Πέμπτη 21 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑντιΚΚΕ παραλήρημα από την πλειοψηφία της ΠΟΣΠΕΡΤ

Να απαντήσει στον «Ριζοσπάστη» και στο ΚΚΕ προσπαθεί η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΠΟΣΠΕΡΤ (ΠΑΣΟΚ), για την αποδεδειγμένη και συνειδητή της προσπάθεια να φιμώσει το ΚΚΕ, δίνοντας εντολή στους τεχνικούς της ΕΡΤ να μη «μοιράσουν» την περασμένη Δευτέρα στον «902» και στα άλλα κανάλια την εικόνα από τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Για να δικαιολογήσει αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση αποσιώπησης μιας κεντρικής παρέμβασης του ΚΚΕ, η ΠΟΣΠΕΡΤ επικαλέστηκε τη Δευτέρα το εξώδικο που απέστειλε από τις 14/12/2010 στη διοίκηση της ΕΡΤ, με το οποίο καταγγέλλει την παραχώρηση στους ιδιωτικούς σταθμούς «μεγάλου μέρους τόσο του ειδησεογραφικού της υλικού όσο και οπτικοακουστικού της αρχείου (pool)» και ζητάει, μεταξύ άλλων, να «κοστολογηθούν και γίνουν άμεσα οικονομικά απαιτητές οι υπηρεσίες αυτές προς οποιονδήποτε τρίτο».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η πλειοψηφία της ΠΟΣΠΕΡΤ παρακάμπτει το γεγονός ότι συνειδητά επέλεξε τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, για να εφαρμόσει το «εμπάργκο» στην πολιτική δραστηριότητα ενός κόμματος, πέντε ολόκληρους μήνες μετά την αποστολή του εξώδικου στη διοίκηση της ΕΡΤ. Στο διά ταύτα, επιμένει να αντιμετωπίζει με όρους εμπορικότητας και συνδιαλλαγής μεταξύ των καναλαρχών τις πολιτικές δραστηριότητες των κομμάτων, όπως επιμένει να τσουβαλιάζει τον «902» με τους άλλους ιδιωτικούς σταθμούς. Ταυτίζει, δηλαδή, τον τηλεοπτικό σταθμό του ΚΚΕ, που εκπέμπει για να υπερασπίζεται το δίκιο των εργαζομένων, με τα κανάλια των ιδιωτών καπιταλιστών, που προπαγανδίζουν υπέρ της πολιτικής που χτυπάει συνολικά τους εργαζόμενους, μαζί με αυτούς και τους εργατοϋπάλληλους της ΕΡΤ, τους οποίους κατά τα άλλα η ΠΟΣΠΕΡΤ καμώνεται ότι υπερασπίζεται. Δηλαδή, η ΠΟΣΠΕΡΤ ισχυρίζεται απροκάλυπτα ότι προασπίζει τα μέλη της και τη δουλειά τους, με το να βάζει εμπόδια στην πλατιά διάδοση της δραστηριότητας του ΚΚΕ.

Ολο το υπόλοιπο κείμενο της ανακοίνωσης και κυρίως το ύφος της, όζει αντικομμουνισμό. Η ΠΟΣΠΕΡΤ προσπαθεί να εμφανιστεί σαν θεματοφύλακας της δημόσιας περιουσίας και των θέσεων εργασίας στα ΜΜΕ, εκτιμώντας ότι «ουδείς έχει δικαίωμα να καρπώνεται τα προϊόντα του κόπου άλλων (...) πόσο μάλλον όταν αυτά αποτελούν περιουσία του δημοσίου» και ότι το υλικό της ΕΡΤ γίνεται «αντικείμενο αδάπανης εκμετάλλευσης από τους καναλάρχες, που βρίσκουν έτσι την ευκαιρία και απολύουν (άλλο που δεν θέλουν), το προσωπικό, που θα εργάζονταν για αυτές τις καλύψεις». Σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, είναι τουλάχιστον αστείο το επιχείρημα, όταν ακούγεται από το στόμα μιας συνδικαλιστικής πλειοψηφίας που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και αποτελεί γρανάζι για το πέρασμα της πολιτικής του, μέρος της οποίας είναι η διαχρονική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των ιδιωτών, με τελευταίο παράδειγμα το πρόγραμμα των 50 δισ.

Τέλος, αναφορικά με τις κορόνες περί διασφάλισης των θέσεων εργασίας από την ΠΟΣΠΕΡΤ, η θέση που εκφράζει η Ομοσπονδία επιβεβαιώνει ότι ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη δουλειά, επειδή προσπαθεί να κρύψει και όχι να πολεμήσει τον πραγματικό αντίπαλο για την ανεργία. Η ΠΑΣΚίτικη πλειοψηφία της ΠΟΣΠΕΡΤ αποδίδει τις απολύσεις τεχνικών στην δωρεάν κάλυψη από την ΕΡΤ των αναγκών που έχουν τα ιδιωτικά κανάλια, αποσιωπώντας ότι υπάρχει κρίση, και άρα αναπόφευκτη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, δηλαδή απολύσεις. Αποσιωπά ακόμα ότι οι απολύσεις στον κλάδο συνδέονται άμεσα με τις ιδιαιτερότητές του, σαν μηχανισμού αναπαραγωγής της κυρίαρχης αντεργατικής πολιτικής και υπηρέτησης των ιδιαίτερων συμφερόντων κάθε καπιταλιστή ιδιοκτήτη. Αυτό ήταν το κίνητρο που οδήγησε στη μεγέθυνση του κλάδου των ΜΜΕ, που τώρα πλήττεται και αυτός από την κρίση, καταφεύγοντας αναπόφευκτα σε καταστροφή ζωντανής εργατικής δύναμης.

Ολα αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τους ΠΑΣΟΚους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ, οι οποίοι κρατούν σκόπιμα τη συζήτηση μακριά από την ουσία, για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και σε τελική ανάλυση να κρύψουν τον πραγματικό αντίπαλο που ευθύνεται για τα δεινά τους. Δίχτυ προστασίας στην κυβέρνηση και στο σύστημα που υπηρετεί με την πολιτική της απλώνει αντικειμενικά η ΠΟΣΠΕΡΤ, γι' αυτό προσπαθεί να βάλει εμπόδια στο ΚΚΕ. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο στην ανακοίνωσή της επαναφέρει αισχρότητες του τύπου «αν και για αυτό το τελευταίο (σ.σ. τις θέσεις εργασίας των τεχνικών) δεν φαίνεται να ιδρώνει και πολύ το αφτί του κου Μαΐλη, αφού πρόσφατα με τους "συντρόφους" του απέλυσαν αρκετούς εργαζόμενους από τον 902». Η ΠΟΣΠΕΡΤ αντιμετωπίζει τα Μέσα προπαγάνδας του ΚΚΕ σαν καπιταλιστικές επιχειρήσεις, τα πολεμάει με την επιχειρηματολογία των αστών και την ίδια ώρα λέει ουσιαστικά ότι θα προτιμούσε να μην ακούγεται η φωνή του ΚΚΕ. Αυτό πρέπει να μείνει στους εργαζόμενους, καθώς επιβεβαιώνει την ανάγκη να πετάξουν τους κυβερνητικούς από το σβέρκο τους, να αλλάξουν στα συνδικαλιστικά τους όργανα τους συσχετισμούς που βοηθούν το πέρασμα της κυρίαρχης πολιτικής και προπαγάνδας.


Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ