Παρασκευή 17 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Σύσκεψη χτες για την οργάνωση της πάλης

Από τη σύσκεψη της ΠΕΜΕΝ
Από τη σύσκεψη της ΠΕΜΕΝ
Συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα καθορίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσαν ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, με στόχο την ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων με επίκεντρο την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και ενάντια στην ανεργία, την απλήρωτη εργασία, τη διάλυση της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και σπουδαστές από την ΑΕΝ Ασπροπύργου.

Τονίστηκε καταρχήν η ανάγκη να είναι μαζική η συμμετοχή του κλάδου στην κινητοποίηση της 23ης Μάη. Οπως αποφασίστηκε, είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι οι παρεμβάσεις μέσα και έξω από τα καράβια θα είναι σε καθημερινή βάση, δίνοντας μάχη ώστε οι ναυτεργάτες, όπως ανέφερε εισηγητικά ο Α' Γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Θ. Ευαγγελάκης «να κατανοήσουν και να αγωνιστούν για να μην εφαρμοστούν στην πράξη τα αντεργατικά μέτρα που και στα καράβια θέλουν να καταργήσουν τις ΣΣΕ, την κοινωνικοασφαλιστική προστασία». Σε ό,τι αφορά τους ναυτεργάτες, σύμφωνα με τον ομιλητή, αυτά προωθούνται με το νόμο 4150/2013 «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ», το πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ που μετατρέπει σε σύγχρονους δούλους τους νέους ναυτεργάτες, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα τουριστικά πλοία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη σύσκεψη πάνω από το 70% των πληρωμάτων στην επιβατηγό ναυτιλία είναι απλήρωτα!

Καλή οργάνωση για τους ανέργους

Από τους ομιλητές ασκήθηκε αυστηρή κριτική για τη δράση της Επιτροπής Ανέργων που έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων, καθώς εκτιμήθηκε ότι αυτή δεν είναι αντίστοιχη των εξελίξεων και καθόρισαν συγκεκριμένο σχεδιασμό και πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η Επιτροπή. Οπως, πολύμορφες παρεμβάσεις στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), στην Εστία Ναυτικών για δωρεάν στέγαση και σίτιση των ανέργων κ.ά.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου αναφέρθηκε στον υπονομευτικό ρόλο των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε βάρος συνολικά των εργαζομένων και επισήμανε ότι οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΠΝΟ είναι «είναι σε ενιαίο νήμα με τον ΣΕΒ και υπηρετούν το κεφάλαιο. Εμείς είμαστε εργάτες, εκπροσωπούμε εργάτες και σαν εργάτες πρέπει να συσπειρωθούμε, να οργανωθούμε. Να φτιάξουμε τέτοια οργάνωση που να ανταποκρίνεται στα σταθερά προβλήματά μας και τις ανάγκες μας, αναδεικνύοντας κάθε στιγμή ότι αυτά τα προβλήματα τα γεννάει το κεφάλαιο και η εξουσία του, γι' αυτό πρέπει να χτυπηθεί».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ