Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πανσπερμία ελαστικών εργασιακών σχέσεων στα ΤΕΙ...

...με παράλληλη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού

Την τεράστια συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ καταγγέλλουν οι Σύλλογοι Εκτάκτων Εκπαιδευτικών των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Πειραιά και Καρδίτσας και καλούν το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές στα Ιδρύματα να αναλάβουν συντονισμένα αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης της Παιδείας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, παρουσιάζουν την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα ΤΕΙ. Οπως αναφέρουν, «σήμερα τα Ιδρύματα λειτουργούν με το 5% του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχέση με το 2009 (όταν το Εκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό κάλυπτε το 80% των προγραμμάτων σπουδών), ενώ την ίδια στιγμή το μόνιμο προσωπικό μειώνεται σταθερά λόγω συνταξιοδοτήσεων».

Αναφέρονται επίσης στις εργασιακές σχέσεις, με τις οποίες απασχολείται σήμερα το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ, και είναι:

«Εκτακτοι Εκπαιδευτικοί με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Εκτακτοι Εκπαιδευτικοί που έχουν ίδια δικαιώματα με τους πρώτους αλλά μισθοδοτούνται από χρήματα των οικείων Ιδρυμάτων.

"Πανεπιστημιακοί υπότροφοι" με μισθούς πείνας από χρήματα των οικείων Ιδρυμάτων.

Υπότροφοι των Ειδικών Λογαριασμών με μισθούς 100 ευρώ το μήνα για 10 και 15 ώρες, χωρίς αξιολογικούς πίνακες, χωρίς δικαιώματα.

Εθελοντές, που το μόνο προσόν τους είναι η προσφορά τους να διδάξουν δωρεάν.

Μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό».

Οι σύλλογοι των Εκτάκτων διαβλέπουν τάση για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του Εκπαιδευτικού Προσωπικού μέσω αλλαγών στα προγράμματα σπουδών και τονίζουν ότι, «παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μελών του κλάδου μας έχει μειωθεί στο ελάχιστο, είμαστε υποχρεωμένοι να παλέψουμε κόντρα στη μοιρολατρία ή τη συνειδητή συμμετοχή στο "έργο" της μετατροπής των ΤΕΙ σε Ιδρύματα κατάρτισης, με πτυχία χωρίς καμία αξία». Ξεκαθαρίζουν δε, ότι θα αξιοποιήσουν κάθε μέσο ώστε να μη νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των εργαζομένων αλλά και των φοιτητών μορφές και σχέσεις εργασίας που παραπέμπουν στην απόλυτη εκμετάλλευση, που καθιστούν τους εκπαιδευτικούς έρμαια των Διοικήσεων και του υπουργείου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ