Σάββατο 21 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συζητήθηκε η Ερώτηση του ΚΚΕ

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αναπαράγει τα εκβιαστικά διλήμματα της εργοδοσίας της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» προκειμένου να κάμψει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στη μονάδα του Ασπροπύργου ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων. Τον παραπάνω ισχυρισμό απέδειξε για μία φορά ακόμη χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Κουτσούκος, με αφορμή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Απόστολου Νάνου σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα εργοστάσια της ίδιας επιχείρησης στη Μαγνησία.

Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία, ο Γ. Κουτσούκος υποστήριξε πως στην τελευταία τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, «η αίσθησή μου είναι ότι θα μπορούσε να έχει κλείσει αυτό το μέτωπο», όμως «έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές που θα οδηγήσουν σε μία παρατεταμένη κοινωνική σύγκρουση και θα βγάλουν στην ανεργία εργαζόμενους». Αμεση ήταν η απάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ, που σημείωσε πως η τοποθέτηση του υφυπουργού αποτελεί «κινδυνολογία ότι οι αγώνες των εργαζομένων θα κλείσουν τα εργοστάσια», τονίζοντας πως «ο αγώνας των εργατών της Χαλυβουργίας του Ασπροπύργου είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων» και «η νίκη των εργαζομένων του Ασπροπύργου θα είναι νίκη όλων των εργαζομένων». Σημείωσε ότι η εργοδοσία «εκβιάζει τους εργαζόμενους με την απειλή της απόλυσης ή του κλεισίματος για να δουλέψουν 5ωρο ή με εκ περιτροπής εργασία», ενώ οι εφαρμοζόμενες «πολιτικές ενθαρρύνουν τους εργοδότες να προχωρούν στις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων». Μάλιστα, στάθηκε ιδιαίτερα στην ευρύτερη σημασία των εξελίξεων στη συγκεκριμένη επιχείρηση όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις επί 84 ημέρες, λέγοντας ότι «ο ΣΕΒ έχει αναθέσει στον Μάνεση το ρόλο του λαγού».

Οσον αφορά τις συνθήκες ασφάλειας στις δυο μονάδες της εταιρείας στη Μαγνησία, ο Α. Νάνος υπενθύμισε ότι «το 2006 έγινε θανατηφόρο δυστύχημα στα ελασματουργεία», τονίζοντας για τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ ότι «οι έλεγχοι δεν ανταποκρίνονται σε έναν εργασιακό χώρο με αυξημένες συνθήκες». Οπως είπε, στα εργοστάσια υπάρχει «εντατική εργασία και τρομοκρατία των εργαζομένων» την ίδια στιγμή που «η Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει τα κατάλληλα μέσα για να πραγματοποιήσει ελέγχους», ενώ υπάρχει «συστηματική άρνηση για να δοθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων» στο Συνδικάτο Μετάλλου της περιοχής. Επισήμανε ότι «τελευταία είχαμε και στον Ασπρόπυργο θανατηφόρο ατύχημα, πάλι στον ίδιο εργοδότη» και «εντατικοποίηση της εργασίας και ελλιπή μέτρα προστασίας είναι οι κυριότεροι λόγοι» τη στιγμή που «τεράστια κέρδη είχε όλα αυτά τα χρόνια ο εργοδότης».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο ΣΕΠΕ «έχει πραγματοποιήσει την τελευταία 5ετία 84 ελέγχους και έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους 55 χιλιάδων ευρώ», ενώ «είχαμε σημαντική μείωση των ατυχημάτων κατά 50%».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ