Πέμπτη 21 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αναβρασμός μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Τις συγχωνεύσεις κατάγγειλαν χτες με συγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» και ειδικευόμενοι γιατροί στην παράστασή τους στο υπουργείο Υγείας

Από το χώρο των επειγόντων περιστατικών του «Ευαγγελισμού» ήρθε η πρώτη ηχηρή απάντηση στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και την αποχώρηση του κράτους από τη χρηματοδότηση τουλάχιστον 55 νοσοκομείων, καθώς - όπως ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος - εάν «δεν περάσει» το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης, τότε το κράτος δε θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το 40% των δημόσιων δομών Υγείας.

Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» είχαν χτες, με απόφαση του Σωματείου τους, συγκέντρωση για να διεκδικήσουν την πληρωμή δεδουλευμένων αργιών, υπερωριών και νυχτερινών. Ετσι η συγκέντρωση αποτέλεσε και βήμα αντίθεσης με τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και τα νεότερα σχέδιά της για συγχώνευση των 43 νοσοκομείων της Αττικής σε «εννέα κύκλους νοσοκομείων».

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Ηλίας Σιώρας, υπογράμμισε ότι οι συγχωνεύσεις θα σημάνουν συρρίκνωση των κλινών και ακρωτηριασμό των παροχών προς τους ασθενείς, που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τις εκρηκτικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Ιδιαίτερα επικέντρωσε στις επιπτώσεις που θα έχουν οι συγχωνεύσεις στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, καθώς με τα σχέδια της κυβέρνησης καταργούνται οι εφημερίες για τα μικρά νοσοκομεία. Για παράδειγμα το Νοσοκομείο «Πολυκλινική» που εντάσσεται στον κύκλο του Κέντρου -με κεντρικό νοσοκομείο τον «Ευαγγελισμό»- δεν θα κάνει εφημερίες, καθώς θα συνδράμει το κεντρικό νοσοκομείο. Ετσι, με αυτόν τον τρόπο θα γίνει περιορισμός των παροχών για τους ασφαλισμένους, με επικίνδυνες για αυτούς επιπτώσεις.

Επιπλέον, όπως εξήγησε ο Ηλ. Σιώρας, οι συγχωνεύσεις οδηγούν σε έναν ανορθολογισμό, καθώς με την καθιέρωση μόνο τεσσάρων τομέων (του παθολογικού, του χειρουργικού και δύο εργαστηριακών, σε κάθε ομάδα νοσοκομείων που θα συγχωνευθούν) ένας γαστρεντερολόγος θα καλείται να αντιμετωπίσει, στην εφημερία, ένα καρδιολογικό περιστατικό!

Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» είχαν συνάντηση με το διοικητή του νοσοκομείου, Μιχάλη Θεοδώρου, όπου δεν πήραν καμιά απάντηση για τις συγχωνεύσεις ούτε ουσιαστικές απαντήσεις και για τις ελλείψεις υλικών. Οσον αφορά τις καθυστερήσεις δεδουλευμένων πήραν την υπόσχεση ότι μετά την εξόφληση του ΕΚΑΒ θα ακολουθήσει ο «Ευαγγελισμός». Πάντως, έκφραση των περικοπών στα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν και τα κονδύλια για τα δεδουλευμένα. Πέρυσι καταβλήθηκαν στον «Ευαγγελισμό» 1,05 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος 0,85 εκατ. ευρώ.

Απάντηση στους κυβερνητικούς εκβιασμούς έδωσε χτες και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου που περιόδευσε στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία». Ο εξορθολογισμός των δαπανών, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι μια ψευδεπίγραφη σημαία, ενώ το πλάνο είναι το νοσοκομείο να αυτονομείται συνεχώς από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο δημόσιος τομέας Υγείας, συνέχισε, έχει μετατραπεί σε παράρτημα των ιδιωτικών εταιρειών. Σήμερα, κατάληξε, είναι περισσότερο επίκαιρη η πάλη για ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας, με την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό και την παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους τους κατοίκους της χώρας.

Συγκέντρωση στο υπουργείο

Την αντίθεσή τους στη συγχώνευση των νοσοκομείων εξέφρασαν χτες ειδικευόμενοι γιατροί και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας για το προσχέδιο νόμου που συνέταξε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και αφορά την εισαγωγή εξετάσεων για την απόκτηση της ειδικότητας. Αντιπροσωπεία των ειδικευομένων, με τη συμμετοχή της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), συναντήθηκε με το γραμματέα Δημόσιας Υγείας Αντώνη Δημόπουλο, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του υπουργείου πως η άποψη του ΚΕΣΥ έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και ότι τη νομοθετική πρωτοβουλία την έχει ο υπουργός Υγείας. Πρόκειται, δηλαδή, για μια θέση που προσπαθεί να προλάβει τις αντιδράσεις των φοιτητών και των νέων γιατρών, όταν με πρωτοβουλία του ίδιου του υπουργείου προχώρησε το ΚΕΣΥ σε αυτή την απόφαση...

Θυμήθηκαν και τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου

Σε μια επικοινωνιακή απάμβλυνση των επώδυνων διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, οι ηγεσίες του υπουργείων Υγείας και Εργασίας πήγαν χτες στο Περιστέρι και έθεσαν σε λειτουργία το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου (ΚΥΑΤ) στην περιοχή. «Το ΚΥ στελεχώθηκε με 25 άτομα εκ των οποίων 10 είναι γιατροί και 15 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό (...) διαθέτει παθολογικό, καρδιολογικό, πνευμονολογικό, παιδιατρικό και οδοντιατρικό τμήμα, καθώς επίσης μπορούν να διεξάγονται βιοχημικές, ακτινολογικές εξετάσεις και εξέταση υπερήχου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας η οποία καταλήγει: «Θα δέχεται πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής από την Τετάρτη 27 Απριλίου από τις 09.00 έως τις 15.00. Από το μήνα Μάιο θα λειτουργεί από τις 08.00 έως τις 20.00 και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε εικοσιτετράωρη λειτουργία».

Το ΚΥΑΤ στο Περιστέρι ήταν ένα από τα 10-13 που εξάγγειλε τον Ιούνη του 2001 ο τότε υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγεία - Πρόνοια (Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης). Τότε, λοιπόν, ανακοίνωσε 5 στην Αττική, 2 στη Θεσσαλονίκη και 3 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο θεμέλιος λίθος στο ΚΥΑΤ στο Περιστέρι μπήκε, με πομπώδεις διακηρύξεις, στις 7/2/2007 από τον τότε υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο... Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 είχαν σχεδιαστεί -με βάση τις τότε ανάγκες- 200 ΚΥΑΤ και από τότε λειτούργησαν μέχρι σήμερα και με τρομερές ελλείψεις στο Βύρωνα και στα Καλύβια.

Με τη χτεσινή κίνησή της η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει και τη σύνθλιψη των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) καθώς ετοιμάζεται να συγχωνεύσει 113 μη αυτόνομες υγειονομικές μονάδες, οι οποίες περιέχουν και τον κλάδο σύνταξης, του ΙΚΑ στις 223 αυτόνομες υγειονομικές μονάδες του Ιδρύματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ