Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Οικονομική δυσφορία εντός

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Για εξαπόλυση «οικονομικού πολέμου» κατά της χώρας του κατηγόρησε «δυτικές χώρες» ο Ιρανός Πρόεδρος. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χθες, στην ιρανική πρωτεύουσα, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες, αναφέρθηκε σε δύο βασικά «μέτωπα»: το εμπάργκο στις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου και στις κυρώσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, τις οποίες ο Ιρανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι γίνονται προσπάθειες να υπερσκελίσει η ιρανική πλευρά. Ολα αυτά, όμως, υπογράμμισε ο Αχμαντινετζάντ δεν πρόκειται «να κάμψουν το φρόνημα του ιρανικού λαού, ούτε ν' αλλάξουν τη στάση απέναντι στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας».

Οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ έγιναν την ώρα που το ιρανικό νόμισμα - το ριάλ - κατέγραφε ιστορικό χαμηλό σε σχέση με το δολάριο (37.500 ριάλ για ένα δολάριο) και ανέκαμπτε προς το μεσημέρι, φθάνοντας τα 35.500 ριάλ ανά δολάριο. Εντός Ιράν, σύμφωνα με πληροφορίες από αρκετές πηγές, η ανεργία και η φτώχεια, όπως και ο πληθωρισμός, έχουν εκτοξευτεί και η λαϊκή δυσαρέσκεια έχει αρχίσει να βράζει και πάλι έντονα. Μάλιστα, δεν διαψεύστηκε η πληροφορία ότι σε χώρους δουλειάς κυκλοφορεί έγγραφο συγκέντρωσης υπογραφών εργαζομένων, όπου τίθεται το αίτημα της αλλαγής οικονομικής πολιτικής. Προβλήματα φαίνεται ότι υπάρχουν και στο επίπεδο της εξουσίας, καθώς πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχει διαφωνία στους κόλπους της ιρανικής ηγεσίας για το πώς πρέπει στο εξής να σταθεί η χώρα απέναντι στη Συρία με σημαίνοντα στελέχη πλέον να θέτουν ζήτημα οικονομικής κατάρρευσης του Ιράν αν συνεχίσει να στηρίζει με τόσα χρήματα τη Συρία για πολύ καιρό ακόμη σε συνδυασμό με τις κυρώσεις.

Τέλος, οι ιρανικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν την είδηση ότι εικονολήπτης του κρατικού δικτύου IRIB, επί χρόνια, - ο Χασάν Κχουμπάν - ζήτησε πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ κατά την παραμονή του εκεί, ως μέλος της ιρανικής αποστολής για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ