Πέμπτη 5 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

1821 Πεθαίνει εξόριστος στο νησί της Αγίας Ελένης, αιχμάλωτος των Βρετανών, ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Υπήρξε μεγάλη πολιτική και στρατιωτική προσωπικότητα. Διετέλεσε πρώτος ύπατος αρμοστής της Γαλλικής Δημοκρατίας (1799 - 1804), αυτοκράτορας (1804 - 1814 και Μάρτης - Ιούνης 1815). Χαιρέτισε τη μεγάλη Γαλλική Επανάσταση και πήρε μέρος σ' αυτήν. Διακρίθηκε για την τόλμη και τις ικανότητές του. Διορίστηκε στρατιωτικός διοικητής του Παρισιού και το 1796 ανώτατος διοικητής της στρατιάς. Οι ναπολεόντειοι πόλεμοι είχαν στην αρχή τους προοδευτικά στοιχεία, γιατί συνέβαλαν στην κατάργηση του φεουδαρχικού συστήματος σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Ηταν, ωστόσο, γενικά πόλεμοι κατακτητικοί, που έγιναν προς όφελος της γαλλικής αστικής τάξης στην αντίθεσή της κυρίως με την αποικιοκρατική κυριαρχία της Βρετανίας.

1912 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «Πράβντα». Η 5η Μάη καθιερώθηκε ως Μέρα του Επαναστατικού Τύπου.

1936 Ο Ιταλός στρατηγός Μπαντόλιο καταλαμβάνει την Αντίς Αμπέμπα. Την ίδια μέρα το 1941 ο Χαϊλέ Σελασιέ επιστρέφει στην απελευθερωμένη πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

1955 Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας γίνεται κυρίαρχο κράτος καθώς, τερματίζεται και επίσημα η συμμαχική κατοχή. Την ίδια μέρα, η χώρα μπαίνει στο ΝΑΤΟ.

1981 Ο Ιρλανδός αγωνιστής Μπόμπι Σαντς πεθαίνει στις φυλακές Μέιζ της Βόρειας Ιρλανδίας, ύστερα από απεργία πείνας, που κράτησε περισσότερο από 60 μέρες. Τον ακολούθησαν ακόμη δέκα αγωνιστές του ΙΡΑ.

2010 Εκατοντάδες χιλιάδες λαού απεργούν και διαδηλώνουν κατά της πολιτικής του μνημονίου. Με στόχο την ανακοπή της λαϊκής ανάτασης και τη συκοφάντηση του λαϊκού κινήματος, προβοκάτορες επιτίθενται και πυρπολούν υποκατάστημα της «Μαρφίν», δολοφονώντας τρεις ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ