Πέμπτη 5 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΓΕΣΙΑ ΓΣΕΕ
Προσδοκά στην εφαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης

Επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε χτες η συνδικαλιστική πλειοψηφία

Στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων» για τους οποίους αγωνιά η ΓΣΕΕ (φωτ. από παλιότερη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων») συνδιαμορφώνεται η αντεργατική επίθεση

Eurokinissi

Στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων» για τους οποίους αγωνιά η ΓΣΕΕ (φωτ. από παλιότερη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων») συνδιαμορφώνεται η αντεργατική επίθεση
Η αγωνία της για τη διασάλευση της «κοινωνικής ειρήνης» και η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων για το ρόλο της τρικομματικής συγκυβέρνησης και των στόχων της προγραμματικής συμφωνίας διακρίνουν την επιστολή που έστειλε χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στην κυβέρνηση, κάνοντας νέα βαθιά υπόκλιση στο πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων. Η επιστολή φέρει τις υπογραφές του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου (ΠΑΣΚΕ) και του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, Νικ. Κιουτσούκη (ΔΑΚΕ).

Από τον τίτλο ακόμα της επιστολής γίνεται καθαρός ο στόχος τους. Ο τίτλος αυτός «Αμεση και επιτακτική η ανάγκη λήψης των μέτρων υλοποίησης της προγραμματικής συμφωνίας»(!) κάνει σαφές ότι η πλειοψηφία θεωρεί θετική για τους εργαζόμενους μια συμφωνία που - όπως έχει ξεκαθαριστεί - έχει στόχο την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και την παραμονή της χώρας στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία, δηλαδή την εξασφάλιση δύο όρων που εγγυώνται νέους γύρους κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης.

Ουσιαστικά, η πλειοψηφία διαγράφει μονοκοντυλιά τη μέχρι τώρα πείρα από τις κυβερνήσεις και τις συγκυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Καλεί τους εργαζόμενους να ξεχάσουν την κατακλυσμιαία αντεργατική επίθεση που έχουν εξαπολύσει και να τους αντιμετωπίσουν σαν να έχουν προκύψει από παρθενογένεση! Το ίδιο κάνει η πλειοψηφία και για τη ΔΗΜΑΡ που στήριξε τη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η επίθεση, ενώ οι θέσεις της είναι σαφώς υπέρ του κεφαλαίου.

Ακόμα και εδώ η διαφορά της εργατικής αριστοκρατίας από τον ταξικό πόλο στο εργατικό κίνημα, από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο είναι ολοφάνερη. Το ΠΑΜΕ μόλις πριν λίγες μέρες προειδοποίησε τους εργαζόμενους: «Οι διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις είναι πέρα για πέρα ψευδείς. Καμιά πίστωση χρόνου στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟK - ΔΗΜΑΡ. Δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα της εργατικής τάξης, αντίθετα θα επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη κατάστασή της».

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αγωνιά για το μέλλον της καπιταλιστικής κοινωνίας. Γι' αυτό στην επιστολή της αναφέρεται στη «δαμόκλειο σπάθη της κατάρρευσης της κοινωνικής συνοχής και της διασάλευσης της κοινωνικής ειρήνης». Ανησυχεί μήπως δημιουργηθούν όροι ανατροπής του καπιταλισμού και γι' αυτό κάνει προτάσεις που στόχο έχουν να αμβλύνουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικό των εγκληματικών αυταπατών που καλλιεργεί η ΓΣΕΕ είναι ότι ζητά από τη συγκυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της (!) για «τη διασφάλιση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» και να προστατευθεί «η περιουσία και οι πόροι των ασφαλιστικών ταμείων». Δέσμευση βέβαια, που μόνο η ΓΣΕΕ ανακαλύπτει, αφού πίσω από τις διακηρύξεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης κρύβονται προτάσεις για ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης (π.χ. η ΝΔ επανειλημμένα έχει ζητήσει μείωση των εργοδοτικών εισφορών).

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ αποφεύγει με μεγάλη προσοχή να έρθει σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις που η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να επιταχύνει: Ζητά αποκατάσταση της διαδικασίας κατάρτισης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, γκρινιάζοντας επειδή η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση στέρησε από τους «εταίρους» την πρωτοβουλία στα αντεργατικά παζάρια. Ζητά αόριστα αποκατάσταση του μισθολογικού περιεχομένου των ΣΣΕ, αλλά δε λέει ούτε μια λέξη για τη μείωση των μισθών κατά 22%! Για τους ακόμα χαμηλότερους μισθούς στους νέους κάτω των 25 ετών ζητά την «προστασία των όρων αμοιβής και εργασίας των νέων σε ηλικία εργαζομένων από καταχρηστικές και ισοπεδωτικές πρακτικές». Δηλαδή, καλώς έχουν μειωθεί οι μισθοί τους κατά 32% αρκεί αυτό να μην αποτελεί καταχρηστική πρακτική από τους εργοδότες!

Τέλος, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητά να συνεδριάσουν οι λεγόμενες Εθνικές Επιτροπές Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, δύο ακόμα κοινωνικοεταιρικοί μηχανισμοί που νομιμοποιούν και συνδιαμορφώνουν τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές. Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι έτοιμη να προστρέξει στο «διάλογο», όποτε την καλέσουν οι κεφαλαιοκράτες και οι κυβερνήσεις τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ