Σάββατο 21 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ - Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Παρεμβάσεις για τη διάσωση του αστικού συστήματος

Ασκούν κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι ένα «άλλο μείγμα» θα ήταν λιγότερο επώδυνο για το λαό

Στη διάσωση του αστικού πολιτικού συστήματος, με την αναπαραγωγή της αυταπάτης ότι ένα «άλλο μείγμα» πολιτικής στη διαχείριση της κρίσης θα μπορούσε να αποδειχτεί λιγότερο επώδυνο για τους εργαζόμενους και το λαό, στοχεύουν οι συγχρονισμένες παρεμβάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου και του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, για την αναποτελεσματικότητα του Μνημονίου και της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 2009.

Ο Κ. Σημίτης αναμένεται να μιλήσει τη Δευτέρα στο Βερολίνο, σε συνέδριο που οργανώνουν το Ιδρυμα Heinrich Boll και το Freie Universitat, με τίτλο «Η Ελλάδα σε κρίση. Προοπτικές στον ευρωπαϊκό δρόμο». Σύμφωνα με διαρροές, που δε διαψεύσθηκαν, στην ομιλία του θα πει μεταξύ άλλων: «Η συμφωνία μεταξύ της ΟΝΕ και της Ελλάδας (...) γνωστή ως Μνημόνιο συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση. Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ηταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση».

Πρόκειται για ωμή κοροϊδία του λαού, που στόχο έχει να καταστήσει την ΕΕ και τη στρατηγική της άμοιρη ευθυνών για το ξεπάστρεμα μισθών και δικαιωμάτων, με ή χωρίς μνημόνιο. Η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκτοξεύεται από τον πρώην πρωθυπουργό μιας κυβέρνησης που επέβαλε στο λαό αιματηρές περικοπές και τσάκισε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο όνομα του να μπει η Ελλάδα στην ΟΝΕ.

Με το ίδιο πρόσχημα η σημερινή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της ζητούν νέες θυσίες για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, με στόχο να πτωχεύσει ο λαός για να σωθεί η πλουτοκρατία. Στο διά ταύτα, άλλωστε, ο Κ. Σημίτης ζητάει «έξοδο από την κρίση με φυγή προς τα εμπρός», στην κατεύθυνση της «οικονομικής διακυβέρνησης» και της «πολιτικής ενοποίησης», που θα κάνει ακόμα πιο επιθετικά και αντιδραστικά τα μονοπώλια ενάντια στο λαό.

Από την πλευρά του, ο Γ. Προβόπουλος, μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, που χρηματοδοτείται και απηχεί τις θέσεις του ΣΕΒ, εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση που βιώνει σήμερα η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν υιοθετήσει τις απόψεις των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο ίδιος αφήνει υπονοούμενα για σκόπιμες καθυστερήσεις από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν ανέλαβε το 2009, λέγοντας ότι «η πορεία προς την κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη και θα μπορούσε να είχε ανακοπεί, αν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, πριν αφεθούν να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις».

Ενοχλημένο από την παρέμβαση Προβόπουλου εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, ζητάει περαιτέρω εξηγήσεις από τον τραπεζίτη. Από την πλευρά της ΝΔ, ο εκπρόσωπος Τύπου προσπάθησε να παρουσιάσει τις δηλώσεις Προβόπουλου - Σημίτη σαν δικαίωση της πολιτικής της και της κριτικής που ασκούσε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ