Παρασκευή 17 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέος ιός προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις

Για ένα νέο κορονοϊό (NCoV), που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό του SARS, αλλά δε θεωρείται τόσο επικίνδυνος, ενημερώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης διαγνώστηκαν από το Σεπτέμβρη του 2012 σε ασθενείς και ταξιδιώτες που προέρχονταν από την Αραβική Xερσόνησο. Μέχρι τις 15.5.2013 επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 40 κρούσματα λοίμωξης σε ανθρώπους με το νέο στέλεχος που σχετίστηκαν με σοβαρή νόσο του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και οδήγησαν σε 20 θανάτους. Τα περισσότερα περιστατικά παγκοσμίως έχουν αναφερθεί από τη Σ. Αραβία ενώ 8 περιστατικά έχουν διαγνωσθεί στην Ευρώπη (2 Γερμανία, 4 Ηνωμένο Βασίλειο, 2 Γαλλία).

Ο νέος κορονοϊός προκαλεί αναπνευστική λοίμωξη και ειδικότερα πνευμονία, η οποία μπορεί να εξελιχθεί με βαρύτερη κλινική εικόνα (Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας - ARDS -, νεφρική ανεπάρκεια κ.λπ.). «Θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται σε εγρήγορση για την πιθανότητα ανίχνευσης περίπτωσης λοίμωξης με το νέο ιό, ειδικότερα αυτοί που εργάζονται σε εταιρείες διεθνούς μεταφοράς ασθενών και αυτοί που αντιμετωπίζουν ασθενείς με αναπνευστικά συμπτώματα και ιστορικό ταξιδιού στην Αραβική Χερσόνησο μέσα στις προηγούμενες 10 ημέρες», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ