Τρίτη 23 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιθέσεις του τουρκικού στρατού σε Κούρδους και τζιχαντιστές...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Κορυφώνεται επικίνδυνα η ένταση στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας. Δυνάμεις του τουρκικού στρατού άρχισαν από το βράδυ της Δευτέρας να σφυροκοπούν θέσεις Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG, που συμμετέχουν στις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) που έχουν φτιαχτεί με Αραβες μαχητές και την υποστήριξη των ΗΠΑ, βορείως της βόρειας συριακής πόλης Μανμπίτζ. Παράλληλα, άρχισαν να χτυπούν και θέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη μεθοριακή πόλη Τζαραμπλούς, για να εμποδίσουν την ανακατάληψή της από τους Κούρδους...

Σύμφωνα με τουρκικά δίκτυα, ο τουρκικός στρατός έπληξε θέσεις Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG βόρεια της πόλης Μανμπίτζ και το πυροβολικό με οβιδοβόλα θέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» κοντά στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς...

Οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού σημειώνονται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την επίσης βόρεια συριακή πόλη Χάσακε, όπου από την Πέμπτη μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους μαχητές και δυνάμεις του συριακού στρατού. Την Κυριακή, μάλιστα, υποτίθεται πως έγινε ολιγόωρη εκεχειρία, που τερματίστηκε ωστόσο χτες με την επανέναρξη των συγκρούσεων. Το συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε τη σύντομη εκεχειρία της Κυριακής, αποδίδοντας τις επιθέσεις του συριακού στρατού σε «επανειλημμένες προκλήσεις Κούρδων ενόπλων όπως λεηλασίες σε κρατικά κτίρια, κλοπή πετρελαίου... γενικότερη αποσταθεροποίηση και χάος».

Προειδοποιήσεις Κούρδων...

Το Σαββατοκύριακο, οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας κατήγγειλαν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ΜΙΤ ότι εκπαιδεύουν μισθοφόρους και ομάδες του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που συνδέονται με την «Αλ Κάιντα», προκειμένου να εισβάλουν στη Συρία και να διώξουν τους (άλλους...) τζιχαντιστές ώστε να εμποδίσουν τους Κούρδους να ανακαταλάβουν κρίσιμα εδάφη σε απόσταση «αναπνοής» από την Τουρκία.

Κούρδοι μαχητές κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο ανακοίνωσαν τη συγκρότηση «Στρατιωτικού Συμβουλίου του Τζαραμπλούς» για την προστασία, όπως είπαν, «των αμάχων σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους». Κατήγγειλαν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ότι, αφότου ανακατέλαβαν οι μαχητές SDF τη βόρεια συριακή πόλη Μανμπίτζ, «άρχισαν να κλιμακώνουν τις επιθετικές ενέργειες και να στέλνουν τεράστιο αριθμό μισθοφόρων». Προειδοποίησαν την Τουρκία με «δραστικές συνέπειες» και κάλεσαν τις ΗΠΑ να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους για προστασία των κουρδικών περιοχών από τις επεμβάσεις του τουρκικού κράτους.

Τσαβούσογλου: «Να καθαρίσουν τα σύνορα...»

Μπροστά σε όλα αυτά, χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε με νόημα ότι η μεθόριος της Τουρκίας με τη Συρία «πρέπει να καθαρίσει εντελώς» από το «Ισλαμικό Κράτος» και ότι η Αγκυρα συνεχίζει να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο της μάχης εναντίον των τζιχαντιστών.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διεμήνυσε πως η Αγκυρα θα αναλάβει το επόμενο εξάμηνο «πιο ενεργό ρόλο στη Συρία», για να εμποδίσει τάχα τη διαίρεση της χώρας σε εθνοτικές γραμμές. Πρόσθεσε, με αφορμή τις συγκρούσεις Κούρδων - συριακού στρατού, πως η κυβέρνηση Ασαντ «αρχίζει πλέον» να αντιλαμβάνεται τους Κούρδους ως «απειλή». Δεν απέκλεισε στο μέλλον πιο «ελαστική» σχέση με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ και το ενδεχόμενο να έχει ο τελευταίος «κάποιο ρόλο κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου στη Συρία».

Εκτός Ιράν τα ρωσικά βομβαρδιστικά

Στο μεταξύ, χτες Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως απογειώθηκαν από την ιρανική βάση Χαμαντάν όλα τα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά που είχαν αρχίσει να βομβαρδίζουν από την περασμένη Τρίτη θέσεις τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία. Σημείωσαν πως θα επιστρέψουν «ανάλογα με τις εξελίξεις στη Συρία».

Την εξέλιξη ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι ήταν «προσωρινή υπό ρωσικό αίτημα». Επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν έχει βάσεις στο Ιράν.

Ως ένδειξη ενόχλησης της Τεχεράνης για τη δημοσιότητα που πήρε η χρήση ιρανικής βάσης από ρωσικά βομβαρδιστικά ήταν η δήλωση του Ιρανού υπουργού Αμυνας, στρατηγού Χοσεΐν Ντεγάν, ότι οι Ρώσοι προσπάθησαν να δείξουν ότι είναι «υπερδύναμη και μία χώρα με επιρροή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ