Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Νέα μέτρα πεσκέσι με την «επιμήκυνση»

Σε άλλη συνεδρίαση οι αποφάσεις για τη δόση. Διέρρευσαν διάφορες εκδοχές της έκθεσης που ετοιμάζει η τρόικα

Λύσεις σε όφελος της πλουτοκρατίας, αντιλαϊκά «διλήμματα» και σενάρια που παραπέμπουν από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη των μονοπωλίων, μπήκαν στην ατζέντα της χτεσινής συζήτησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν μετά τη συνεδρίαση σε συνέντευξη Τύπου οι Ζ. Κ. Γιούγκερ και Κρ. Λαγκάρντ, το Γιούρογκρουπ ενέκρινε τη διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα. Οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης από την τρόικα παραπέμπονται σε νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 20 Νοέμβρη, αν μέχρι τότε η συγκυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τα «προαπαιτούμενα μέτρα» που εκκρεμούν και έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά οι συνεννοήσεις για τη διαχείριση του χρέους.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, προσήλθε στη χθεσινή συνεδρίαση με αίτημα τη 2ετή επιμήκυνση του αντιλαϊκού προγράμματος, εξέλιξη που έρχεται να δημιουργήσει νέα «κενά χρηματοδότησης» ύψους πάνω από 18 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές και με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Η συγκεκριμένη «λύση» συνεπάγεται νέας κοπής δάνεια από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, ταυτόχρονα με νέα μέτρα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, έγγραφο του Γιούρογκρουπ επισημαίνει ότι η «παράταση δημοσιονομικής προσαρμογής δε θα πρέπει να εκληφθεί ως τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια». Με το χαρακτηρισμό «θεμελιωδώς θετική» υποδέχτηκε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ.Κ. Γιούγκερ και την έκθεση της τρόικας, σχετικά με τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης, που τήρησε τις μεταξύ τους συμφωνίες.

Συνεννοήσεις για το χρέος

Σύμφωνα με τον κοιναγορίτη παράγοντα «τώρα είναι η σειρά μας να τηρήσουμε τις δικές μας υποσχέσεις», με την προϋπόθεση ότι θα έχουν στη διάθεσή τους τις αναγκαίες αποσαφηνίσεις σχετικά με τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους. Εν αναμονή του σχετικού ραπόρτου και των ζητημάτων που παραμένουν προς διευθέτηση, ο Γιούγκερ προϊδέασε ότι δε θα καταλήξουν σε απόφαση χτες, σημειώνοντας ότι λόγο έχουν και τα εθνικά Κοινοβούλια.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ανακοίνωσε προσερχόμενος στο Γιούρογκρουπ πως πιθανόν την ερχόμενη βδομάδα θα αποφασίσει το γερμανικό Κοινοβούλιο για την εκταμίευση της δόσης. «Χρειαζόμαστε μια ρεαλιστική και όχι μια γρήγορη λύση για την Ελλάδα» δήλωσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ που συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Στην Αθήνα, προσκεκλημένος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, θα βρεθεί αύριο Τετάρτη ο Τσ. Νταλάρα, επικεφαλής του διεθνούς τραπεζικού λόμπι (IIF), οργανισμού που πρωταγωνίστησε στο κούρεμα του κρατικού χρέους. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο σκυλοκαυγάς ανάμεσα στο ΔΝΤ με κυβερνήσεις της ΕΕ, εστιάζεται στη μείωση των επιτοκίων του κρατικού χρέους που «προτείνει» η πλευρά του ΔΝΤ ως μέσο κάλυψης του «χρηματοδοτικού κενού».

Αντιλαϊκά σενάρια

Στο μεταξύ, χτες το βράδυ κυκλοφόρησαν διάφορα «πρόχειρα» κείμενα που φέρονται να είναι η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα. Στα κείμενα υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα καλείται να εξασφαλίσει ακόμα 6,4 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να υλοποιηθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση για την περίοδο 2013 - 2014 ύψους 15 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 8,8 δισ. ευρώ, ενώ για τη διετία 2015-2016 η αναγκαία χρηματοδότηση εκτιμάται ότι φθάνει στα 17,6 δισ. ευρώ έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 14,1 δισ. ευρώ.

Οι συντάκτες της έκθεσης φέρονται να εκτιμούν ότι «η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της πορείας εξυγίανσης των δημοσιονομικών», ενώ όλο και διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις για το «επιπλέον κόστος» αυτής της επιμήκυνσης.

Τη διατύπωση ότι «η βαθύτερη ύφεση σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, συνεπάγεται ότι το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας θα είναι ανάλογα μεγάλο», ακολουθούν προτάσεις για συνεχείς και επανειλημμένους ελέγχους της πορείας της ελληνικής οικονομίας, ώστε έγκαιρα να παίρνονται τα αντίστοιχα μέτρα, που θα επαναφέρουν τα δημοσιονομικά μεγέθη στα όρια του προγράμματος, βυθίζοντας τα λαϊκά στρώματα βαθύτερα στη φτώχεια.

Στις Βρυξέλλες τα παζάρια

Στο μεταξύ, ο Αντ. Σαμαράς συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη δόση των 31,5 δισ. ως μοχλό για τον εκβιασμό του λαού, ώστε να αποδεχθεί την υλοποίηση του νέου πακέτου των μέτρων. Αν και ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος για την εκταμίευση της δόσης, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «η πλήρης συμμόρφωση και υλοποίηση των μέτρων είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης».

Το ζήτημα αυτό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αντ. Σαμαράς, μεταξύ αυτών και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ