Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Πασχίζει να αποφύγει τη χασούρα από νέο «κούρεμα»

Κλιμακώνονται η κόντρα και τα παζάρια με το ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και συνολικά της κρίσης που βαθαίνει

Η Ευρωζώνη ρίχνει και τα ρέστα της στα παζάρια με το ΔΝΤ, για να αποφύγει ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

ASSOCIATED PRESS

Η Ευρωζώνη ρίχνει και τα ρέστα της στα παζάρια με το ΔΝΤ, για να αποφύγει ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Συνεχίζει η Ευρωζώνη να «ρίχνει» εναλλακτικές λύσεις στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, στην προσπάθειά της να αποφύγει ένα συμβιβασμό που θα οδηγεί σε «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχει, άρα και σε απώλειες για τα κράτη - μέλη και τα μονοπώλιά τους.

Σύμφωνα με τη γερμανική Sueddeutsche Zeitung, ενόψει του Γιούρογκρουπ της Τρίτης, η Ευρωζώνη εξετάζει τη συνέχιση του δανεισμού της Ελλάδας με μηδενικά επιτόκια μέσω του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς να απαιτηθεί νέο δάνειο.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για «απευθείας μεταβίβαση βοήθειας» προς την Ελλάδα, μέσω του EFSF, με ριζική μείωση των επιτοκίων. Οπως γράφει η εφημερίδα, τα δάνεια που παρέχονται από τον EFSF θα μπορούσαν να προσφέρονται με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, περίπτωση στην οποία τα κράτη της Ευρωζώνης θα πρέπει να καλύψουν τη διαφορά.

Η Sueddeutsche Zeitung υποστηρίζει ακόμη ότι η ΕΚΤ εξετάζει να επιστρέψει στην ελληνική κυβέρνηση τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει και τα οποία απέκτησε σε χαμηλές τιμές. Από την άλλη, η Handelsblatt αναφέρει σε δημοσίευμά της πως το Eurogroup θα επικεντρωθεί στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας μέχρι το 2014. Επικαλούμενη διπλωμάτες της ΕΕ εκτιμά στα 13,5 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό μέχρι τότε και ισχυρίζεται ότι μπορεί να συμπληρωθεί χωρίς νέο δανεισμό.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν προϊδέασε ότι οι αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους «θα είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών στοιχείων». Ξεκαθάρισε όμως ότι «το σημαντικό είναι να μην αγγιχτεί το κεφάλαιο» και διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει ομοφωνία επ' αυτού στην Ευρωζώνη». Δηλαδή, η Ευρωζώνη απορρίπτει στο σύνολό της ένα νέο «κούρεμα» και παζαρεύει με το ΔΝΤ άλλες λύσεις.

Δε λείπουν όμως και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης οι φωνές που ταυτίζονται με τη λύση που προτείνει το ΔΝΤ, δείχνοντας ότι οι ανταγωνισμοί μαίνονται και ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης. Ο Λ. Κοέν, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, δήλωσε στο Reuters ότι για να επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας, θα χρειαστεί μια διαγραφή μέρους του χρέους της. Υπονοώντας το γιατί, είπε ότι η Ισπανία «χρειάζεται επειγόντως να ζητήσει την έκτακτη βοήθεια».

Τους ζορίζει η κρίση

Η πρεμούρα της Ευρωζώνης να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ελλάδα με συνέχιση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, προκύπτει από το γεγονός ότι η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και χτυπάει την πόρτα των πλέον ισχυρών οικονομιών της λυκοσυμμαχίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γερμανία, η οποία κατέγραψε νέα επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο με ρυθμό 0,5%, κατά το δεύτερο με 0,3% και βάσει των περισσοτέρων οικονομικών παρατηρητών θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 0,2% στο τρίτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας είναι 0,9%.

Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία και για τις άλλες οικονομίες της ΕΕ κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τη Eurostat. Το ΑΕΠ των «17» συρρικνώθηκε κατά 0,1%. Επιβράδυνση καταγράφουν οι οικονομίες της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας (μείωση 0,1%, πρώτη αρνητική μεταβολή από το 2008), ενώ για τη Γαλλία τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Την ίδια ώρα, η βιτρίνα της πλέον ανεπτυγμένης καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ «σπάει» από τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση της φτώχειας, κυρίως στις μεγάλες γερμανικές πόλεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Ενωσης Ινστιτούτων Οικονομικής και Κοινωνικής Ερευνας, στο Βερολίνο, στην Λειψία, στο Ανόβερο, στη Βρέμη, στο Ντόρτμουντ και στο Ντούιζμπουργκ ένας στους τέσσερις ως ένας στους πέντε κατοίκους ζει κάτω από το όριο της στατιστικής φτώχειας.

Στο σύνολο της Γερμανίας, το ποσοστό της στατιστικής φτώχειας έχει αυξηθεί κατά τον τελευταίο χρόνο από 14,5% σε 15,1%, σαν αποτέλεσμα «των μεγάλων εισοδηματικών ανισοτήτων, αλλά και του διαρκώς διευρυνόμενου τομέα χαμηλής μισθοδοσίας», όπως σημειώνουν οι αναλυτές. Στη Γερμανία τυπικά φτωχός θεωρείται όποιος έχει ατομικό εισόδημα κάτω των 848 ευρώ τον μήνα.

Παιχνίδια εντυπώσεων

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ολι Ρεν δε θέτει νέους δημοσιονομικούς στόχους για την Ισπανία, παρά τις αναμενόμενες δημοσιονομικές αποκλίσεις. Ενθαρρύνει όμως την ταχύτατη προώθηση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβρη η Μαδρίτη στο σχέδιο του προϋπολογισμού και οι οποίες μεταφράζονται σε επιπλέον ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

«Εχουμε καταλήξει ότι η Μαδρίτη έχει πάρει αποτελεσματικά μέτρα για το 2012 και το 2013. Μένει η εφαρμογή τους», δήλωσε ο Ο. Ρεν, θέλοντας να καλλιεργήσει την εικόνα ότι η λιτότητα τελείωσε για την Ισπανία και τώρα αρχίζει τάχα η ανάπτυξη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μαδρίτη θα χρειαστεί να κάνει περισσότερα μέσα στο 2014, οπότε και πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζει στο Σύμφωνο Σταθερότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ