Σάββατο 4 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΠΑΚ - ΜΑΣ
Για τις προεδρικές εκλογές στα ΑΕΙ

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) για τις προεδρικές εκλογές των Τμημάτων ΑΕΙ

Κάλεσμα στους πανεπιστημιακούς, φοιτητές και σπουδαστές απευθύνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, μπροστά και στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στα ΑΕΙ της χώρας.

Η ΔΗΠΑΚ και το ΜΑΣ καλούν «τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που αρνούνται την υπαγωγή της ανώτατης εκπαίδευσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα, τη μετατροπή των ίδιων σε μεσάζοντες των μονοπωλιακών ομίλων, να καταδικάσουν τα Προεδρικά Σχήματα που δηλώνουν και έχουν αποδείξει ότι θα εφαρμόσουν την αντιλαϊκή επέλαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Να στηρίξουν μαχητικά, αγωνιστικά τα ψηφοδέλτια που στηρίζουν η ΔΗΠΑΚ και το ΜΑΣ, συμβάλλοντας από την πλευρά τους στη διαμόρφωση συσπειρώσεων και μέσα στα ΑΕΙ που θα κινούνται στην κατεύθυνση της ρήξης και σύγκρουσης με αυτή τη βαθιά ταξική πολιτική στην εκπαίδευση, θα ορθώνουν το ανάστημά τους κόντρα στο Σχολείο και στο Πανεπιστήμιο της αγοράς. Θα καθιστούν ευρύτερα αντιληπτή την ανάγκη συμπόρευσης με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τις συσπειρώσεις των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών του μόχθου».

Σε αυτή τη συμμαχία, τονίζει η ΔΗΠΑΚ και το ΜΑΣ, «πρέπει να ακουμπήσουν και οι καθηγητές πανεπιστημίων που αντιλαμβάνονται ότι η υπεράσπιση της επιστημονικής αλήθειας, η πλέρια ανάπτυξη της επιστήμης για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού, ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν μπορούν να χωρέσουν σήμερα στα όρια της αστικής πολιτικής, γιατί έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τις στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου».

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα περιγράφεται η γενικότερη κατάσταση, αλλά και αυτή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ (προώθηση νόμου - πλαισίου για Πανεπιστήμιο - επιχείρηση, περικοπές κονδυλίων κ.ά.). Τονίζουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης «έχει βρει στηρίγματα όλο το προηγούμενο διάστημα και σήμερα στις Πρυτανικές Αρχές και Συγκλήτους, που δήθεν αντιδρούν στη λαίλαπα των περικοπών με προτάσεις διαχείρισης, ώστε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να γίνουν πιο "βιώσιμα", να αναζητήσουν τρόπους συνύπαρξης του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΙ με τους κανόνες της αγοράς». Επισημαίνουν πως σήμερα είναι «σαφές ότι για τον πανεπιστημιακό δάσκαλο που σέβεται το ρόλο και το χαρακτήρα της επιστήμης του, το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο, υπάρχει μόνο ο δρόμος της συσπείρωσης σε ένα μέτωπο σύγκρουσης και ρήξης με την εκπαίδευση των μονοπωλίων, με την ασκούμενη πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - τρόικας, με τους πανεπιστημιακούς που τα υπερασπίζονται».

Η ΔΗΠΑΚ και το ΜΑΣ καλούν σε συστράτευση για διεκδίκηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, όπου μεταξύ άλλων, αναφέρεται: Καμιάς μορφής ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, έξω οι επιχειρήσεις από τα ΑΕΙ και την έρευνα. Εκτακτο κονδύλι τώρα για την κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας των ΑΕΙ, δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές - σπουδαστές - μαθητές. Ενιαίες προπτυχιακές σπουδές που θα παρέχουν ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση και ταυτόχρονη επαγγελματική επάρκεια. Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση κατοχύρωσης της πρόσβασης στο επάγγελμα. Κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων/εκτάκτων διδασκόντων με άμεση προκήρυξη νέων θέσεων ΔΕΠ, ώστε να καλυφθούν όλες οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ