενδυνάμωση των φανερών και κρυφών κατασταλτικών μηχανισμών.

Οι αντιθέσεις γύρω από το θέμα και τα παζαρέματα σε Συνόδους όπως η τωρινή αντικατοπτρίζουν τα ιδιαίτερα συμφέροντα των αστικών τάξεων των κρατών - μελών στο μεταξύ τους λυσσαλέο ανταγωνισμό για μοίρασμα αγορών, γεωστρατηγική επιρροή, έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς. Το κουβάρι των αντιθέσεων γίνεται πολυπλοκότερο, καθώς οι ανταγωνισμοί μαίνονται όχι μόνο στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Καλλιέργεια κάλπικων προσδοκιών από τον πρωθυπουργό

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, δήλωσε: «Η Ελλάδα αρχίζει την προεδρία της ΕΕ με θετικές επιδόσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και επικείμενη ανάκαμψη. Θα είναι μια προεδρία ελπίδας, ελπίδα για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη». Στην πραγματικότητα οι στόχοι της ερχόμενης ελληνικής προεδρίας της ΕΕ καθορίζονται από τη συνέχιση των αντιλαϊκών πολιτικών και των μνημονίων διαρκείας, που επιβάλλει η ΕΕ σε όλους τους λαούς, για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Ακριβώς γι' αυτό ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί της ΕΕ δε βρίσκονται στο τέλος του αντιλαϊκού δρόμου, αλλά σε ένα διαρκή «μαραθώνιο» βάρβαρων μέτρων.

Μιλώντας αργότερα στη Σύνοδο, ο Αντ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης «συνεργιών» ΕΕ - ΝΑΤΟ με το επιχείρημα ότι η χώρα δίνει το 6% του προϋπολογισμού της στην άμυνα και υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη συνεργιών μπορεί να μειώσει δαπάνες και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα. Αποσιώπησε ότι η δαπάνη, οι ανάγκες που τη γεννούν, δεν έχουν να κάνουν με τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά με τις επιδιώξεις των ντόπιων μονοπωλίων και με τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ένταξη της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους σχεδιασμούς τους.

Στη Σύνοδο συζητιούνται επίσης ζητήματα που θα αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες και της ερχόμενης ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, όπως η μετανάστευση (κλείσιμο συνόρων, εισαγωγή αποκλειστικά όσων έχει ανάγκη το κεφάλαιο, στοχευμένη εισαγωγή μεταναστών υψηλής κατάρτισης), η Ενέργεια (διασφάλιση πηγών και δικτύων φτηνής για το μεγάλο κεφάλαιο Ενέργειας) και η παραπέρα διεύρυνση της ΕΕ.

Σήμερα, δεύτερη μέρα της Συνόδου, συζητείται η πορεία εφαρμογής του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης, γίνεται απολογισμός της απερχόμενης λιθουανικής προεδρίας, ενώ ο Αντ. Σαμαράς θα παρουσιάσει τις «προτεραιότητες» της ερχόμενης ελληνικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωρά με γοργά βήματα η παραπέρα στρατιωτικοποίηση(2017-12-23 00:00:00.0)
Νέα «επεισόδια» στη στρατιωτική προπαρασκευή και στη συνεργασία με το ΝΑΤΟ(2017-08-27 00:00:00.0)
Σχέδια για πιο εντατική στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο(2017-04-28 00:00:00.0)
Ενταση της επιθετικότητας ΝΑΤΟ - ΕΕ ενάντια στους λαούς(2014-09-11 00:00:00.0)
Επέκταση στρατιωτικής δράσης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου(2014-09-11 00:00:00.0)
Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος προϊόν του καπιταλισμού(2014-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ