Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ «ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΡΙΣΕΩΝ»
Ζεσταίνει τις μηχανές της η φονική συμμαχία

Σε εξέλιξη η προετοιμασία των στρατιωτικών επιτελείων, με άμεση εμπλοκή του κρατικού μηχανισμού

ΝΑΤΟϊκή άσκηση «χειρισμού κρίσεων», με σενάρια που περιλαμβάνουν και πυρηνική απειλή, βρίσκεται από χτες σε εξέλιξη και θα διαρκέσει έως της 16 Νοέμβρη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η Ασκηση Χειρισμού Κρίσεων (Crisis Management Exercise) του ΝΑΤΟ, με την ονομασία «CMX-12», διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 1992, με σκοπό «την εξάσκηση του προσωπικού (στρατιωτικού/πολιτικού) σε διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων, σε στρατηγικό επίπεδο».

Ωστόσο, το νέο στοιχείο που συνδέεται με τις γενικότερες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, είναι ότι στη φετινή άσκηση, «οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν στην εξάσκηση επί των διαβουλεύσεων και της συλλογικής σύλληψης αποφάσεων της Συμμαχίας, σε στρατηγικό πολιτικο - στρατιωτικό επίπεδο, σε περίπτωση αντιμετώπισης απειλής από διασπορά Οπλων Μαζικής Καταστροφής, ΡΒΧ (σ.σ. Ράδιο-Βιολογικού-Χημικού) πολέμου και Κυβερνοπολέμου».

Η άσκηση αφορά στην κινητοποίηση και συντονισμό επιτελείων και στην ανάπτυξη της συνεργασίας τους με άλλες κρατικές υπηρεσίες. Συμμετέχουν τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, με έδρες τις πρωτεύουσες των χωρών τους, οι Στρατηγικές Διοικήσεις του ΝΑΤΟ (SHAPE, SACT), τα Νατοϊκά Στρατηγεία (IS, IMS) καθώς και μη Κράτη-Μέλη (Σουηδία, Φινλανδία) και διεθνείς Οργανισμοί, χωρίς ανάπτυξη δυνάμεων.

Σημειώνεται πως το ΝΑΤΟικό στρατηγείο «χαμηλής ετοιμότητας» της Θεσσαλονίκης το HQ-NDC/GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού), που για το 2012 έχει αναλάβει και τη διοίκηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF), προβλέπεται να κατέχει πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ, για τα οποία η Ελλάδα ανέλαβε τη φύλαξη σύμφωνα με το σχετικό μνημόνιο μεταξύ ΝΑΤΟ και ελληνικής κυβέρνησης.

Το γεγονός ότι από ελληνικής πλευράς, στην άσκηση συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των υπουργείων και του κρατικού μηχανισμού (ΕΛΑΣ, ΠΣ, ΕΥΠ, ΓΓΠΠ), είναι ένα ακόμα δείγμα της πολιτικοποίησης του ΝΑΤΟ και της στρατιωτικοποίησης των διακρατικών σχέσεων, που προωθούνται με το νέο στρατηγικό δόγμα.

Παράλληλα, το διάστημα 12-20 Νοέμβρη διεξάγεται επίσης η άσκηση μικρής κλίμακας Ειδικών Δυνάμεων «AEGEAN SEAL 12», με σκοπό την εξάσκηση στον εντοπισμό και εξουδετέρωση ναρκών, καθώς και στις αντιναρκικές επιχειρήσεις σε ρηχά ύδατα.

Το γεγονός ότι στην άσκηση συμμετέχουν με ομάδες ειδικών δυνάμεων η Ελλάδα (ΔΥΚ του ΠΝ), η Τουρκία και η Ιορδανία, με παρατηρητές τη Σουηδία, το Μαυροβούνιο, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δίνει το στίγμα της προετοιμασίας για πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή, αφού η ανάγκη για τέτοιου είδους επιχειρήσεις έχουν αναδειχθεί στον Περσικό Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή των ιρανικών θαλασσίων συνόρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Θεσσαλονίκη(2018-10-24 00:00:00.0)
Ενισχύουν την εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια(2017-03-10 00:00:00.0)
Προσόν η θητεία στο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο;(2011-11-03 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική άσκηση «διαχείρισης κρίσεων»(2011-10-20 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σήμερα σε Θεσσαλονίκη - Λιτόχωρο(2009-03-21 00:00:00.0)
Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας μας στα τυχοδιωκτικά ιμπεριαλιστικά σχέδια(2008-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ