Πέμπτη 5 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντίδραση των ΗΠΑ στα παζάρια για εξομάλυνση των σχέσεων Αγκυρας - Δαμασκού

Τα παζάρια για προσέγγιση της Τουρκίας με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, με διαμεσολάβηση της Ρωσίας, προσθέτουν ένα ακόμα πεδίο στις τριβές και τις σύνθετες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την έντονη αποδοκιμασία των ΗΠΑ σε μια τέτοια εξέλιξη. Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία, κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις «να το σκεφτούν δυο φορές προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεών τους» με την κυβέρνηση Ασαντ.

«Δεν υποστηρίζουμε χώρες που αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους ή εκφράζουν την υποστήριξή τους στην αποκατάσταση του βάρβαρου δικτάτορα Μπασάρ αλ Ασαντ», είπε χαρακτηριστικά. Επικαλέστηκε το «φριχτό ιστορικό του καθεστώτος Ασαντ ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως και ότι «αρνείται την πρόσβαση» του συριακού λαού «σε ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές».

Από τις παραπάνω υποκριτικές αναφορές, βέβαια, «παραλείπονταν» τα τραγικά αποτελέσματα της επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία, ο ρόλος της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της στον αιματηρό πόλεμο, όπως και οι καταστροφικές συνέπειες για τον λαό της χώρας από τις πολύμορφες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Συρίας...

Οι δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχονται λίγες μέρες αφότου ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ συναντήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου στη Μόσχα, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, με τον Σύρο ομόλογό του, Αλί Μαχμούντ Αμπάς, και στη συνέχεια οι δυο τους συναντήθηκαν με τον Ρώσο ομόλογό τους Σ. Σόιγκου. Μέσα στις επόμενες μέρες (πιθανώς μετά τα μέσα του μήνα) αναμένεται και τριμερής σύνοδος των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Τουρκίας και Συρίας στη Μόσχα.

Επίσκεψη του Εμιρατινού ΥΠΕΞ στη Δαμασκό

Στο μεταξύ, αγνοώντας τη «σύσταση» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενάντια στην αναβάθμιση σχέσεων με τη συριακή κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχγιάν, μετέβη χτες στη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ.

Συζήτησαν τρόπους πλήρους αποκατάστασης των διμερών σχέσεων (μετά το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΑΕ στη Δαμασκό το 2018 και την επίσκεψη Ασαντ στο Αμπου Ντάμπι πριν 10 μήνες), δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.

Δύο ρουκέτες σε βάση Αμερικανών

Νωρίς χθες το πρωί δύο ρουκέτες χτύπησαν παράνομη βάση των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Τα παραπάνω σημειώθηκαν κοντά σε εγκαταστάσεις της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας «Conoco», που πρωταγωνιστεί στην κλοπή συριακού πετρελαίου, με τις ευλογίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ και τη συνεργασία Κούρδων της Συρίας και Αμερικανών στρατιωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ