Σάββατο 4 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Κόβει» θέσεις συμβασιούχων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Μοναδική απάντηση η διεκδίκηση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά

Δε θα δοθούν θέσεις έκτακτου ή ωρομισθίου προσωπικού σε πανεπιστημιακά τμήματα που έχουν παραπάνω από 25 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και σε τμήματα ΤΕΙ που έχουν παραπάνω από 15 μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού, «εκτός εξαιρέσεων που πρέπει να τεκμηριωθούν ειδικά», σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του υφυπουργού Παιδείας, Ι. Πανάρετου, προς τα ιδρύματα. Στο συγκεκριμένο έγγραφο ζητείται απ' τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να ενημερώσουν το υπουργείο, μέχρι τις 30 Ιούνη, για τις ανάγκες έκτακτου και ωρομισθίου προσωπικού, με βάση ορισμένα στοιχεία (αναλυτικά στοιχεία για το τμήμα, αριθμό υπηρετούντων κ.ά.).

Η αφετηρία του σχολιασμού και της απάντησης στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να είναι άλλη από κάτι που θα έπρεπε να είναι δεδομένο: Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έπρεπε να υπήρχε το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο θα έχει σταθερή και μόνιμη δουλειά με όλα τα δικαιώματα. Η κατάσταση, όμως, στα ιδρύματα, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχει διαμορφωθεί διαφορετικά, αφού, για παράδειγμα σε πολλά ΤΕΙ, οι συμβασιούχοι είναι περισσότεροι απ' τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό συμβασιούχων (με βάση το Π.Δ. 407) στα πανεπιστήμια.

Η κίνηση αυτή του υπουργείου είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της μείωσης της χρηματοδότηση και της υποβάθμισης των ιδρυμάτων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφού θα δημιουργήσει ελλείψεις. Η απάντηση σε αυτή την περικοπή πρέπει είναι η διεκδίκηση του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Μια απάντηση απέναντι στις άθλιες συμβάσεις... μιας θέσης για τρεις εργαζόμενους, στη διαρκή ομηρία των συμβάσεων και στους απλήρωτους μήνες δουλειάς, που αποτελούν την πολιτική της κυβέρνησης.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εκτάκτων

Αναφερόμενος στην παραπάνω απόφαση του υπουργείου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Ν. Αβραμίδης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, σημείωσε ότι τυχόν εφαρμογή της θα οδηγήσει σε ταχύτατη υποβάθμιση των σπουδών, σε κατάργηση μαθημάτων και λουκέτο τμημάτων των σχολών. Θύμισε ότι μέχρι το Φλεβάρη, στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί ήταν 970 και κάλυπταν το 75% των διδακτικών ωρών (μαθήματα και εργαστήρια).

Ο Σύλλογος των εκτάκτων από την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιεί αποχή από τα μαθήματα διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται για τους 4 τελευταίους μήνες και υπογραφή των συμβάσεών τους, ενώ σχεδιάζει κινητοποιήσεις σε συντονισμό με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Αθήνας(2017-11-16 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση «πετάει το μπαλάκι» στα Ιδρύματα για τις καθυστερήσεις στην πρόσληψη προσωπικού(2016-10-22 00:00:00.0)
Πανσπερμία ελαστικών εργασιακών σχέσεων στα ΤΕΙ...(2014-01-29 00:00:00.0)
Ξανά στη Βουλή τα νομοσχέδια της υποβάθμισης(2005-07-02 00:00:00.0)
Υπολειτουργούν λόγω υποχρηματοδότησης...(2003-10-03 00:00:00.0)
Σε κινητοποιήσεις το εκπαιδευτικό προσωπικό(2003-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ