Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσικές προειδοποιήσεις κατά προσχημάτων

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Ντεράα
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Ντεράα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Προειδοποίηση προς τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να μην αναζητήσουν κανένα πρόσχημα για ν' ανοίξει ο δρόμος για άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία απηύθυνε, χτες, η Μόσχα διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας την αντίθεσή της και στην προοπτική δημιουργίας «ζωνών ασφαλείας» όπως επιμένει π.χ. η Τουρκία ή η Γαλλία. Πρόκειται για την πρώτη σαφή ρωσική προειδοποίηση. Ταυτόχρονα, τη γνωστή ιρανική θέση ότι το ζήτημα της Συρίας «δεν μπορεί να λυθεί παρά μόνο με εθνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο και αποκλιμάκωση της βίας» διατύπωσε εκ νέου και ο Ιρανός Πρόεδρος.

Μόσχα, ΟΗΕ αλλά και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, κάλεσαν, επίσης, με ξεχωριστές ανακοινώσεις, τη συριακή ηγεσία να μη χρησιμοποιήσει σε καμία περίπτωση «χημικά όπλα» στις συγκρούσεις που σημειώνονται εντός χώρας. Ο Σαλεχί υπογράμμισε ότι μια τέτοια κίνηση «θα είναι το τέλος, θα στερήσει κάθε νομιμότητα από τη συριακή ηγεσία». Για «καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή από τις τρέχουσες εξελίξεις στη Συρία» μίλησε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι.

Εντός Συρίας, η εφημερίδα «αλ Ντιάρ» υποστήριζε, χτες, ότι ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ μετέβη στο Χαλέπι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ασαντ διέταξε να φθάσουν στην πόλη άλλες 30.000 άνδρες ως ενισχύσεις. Σύμφωνα με αντικαθεστωτικές πηγές, σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στην επαρχία της Δαμασκού.

Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε ότι έλεγξε ιρανικό αεροσκάφος που διέσχιζε τον εναέριο χώρο της με κατεύθυνση τη Συρία, χωρίς να βρει τίποτε ύποπτο, σε μια εμφανή προσπάθεια να «απαντήσει» στις κλιμακούμενες ιμπεριαλιστικές πιέσεις ότι «διευκολύνει» την παροχή ιρανικής βοήθειας προς τη Δαμασκό.

Νέα έκκληση για χρηματοδότηση των προγραμμάτων του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες απηύθυνε η αρμόδια Αρμοστεία επισημαίνοντας ότι το τελευταίο τρίμηνο έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των Σύρων προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες. Μάλιστα, χτες, στην Ιορδανία, όπου έχουν συρρεύσει περισσότεροι από 200.000 Σύροι πρόσφυγες, οι αρχές απομάκρυναν όλους τους μη Σύρους από τον καταυλισμό Ζαατάρι μετά από νέα σφοδρά επεισόδια με τις ιορδανικές αρχές ως διαμαρτυρία για τις συνθήκες διαβίωσης.

  • Εικόνες του 31χρονου Αμερικανού δημοσιογράφου Ωστιν Τάις που εξαφανίστηκε τον Αύγουστο στη Συρία και οι ΗΠΑ επέμεναν ότι κρατείται από τις συριακές αρχές, «ανέβηκαν» στο διαδίκτυο, και τον εμφανίζουν με μάτια καλυμμένα, να συνοδεύεται από άνδρες που παρουσιάζονται ως ισλαμιστές και υποστηρίζουν ότι ανήκουν στην ισλαμιστική πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «αλ Νουσρ». Η Ουάσινγκτον, πάντως, αμφισβήτησε την εκδοχή του βίντεο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντίδραση των ΗΠΑ στα παζάρια για εξομάλυνση των σχέσεων Αγκυρας - Δαμασκού(2023-01-05 00:00:00.0)
Κινητικότητα στα σύνορα με το Ισραήλ(2018-06-01 00:00:00.0)
Δεν συζητά την απόσυρση δυνάμεων του Ιράν και της «Χεζμπολάχ»(2018-05-24 00:00:00.0)
Επιθέσεις του τουρκικού στρατού σε Κούρδους και τζιχαντιστές...(2016-08-23 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις σε όλα τα μέτωπα και βομβαρδισμοί(2015-08-15 00:00:00.0)
Διπλωματική κινητικότητα(2012-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ