Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ»
Αδύνατος ο έλεγχος λόγω ευρωπαϊκού Δίκαιου!

Αποκαλυπτική απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών στο αίτημα του ΚΚΕ για στοιχειώδη μέτρα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων

Στην κυνική ομολογία ότι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων, είναι αδύνατος κάθε ουσιαστικός έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό και γενικότερα της εξαγωγής κεφαλαίων, υποχρεώθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, απαντώντας γραπτά σε σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ.

Η απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας της κυβέρνησης και συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος, που κόπτονται δήθεν για τη «διαφάνεια» και την πάταξη της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής, στο διά ταύτα όμως παραδέχονται ότι κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει στους ύποπτους για τέτοιες υποθέσεις, στο βαθμό που κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ των μονοπωλίων.

Με αφορμή τις διάφορες «λίστες» που περιέφεραν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, με εν δυνάμει φοροφυγάδες, που διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό, το ΚΚΕ σημείωνε μεταξύ άλλων στην Ερώτηση που κατέθεσε:

«Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις που έστω θα μπορούσαν να συμβάλουν στον περιορισμό τέτοιων φαινομένων (σ.σ. διαφθοράς και διαπλοκής) ακόμα και σήμερα, γιατί η ριζική αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει μόνο με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, στα πλαίσια μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτές είναι:

-- Ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών και των διάφορων τίτλων (ομόλογα, έντοκα γραμμάτια κλπ) και με τη μετατροπή τους από ανώνυμους σε ονομαστικούς.

-- Ελεγχος στην εξαγωγή και εισαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα και προς κάθε προορισμό.

-- Κατάργηση του φορολογικού, τραπεζικού, επιχειρηματικού και εμπορικού απορρήτου.

-- Απαγόρευση των λεγόμενων εξωχώριων (offshore) εταιρειών».

Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών απορρίπτει τις προτάσεις του ΚΚΕ, με το αιτιολογικό ότι «η Ελλάδα, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Δίκαιο και τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, περιλαμβανομένων της κίνησης κεφαλαίων και των χρηματοπιστωτικών θεμάτων γενικότερα».

Κοροϊδεύουν το λαό

Επί της ουσίας, ο αρμόδιος υφυπουργός φανερώνει ότι ο ντόρος που στήθηκε γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ και άλλες λίστες, ήταν για να αποπροσανατολιστεί ο λαός και να πειστεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης να πατάξει τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και διαφθοράς. Οπως όμως επιβεβαιώνεται, τέτοια φαινόμενα ανθούν μέσα στο θερμοκήπιο της εξουσίας και της οικονομίας του κεφαλαίου και καλύπτονται πλήρως από την αστική νομοθεσία, θεματοφύλακας της οποίας είναι η ίδια η ΕΕ.

Ο Γ. Μαυραγάνης στην απάντησή του αναφέρει επίσης ότι το μόνο που έκανε η κυβέρνηση είναι να καλεί όσους παρουσιάζουν προσαύξηση της περιουσίας τους «από άγνωστη ή μη σταθερή πηγή» να αποδείξουν την αιτία της προσαύξησης, αλλιώς θα φορολογούνται με ειδική διάταξη.

Ισχυρίζεται ακόμα ότι οι τράπεζες έχουν υποχρέωση να διαβιβάζουν στοιχεία στο υπουργείο σχετικά με τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, όταν είναι γνωστό ότι υπάρχουν παρακαμπτήριες οδοί για τη μεταφορά τους, μέσω των οποίων μπορεί κανείς να εξαφανίσει τα ίχνη της όποιας συναλλαγής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ