Πέμπτη 4 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΖΑ
Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

Νέα περιοδεία Κέρι «στα σκαριά»

ΓΑΖΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αργά το βράδυ της Τρίτης η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έσπασε την «εκεχειρία» που τερμάτισε τις οκταήμερες εχθροπραξίες του περασμένου Νοέμβρη, πραγματοποιώντας δύο προειδοποιητικές αεροπορικές επιδρομές σε ακατοίκητες περιοχές της πόλης Μπέιτ Λαχίγια στο βόρειο και δυτικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Από τις επιδρομές δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί Παλαιστινίων, ούτε σημαντικές υλικές ζημιές. Εγιναν ως αντίποινα για την αναίμακτη εκτόξευση όλμων από τη Λωρίδα της Γάζας στην ισραηλινή μεθοριακή περιοχή Νεγκέβ νωρίτερα την περασμένη Τρίτη, μετά την είδηση θανάτου του 64χρονου Παλαιστίνιου στρατηγού Μάισαρα Αμπού Χαμντία από καρκίνο, ενώ κρατούνταν για μια δεκαετία στις ισραηλινές φυλακές.

Μάλιστα, νωρίς χτες το πρωί ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μόσε Γιάαλον επιβεβαίωσε τις επιδρομές, αναγορεύοντας για μία ακόμη φορά τη Χαμάς «εξολοκλήρου υπεύθυνη» για «οποιαδήποτε επίθεση» γίνει από τη μεριά της Λωρίδας της Γάζας προς το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός υπουργός δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση» και να διαβεβαιώσει ότι το Τελ Αβίβ «δεν θα ανεχθεί, υπό καμία περίπτωση, ούτε καν πυρά ρουτίνας είτε προς τους Ισραηλινούς πολίτες, είτε προς τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις».

Δεύτερη περιοδεία Κέρι

Δεύτερη περιοδεία σε λιγότερο από 15 μέρες φαίνεται πως σχεδιάζει σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε μια περίοδο που σημειώνεται κλιμάκωση της έντασης που προκαλεί από την Τρίτη ο θάνατος του Παλαιστίνιου στρατηγού κρατούμενου Μάισαρα Αμπού Χαμντία στις ισραηλινές φυλακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», που επικαλείται καλά πληροφορημένους Ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Τζον Κέρι αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου οπότε θα συναντήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και θα μεταβεί ακολούθως την επόμενη μέρα στη Ραμάλα για συνάντηση με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τη βελτίωση του κλίματος ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους παραμένει το ζήτημα των ισραηλινών εποικισμών και των χιλιάδων Παλαιστινίων που παραμένουν κλεισμένοι σε ισραηλινές φυλακές και το αίτημα του Παλαιστίνιου ηγέτη Μ. Αμπάς για την άμεση απελευθέρωση τουλάχιστον 1.200 από το σύνολο των περίπου 4.800 κρατουμένων. Φυσικά η παρέμβαση Κέρι έχει άμεση σχέση με τους σχεδιασμούς του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικά με τον τεράστιο ενεργειάκο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας...(2016-05-06 00:00:00.0)
Συνεχίζει τη γενοκτονία στη Γάζα(2014-07-30 00:00:00.0)
Για κλιμάκωση της βίας κατηγορεί το Ισραήλ ο Αμπάς(2014-06-13 00:00:00.0)
Σχέδια νέων εβραϊκών εποικισμών(2013-12-28 00:00:00.0)
Ενας νεκρός από επιδρομή Ισραηλινών(2009-11-28 00:00:00.0)
Νέα ισραηλινή εισβολή στην Τουλκαρέμ(2003-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ