Παρασκευή 19 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
19o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Είναι αλήθεια πως οι αντίπαλοι του ΚΚΕ αλλιώς περίμεναν το 19ο Συνέδριο, άλλα σχέδια είχαν. Φιλοδοξούσαν ότι θα πολλαπλασίαζαν προσυνεδριακά την αμφισβήτηση για τη στρατηγική του Κόμματος στην επιρροή του και κύρια στο εσωτερικό του. Συναντούν όμως εμπόδια και το Κόμμα μέσα από την προσυνεδριακή διαδικασία βγαίνει πιο ατσαλωμένο και ψυλλιασμένο. Δεν επαναπαυόμαστε. Το κομματικό δυναμικό έχει μεγαλύτερη πείρα για να ενισχυθεί παραπέρα, η επαγρύπνηση, η ετοιμότητα, η ανησυχία με βασικό οδηγό το αποφασιστικό προχώρημα των αποφάσεων του Συνεδρίου.

Σήμερα διεθνώς μετράμε μεγαλύτερη μαχητικοποίηση δυνάμεων που αντιστέκονται σε οπορτουνιστικές θέσεις, στην πορεία μετάλλαξης ΚΚ. Τη μεγαλύτερη επίδραση και ρόλο ασκούν τα ίδια τα αποτελέσματα της δράσης του Κόμματος, η ακούραστη δουλειά των Οργανώσεών μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση στο εξωτερικό, σε ΚΚ για το ζήτημα μεταρρύθμιση ή επανάσταση, η διαπάλη αυτή συνεχίζεται.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στο εξωτερικό καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο σε κρίσιμες εξελίξεις και γεγονότα της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, όπου έχει ρόλο και λόγο να τοποθετηθούν οι μετανάστες, που αποτελούν από τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα του καπιταλισμού στην Ελλάδα. Η διεθνής αλληλεγγύη και υποστήριξη των ίδιων αλλά και του λαού στη χώρα υποδοχής μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα που να επιδράσει αποφασιστικά στην έκβαση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες πιθανά χώρες.

Από την άλλη είναι ανάγκη να ξεκαθαριστεί ότι το σύνθημα που ακούγεται συχνά καλοπροαίρετα και καλεί τους εργάτες να μείνουν στη χώρα τους και να μη μεταναστεύσουν παραγνωρίζει την ίδια τη λειτουργία του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής αλλά και το γεγονός ότι ο εργάτης που μεταναστεύει θα είναι και στη χώρα που μεταναστεύει χρήσιμος για τη διεθνιστική πάλη. Το κύριο είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ενοχοποιείται ο εργάτης που αναγκάζεται να μεταναστεύσει, αλλά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις, που ξεσπιτώνει από τη χώρα τους χρεοκοπημένους εργάτες, άνεργο επιστημονικό δυναμικό για ένα μεροκάματο. Αυτά τα προβλήματα το ΚΚΕ τα γνωρίζει από πρώτο χέρι και τα παίρνει υπόψη του. Ακόμα κι όσοι θεωρούν επιλογή τους τη μετανάστευση, αυτή πηγάζει από ανάγκες που δεν ικανοποιούνται στη χώρα τους και η τάση και η πείρα αναδείχνει ότι και στη χώρα που μεταναστεύουν θα βιώσουν ανάλογα προβλήματα κι αδιέξοδα. Το ΚΚΕ χρειάζεται να καλεί τον εργάτη, το μετανάστη όπου βρεθεί κι όπου σταθεί να γίνει οργανωτής της πάλης για την ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που αυτή τον ξεσπίτωσε.

Πιο ώριμοι, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να ριχτούμε στην υλοποίηση των αποφάσεων που θα πάρουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ