Παρασκευή 27 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι τιμές του ηλεκτρικού

Είναι πολλά τα λεφτά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και είναι σύνθετη η «αγορά» της ηλεκτρικής ενέργειας, όλο εξελίξεις και εναλλαγές. Οι παραγωγοί εμφανίζονται ανήσυχοι από τις συζητήσεις για κατάργηση των εγγυημένων τιμών, που πληρώνονται μέσω του τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, από όλους εμάς.

Κάποιοι λένε ότι οι μεγάλες εταιρίες που θησαύρισαν με το σύστημα της εγγυημένης τιμής και απορρόφησης της παραγωγής, είναι έτοιμες να μπουν στην «ελεύθερη» διαμόρφωση των τιμών, καθώς οι μικρότερες εταιρείες του κλάδου θα «βγουν από τη μέση». Αλλοι ετοιμάζονται ήδη για το νέο καθεστώς, εκτιμώντας ότι η ωρίμανση της τεχνολογίας έχει μειώσει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και έτσι, μπορεί να ανταγωνιστεί τις συμβατικές μονάδες.

Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εμφανίζεται καθησυχαστικό. Φέρεται να υποστηρίζει ότι οι σχετικές συζητήσεις περί κατάργησης, στην υπόλοιπη Ευρώπη βασίζονται στο ότι εκεί οι αγορές είναι πιο «ώριμες», κάτι που δεν ισχύει για την Ελλάδα.

Τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Η εγγυημένη τιμή - απορρόφησης γέμισε με σίγουρα υπερκέρδη πολλές εταιρείες, με τις μεγαλύτερες να μετρούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Τώρα που η «απελευθέρωση» προχωρά και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος όλο και αυξάνονται, μέχρι να καταστεί «είδος πολυτελείας» για τον κοσμάκη, η εγγυημένη τιμή φαντάζει... μικρή σε σχέση με τις νέες προοπτικές κερδοφορίας.

Μονά ζυγά δικά τους τα θέλουν κι εμείς να πληρώνουμε. Οσοι θα αντέξουν δηλαδή.

Το θέμα είναι ότι η κάθε πλευρά των «αντιμαχόμενων» κοιτάει μόνο την τσέπη της. Και με κάθε νέα εξέλιξη, φαίνεται όλο και πιο καθαρά, ότι λύση για τον λαό στην ενέργεια, μπορεί να προκύψει μόνο με τη θέση του ΚΚΕ. Στον λαό οι ενεργειακές πηγές και η παραγωγή, λαϊκή εξουσία ως εγγύηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ