Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κινητικότητα στα σύνορα με το Ισραήλ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΜΟΣΧΑ.--

Την αποχώρηση Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων και ενόπλων της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» από τη νότια Συρία, και ιδιαίτερα κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, επιδίωξε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν στη Μόσχα, κατά τη συνάντηση που είχε επί μιάμιση ώρα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σόιγκου. Επισήμως δεν έγινε άμεσα γνωστό το αποτέλεσμα της συνάντησης. Ωστόσο, ισραηλινά ΜΜΕ και το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενα το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, υποστήριξαν πως ένοπλοι της «Χεζμπολάχ» και Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι «ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τη νότια Συρία» και συγκεκριμένα από περιοχές των επαρχιών Νταράα και Κουνέιτρα, κοντά στα στρατηγικής σημασίας - και κατεχόμενα από το Ισραήλ - Υψίπεδα του Γκολάν.

Οι πληροφορίες περί «προετοιμασίας αποχώρησης» «Χεζμπολάχ» και Ιρανών δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθούν από άλλη πλευρά, εντούτοις είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ισραηλινού πρεσβευτή στη Μόσχα, Γκάρι Κόρεν, στο πρακτορείο ΤΑΣΣ. Ο Κόρεν εξέφρασε την «ικανοποίηση της ισραηλινής κυβέρνησης για τη ρωσική στάση σε σχέση με την ιρανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία». Επιπλέον, από άλλες πηγές υποστηρίχθηκε πως αυτό το διάστημα καταστρώνονται σχέδια για την ανάπτυξη ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας στη νότια Συρία, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων της «Χεζμπολάχ» και των Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων.

Συνέντευξη Ασαντ στο RT

Ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, σε συνέντευξη που έδωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today», υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στη χώρα του ουδέποτε ήταν «εμφύλιος», τονίζοντας τις επεμβάσεις ξένων ιμπεριαλιστικών χωρών όπως οι ΗΠΑ, που «υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις». Υποστήριξε πως ο συριακός στρατός «έχει σχεδόν νικήσει» στον οκταετή πόλεμο και πως αυτό θα το είχε καταφέρει σε έναν χρόνο, αν οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις και οι τζιχαντιστές δεν είχαν την πολυποίκιλη υποστήριξη ξένων δυνάμεων.

Σε άλλο σημείο, ο Σύρος Πρόεδρος προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ «με κάποιον τρόπο θα φύγουν από τη Συρία» και προανήγγειλε διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους που ελέγχουν βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, ώστε να τεθούν αυτές υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού. Αν δεν επιτευχθεί αυτό μέσω διαπραγματεύσεων, «τότε θα ασκηθεί βία», είπε ο Ασαντ, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην πετρελαιοφόρα επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στην οποία οι ΗΠΑ και Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν στήσει «στρατιωτικές βάσεις», με τη συνεργασία Κούρδων τοπικών αξιωματούχων.

Επιπλέον, ο Ασαντ επισήμανε ότι στη Συρία «ΗΠΑ και Ρωσία έφτασαν πολύ κοντά σε μεταξύ τους συγκρούσεις», τονίζοντας ωστόσο πως αυτό αποτράπηκε «χάρη στη σοφία όχι της αμερικανικής ηγεσίας, αλλά της ρωσικής».

Νωρίτερα, την Τετάρτη, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σε σχέση με τις «εξελίξεις στη Συρία και την Ουκρανία» αλλά και τις διμερείς σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ