Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Με τη βρετανική ηγεσία συναντάται σήμερα αντιπροσωπεία του νέου συριακού αντικαθεστωτικού σχηματισμού που συστάθηκε υπό ασφυκτικές ιμπεριαλιστικές -κυρίως αμερικανικές- πιέσεις, την Κυριακή, στην Ντόχα του Κατάρ, με επικεφαλής τον Αχμάντ Μουάζ αλ Κχάτιμπ. Χτες βράδυ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον επρόκειτο να συζητήσει με το Υπουργικό Συμβούλιο τη στάση απέναντι στην αντικαθεστωτική «Εθνική Συμμαχία» που μέχρι στιγμής, δεν την έχει αναγνωρίσει, όπως ούτε οι ΗΠΑ, ως «μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού» όπως έπραξε η Γαλλία διά του Προέδρου Ολάντ, την Τρίτη, και χτες η Τουρκία, διά του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Πάντως, η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο της δημιουργίας ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, κάτι που ορισμένες αντικαθεστωτικές οργανώσεις ζητούν εδώ και καιρό.

Αύριο, η αντιπροσωπεία της «Εθνικής Συμμαχίας» θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Πρόεδρο Ολάντ. Χτες, ο Γάλλος ΥΠΕΞ δήλωνε ότι «η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει στους Ευρωπαίους εταίρους πρόταση μερικής άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων προς τη Συρία, προκειμένου να δοθούν "αμυντικού τύπου" όπλα στους αντικαθεστωτικούς».

«Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», χαρακτήρισε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Ωρες νωρίτερα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, από το Ριάντ όπου ολοκλήρωσε τις επαφές του με τους ομολόγους του από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, καλούσε εκ νέου τους Σύρους αντικαθεστωτικούς «να ενωθούν και διαπραγματευτούν με τη συριακή ηγεσία» και εκτίμησε ότι δε συντρέχει κανένας λόγος για κάποια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εντός Συρίας, πάντως, συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις σε διάφορα σημεία: στα προάστια της Δαμασκού, στη Χομς, στο Χαλέπι, στη Σάκμπα, στην Μουνταμίγια αλ Σαμ, στην Νταράγια. Σύμφωνα με το «αλ Αραμπίγια», το Ρας αλ Αϊν, στα σύνορα με την Τουρκία, πέρασε μετά από μάχες υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Ενώ Κούρδοι ένοπλοι της συριακής Δημοκρατικής Κουρδικής Ενωσης, ελέγχουν, από χτες, και την πόλη Ντέρικ, στη συνοριογραμμή και άλλες πέντε κουρδικές πόλεις.

Μεταξύ των δεκάδων νεκρών της προχτεσινής μέρας, όπως αναφέρονται από αντικαθεστωτικούς, περιλαμβάνεται ο πρώτος γνωστός Κοσσοβάρος μισθοφόρος. Σύμφωνα με την εφημερίδα Εξπρές της Πρίστινας, την Τετάρτη σκοτώθηκε στο Χαλέπι ο Ναμάν Ντεβόλι μέλος των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ από το 1999. Την περασμένη άνοιξη είχε αποκαλυφθεί η «εκπαίδευση» Σύρων αντικαθεστωτικών σε στρατόπεδα από πρώην στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ στο Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ