Πέμπτη 21 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
ΣΥΡΙΑ
Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Πιθανώς και εντός των επόμενων ωρών να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα με την υπογραφή του Μπάσαρ αλ Ασαντ, το οποίο θα αίρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη χώρα από το 1963 και θα την αντικαθιστά με ένα νέο νομοθετικό αντιτρομοκρατικό πλαίσιο. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, οι συριακές αρχές, μετά τους κυβερνήτες των πόλεων Ντεράα και Χομς, απομάκρυναν από τη θέση του και τον διοικητή ασφαλείας της πόλης Μπάνιγιας, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες διαρροές, καταγράφηκε και σε βίντεο να συμμετέχει σε πράξεις βίας κατά διαδηλωτών.

Παρ' όλα αυτά, η πλειοψηφία των δυνάμεων που συμμετέχουν στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικές και χτες μικρές διαμαρτυρίες, που σε πολλές περιπτώσεις όπως στο πανεπιστήμιο στην πόλη Χαλέπι και σε προάστια της Δαμασκού, διαλύθηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας. Επίσης, όπως καταγγέλλεται από την Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια της νύχτας συνελήφθη μέσα στο σπίτι του στη Χομς, η οποία έχει γίνει θέατρο σφοδρών συγκρούσεων διαδηλωτών - δυνάμεων καταστολής τα τελευταία 24ωρα, ο Μαχμούντ Ισσα, τον οποίο τα διεθνή πρακτορεία χαρακτηρίζουν «αριστερό ακτιβιστή», και έχει, ήδη, εκτίσει, ως πολιτικός κρατούμενος, 11 χρόνια φυλακή.

Λόγω των εξελίξεων, η Βρετανία κάλεσε τους υπηκόους της να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στη Συρία. Ο Πάτρικ Σιλ, συγγραφέας του βιβλίου «Ο Ασαντ της Συρίας: η μάχη για τη Μέση Ανατολή», μιλώντας στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», εκτιμά ότι ανατροπή ή αποδυνάμωση του καθεστώτος Ασαντ θα πυροδοτήσει γεωπολιτικές αλλαγές, οι οποίες δε θα είναι απαραίτητα υπέρ των συμφερόντων ακόμη και των μεγαλύτερων εχθρών του συριακού καθεστώτος στην περιοχή, όπως π.χ. το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ