Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Μοιράζεται κοινούς στόχους με ΕΚΤ και τρόικα

Με στελέχη τους συναντήθηκε ο Αλ. Τσίπρας στη Φρανκφούρτη

Με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γ. Ασμουσεν και Μπ. Κερέ και τον Κλ. Μαζούχ της τρόικας, συναντήθηκε χτες στη Φρανκφούρτη, στην έδρα της ΕΚΤ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Μια συνάντηση «εποικοδομητική», όπως τη χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας και το επιβεβαίωσε ο Γ. Ασμουσεν, δηλώνοντας ότι οι διαφωνίες τους αφορούν στα μέσα και όχι στο στόχο ως προς τον οποίο συμφωνούν απολύτως με τον Αλ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε στον Γ. Ασμουσεν την ανησυχία μερίδας της ελληνικής αστικής τάξης ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους, θέμα που συνδέεται ευθέως με τις αξιώσεις της για περισσότερο χρήμα από το κράτος και τις τράπεζες.

«Είναι αναγκαία μια αναπτυξιακή πορεία, αλλά χρειάζεται ανάπτυξη που να μπορεί να βασίζεται σε στέρεο έδαφος και όχι στο έδαφος της ανεργίας», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί από το κυρίαρχο μείγμα διαχείρισης και έθεσε στον Γ. Ασμουσεν το θέμα της ρευστότητας και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, από τη σκοπιά της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, τα οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά υψηλά». Ενημέρωσε μάλιστα το συνομιλητή του για τη φυγή ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατη αυτή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ επέμεινε πως «το πρόγραμμα λειτουργεί» και προέβλεψε ότι «η χώρα, αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ήδη, στο τρέχον έτος». Καταλήγοντας, ήταν αποκαλυπτικός, λέγοντας: «Ξέρω ότι υπάρχουν τρόποι, μέσα και εργαλεία στα οποία διαφωνούμε, αλλά ο γενικός στόχος, να αποκαταστήσουμε στέρεες δημοσιονομικές πολιτικές, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να εξυγιάνουμε τον τραπεζικό τομέα ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και να παρέχει πιστώσεις στην οικονομία, είναι κοινός». Ο Αλ. Τσίπρας προεξόφλησε από την πλευρά του ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να κρατάμε ανοιχτό ένα δίαυλο επικοινωνίας».

Αργότερα χτες μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του γερμανικού αδελφού του ΣΥΡΙΖΑ κόμματος «Die Linke» ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την «κοινωνική σταθερότητα και συνοχή», που «κινδυνεύουν στην Ελλάδα» όπως είπε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η περιγραφή της δυστυχίας του λαού δεν είναι φιλολαϊκή πράξη(2014-10-21 00:00:00.0)
Συνεχίζει και εν κρυπτώ να καταθέτει διαπιστευτήρια(2014-09-19 00:00:00.0)
Η «γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού»(2014-05-03 00:00:00.0)
Ανταγωνίζονται για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής(2014-01-18 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ασμουσεν(2013-08-23 00:00:00.0)
Με σοσιαλδημοκρατικά αναμασήματα(2009-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ