Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Αύριο η σύσκεψη για την οργάνωση της αλληλεγγύης
  • Γίνεται με πρωτοβουλία της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ στις 6 μ.μ. στο εργοστάσιο κι ενώ ο αγώνας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή
  • Επόμενος σταθμός για την κλιμάκωση η απεργία που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη σε όλο το Θριάσιο

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παρέμβαση στην Κηφισιά
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παρέμβαση στην Κηφισιά
«Οσο πιο αδιάλλακτη παραμένει η εργοδοσία, τόσο πιο αποφασισμένους, ατσαλωμένους και πεισμωμένους θα συνεχίσει να μας βρίσκει απέναντί της». Αυτό διαμήνυσαν και χτες οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, μετά τη νέα τους κινητοποίηση στην Κηφισιά στα γραφεία της επιχείρησης, όπου ο εργοδότης Ν. Μάνεσης εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά ανυποχώρητος στις αντεργατικές του αξιώσεις.

Ο αγώνας βρίσκεται ήδη σε κρίσιμη καμπή καθώς η εργοδοσία δείχνει καθαρά πόσο αδίστακτη είναι (βλ. νέες απολύσεις που ανακοίνωσε) και με συκοφαντίες εντείνει την επίθεση στο σωματείο των εργαζομένων που καθοδηγεί παλικαρίσια και σε ταξική κατεύθυνση τον απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο η αυριανή σύσκεψη που οργανώνει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ για την οργάνωση της αλληλεγγύης στους απεργούς είναι εξαιρετικής σημασίας για τη συνέχιση και ολόπλευρη ενίσχυση του αγώνα. Για να αναδειχτούν αλλά και να δυναμώσουν αποφασιστικά όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της αναμέτρησης που καταγράφουν τα όπλα με τα οποία η εργατική τάξη μπορεί να βάλει εμπόδια στην αντεργατική πολιτική. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ. στις πύλες του εργοστασίου.

Κλιμάκωση με την απεργία της Τρίτης

Ετσι οι εδώ και 38 ημέρες απεργοί απαντούν ακόμα πιο συσπειρωμένοι, με όπλο την ταξική αλληλεγγύη κλιμακώνοντας τον αγώνα τους σε όλους τους χώρους εργασίας του Θριασίου με την 24ωρη απεργία την Τρίτη 13 Δεκέμβρη, που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας μετά από την προχτεσινή απόφαση δεκάδων σωματείων και φορέων σε σύσκεψη που προκάλεσε το σωματείο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Η Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου καλεί τα σωματεία του κλάδου από το Θριάσιο να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία, αλλά και όλα τα μέτρα για την επιτυχία της.

Χτες το πρωί, πάντως, για δεύτερη φορά οι απεργοί χαλυβουργοί μαζί με τις οικογένειές τους και με συμπαράσταση εκπροσώπων σωματείων και φορέων πάτησαν πόδι στην Κηφισιά. Με συγκέντρωση στο σταθμό του ηλεκτρικού, στη συνέχεια πορεύτηκαν με πανό και συνθήματα και έφτασαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης. Εκεί το σωματείο είχε συνάντηση με διευθυντικά στελέχη και συνομιλία με τον ιδιοκτήτη Ν. Μάνεση ο οποίος, όπως μετέφερε ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του σωματείου, προσπάθησε να τους πείσει ότι μπορούν να ζήσουν με 500 ευρώ μισθό! Ο ιδιοκτήτης φάνηκε μάλιστα ενοχλημένος από το γεγονός ότι με την απεργία των χαλυβουργών έχουν ασχοληθεί και... τα πολιτικά κόμματα!

Ξεκάθαρα το σωματείο, όπως τόνισε ο Γιώργος Σιφωνιός, επανέλαβε στην εργοδοσία, ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα μέχρι να παρθούν πίσω οι απολυμένοι και να επιστρέψουν στη δουλειά με σταθερό ωράριο εργασίας.

Η συνεχόμενη και με επιμονή αδιαλλαξία της εργοδοσίας έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι τυχαία και επιβεβαιώνει το ρόλο που έχει αναλάβει να παίξει ο Μάνεσης για όλους τους υπόλοιπους βιομήχανους.

Η εργοδοτική επίθεση εντείνεται σε όλη την περιοχή

Εχει συναντήσει όμως το ηρωικό τοίχος αντίστασης που υψώθηκε από τους χαλυβουργούς, κάτι που έχει ανησυχήσει την εργοδοσία όλης της περιοχής. Αποτέλεσμα, από την περασμένη εβδομάδα να έχουν ξεκινήσει συντονισμένα διάφορα κρούσματα εργοδοτικών επιθέσεων. Πιο χαρακτηριστική είναι αυτή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου η εργοδοσία απαίτησε εργασία δύο ημερών την εβδομάδα. Την ίδια στιγμή η τσιμεντοβιομηχανία ΧΑΛΥΨ, όπως έγινε γνωστό, ετοιμάζεται να ζητήσει μείωση μισθών, ενώ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας η εργοδοσία δεν πλήρωσε ούτε τα έναντι που δίνει εδώ και μήνες στους εργαζόμενους δηλώνοντας... αδυναμία!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ