Πέμπτη 4 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Επιτροπή Σοφών» για το Κουρδικό

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Επιτροπή σοφών», προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, για την προώθηση της «επίλυσης του Κουρδικού», μετά και την κήρυξη εκεχειρίας από το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), στις 21 Μάρτη, καλεί σήμερα Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο πλαίσιο των υποσχέσεων της τουρκικής κυβέρνησης προς τον κουρδικό λαό, ο οποίος μέχρι σήμερα υφίσταται σκληρές διώξεις και πόλεμο από την Αγκυρα, η ομάδα των 62 «σοφών» που επιλέχθηκαν από τον Τούρκο πρωθυπουργό, θα παρουσιάσει το «πρόγραμμα ειρήνευσης» στις επτά επαρχίες που ζουν κουρδικοί πληθυσμοί. Στον προγραμματισμό είναι η πραγματοποίηση σεμιναρίων, συναντήσεων και συσκέψεων με ιδρύματα, ΜΚΟ, επιχειρηματίες, και όσους όπως παρουσιάζεται «επιθυμούν να συμβάλουν θετικά».

Παράλληλα, πληροφορίες ήθελαν τον ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να ετοιμάζεται να καλέσει τους αντάρτες να αποσυρθούν από την Τουρκία, στο βόρειο Ιράκ, εγκαταλείποντας τη χώρα, στο πλαίσιο της λεγόμενης «ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η τουρκική αστική τάξη δείχνει, για ακόμα μια φορά, ότι επιχειρεί να λύσει το Κουρδικό στο πλαίσιο των δικών της συμφερόντων, σε μια περίοδο που επίσης έχει εμπλακεί ενεργά στις εξελίξεις στη Συρία και την εκεί ιμπεριαλιστική επέμβαση. Η προώθηση επενδύσεων στις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες κρατούνταν εξαιρετικά υποβαθμισμένες και τώρα επιχειρείται να αναδειχτούν σε «βιομηχανικές ζώνες» σχετίζεται με τα σχέδια τουρκικών και πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων στην Ανατολική Τουρκία, που αποτελεί σημαντικό πέρασμα των ενεργειακών δρόμων, με τεράστια γεωστρατηγική σημασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ