Παρασκευή 17 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καταξιώνονται ως υπηρέτες των εργοδοτών

Την ανάγκη να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στα συνδικάτα βεβαιώνουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, μέσα και από την υπογραφή Συμβάσεων που στηρίζουν τους εργοδότες. Μάλιστα, περηφανεύονται γι' αυτά τους τα «κατορθώματα», αντιστρέφοντας την ουσία της δράσης τους που με θράσος την εμφανίζουν ως υπεράσπιση των εργατών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, που χαρακτηρίζει τη νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε (με μειώσεις μισθών 6% στα κλιμάκια και διεύρυνση του ωραρίου στις κεντρικές υπηρεσίες - θα είναι από τις 8 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα με 3 βάρδιες) «μεγάλης συνδικαλιστικής βαρύτητας» και «ιδιαίτερης θεσμικής αξίας». Η ΟΤΟΕ τεκμηριώνει τον ισχυρισμό της με τρία επιχειρήματα για τη Σύμβαση.

Το πρώτο: «Διασφαλίζει την εργασία, παρέχοντας ασφάλεια και σιγουριά στους εργαζόμενους στις τράπεζες για δυόμισι ολόκληρα χρόνια». 1ο ψέμα: Η δήθεν «βούληση» των τραπεζιτών για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας αποτελεί κενό γράμμα καθώς αυτήν την εξαρτούν και συνδέουν άμεσα με τις εξελίξεις στην οικονομία, τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και παραπέρα τις συναρτούν με τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Δηλαδή, από τις κινήσεις και τις επιλογές των τραπεζιτών, που αφορούν πρώτα και κύρια στη διασφάλιση της κερδοφορίας τους, θα «εξαρτηθούν»... και οι θέσεις εργασίας.

Δεύτερο επιχείρημα: «Κατοχυρώνει το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων, που έχει πληγεί καθοριστικά από τη νομοθετική κατεδάφιση του πλαισίου προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων». 2ο ψέμα: Ο «θεσμός» των ΣΣΕ πράγματι πλήττεται από τη «νομοθετική κατεδάφιση...». Πλήττεται όμως και από πλειοψηφίες όπως αυτή στην ΟΤΟΕ, που επικαλούνται την κατοχύρωση του «θεσμού» για να συνδιαμορφώσουν μια σύμβαση με περιεχόμενο που μετατρέπει το «θεσμό» από μηχανισμό υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων σε μηχανισμό στήριξης των εργοδοτικών συμφερόντων. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ στην προκειμένη περίπτωση μετατρέπει τη ΣΣΕ σε «όπλο» στα χέρια της εργοδοσίας για την αφαίρεση δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τρίτο επιχείρημα: «Καταξιώνει την ΟΤΟΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα στις τράπεζες, διατηρώντας τη συνδικαλιστική του υπόσταση και το ρόλο του, που είναι αναγκαίος όσο ποτέ στο νέο πολιτικό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται στις τράπεζες». 3ο ψέμα: Χωρίς ίχνος ντροπής η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ κάνει λόγο για καταξίωσή της τη στιγμή που συμφώνησε σε μια σύμβαση που μειώνει τους μισθούς των εργαζομένων και χτυπά δικαιώματά τους! Το συνδικαλιστικό φορέα δεν τον κατοχυρώνει η υποχώρηση και ο συμβιβασμός στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Τον συνδικαλιστικό φορέα τον κατοχυρώνει το σχέδιο, η δράση για την οργάνωση των εργαζομένων, την ενεργό συμμετοχή στα συνδικάτα και στις κινητοποιήσεις τόσο του κλάδου όσο και συνολικότερα. Τον κατοχυρώνει η αμείωτη αγωνιστική του διεκδίκηση και πάλη όχι για τη διασφάλιση ενός κομματιού - μικρού άλλωστε - από την πίτα των κερδών που παράγει η εργατική τάξη και στο πλαίσιο του καπιταλισμού καρπώνεται μια χούφτα πλουτοκρατών, αλλά η πάλη για τη διαφώτιση των αιτιών της σημερινής κατάστασης, η πάλη για την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των συμφερόντων της εργατικής τάξης.

Στην προκειμένη περίπτωση η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ έχει δίκιο ως προς το ένα σκέλος. Πράγματι αυτές οι δυνάμεις «καταξιώθηκαν» για τους τραπεζίτες αφού έφεραν σε πέρας το έργο της αφαίρεσης δικαιωμάτων, της μείωσης των μισθών, αφήνουν ανοιχτό το πεδίο στις απολύσεις, για τα συμφέροντα των τραπεζιτών...


Γ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ