Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή

Κινητοποίηση αύριο έξω από το υπουργείο Υγείας με πρωτοβουλία της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις» με το οποίο η Υγεία μετατρέπεται εν τω συνόλω σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και η διακίνηση του φαρμάκου παραδίδεται στους επιχειρηματικούς ομίλους είτε μέσω αλυσίδων είτε μέσω των σούπερ-μάρκετ. Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υπηρετήσει τη στρατηγική που απαιτούν τα μονοπωλιακά συμφέροντα επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, που απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ» ξεκαθάρισε: «Το νομοσχέδιο, είπε ο υπουργός Υγείας, πρέπει να κατατεθεί επειδή περιέχει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Πιθανή απόρριψη ή καθυστέρηση θα ήταν πράξη που θα έκανε κακό στην πορεία της χώρας».

Είναι καθαρό λοιπόν πως η επιθετικότητα της κυβέρνησης και των συμμάχων της δε θα αναχαιτισθεί παρά μόνο από τη λαϊκή οργάνωση και πάλη ενάντια στα μονοπώλια. Σ' αυτό το πλαίσιο, με πρωτοβουλία της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ και στη διάρκεια της πανιατρικής 24ωρης απεργίας πραγματοποιείται αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ώρα 10 π.μ. με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλώντας τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν λύση που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες: Δηλαδή «αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πλήρη κρατική χρηματοδότηση που θα εξασφαλίζει μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους και θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας». Στην κινητοποίηση καλούν με ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ, το Σωματείο των Εργαζομένων του Ευαγγελισμού και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Ακόμα, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών, καλώντας τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου να δώσουν στον αγώνα τους προοπτική μέσα από τη συντονισμένη πάλη με όλο το λαό ενάντια στην πολιτική που θέλει το φάρμακο εμπόρευμα και υπηρετώντας τα μονοπώλια ναρκοθετεί και τη δική τους επιβίωση. Να δώσουν έτσι απάντηση και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των φαρμακοποιών του κλάδου, που όχι μόνο δε συμβάλλουν αλλά και υπονομεύουν την πάλη για φάρμακο στην υπηρεσία του λαού. Πρόκειται για τις ηγεσίες των φαρμακοποιών που παρότι ανακοίνωσαν επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, εντούτοις στερούν από περιεχόμενο αυτές τις απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς δεν αποφάσισαν ούτε μια συγκέντρωση για την από κοινού διεκδίκηση με τους φυσικούς συμμάχους των φαρμακοποιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γενικές συνελεύσεις των φαρμακευτικών συλλόγων που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) μετατίθενται στη μεθεπόμενη εβδομάδα, ενώ θα προηγηθούν και νέες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στις 26, 27 και 28 Γενάρη 2011.

«Κοινοπραξίες γιατρών» για τα ιατρεία του ΙΚΑ

Το στίγμα για τα σχέδια της εφαρμογής του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) έδωσε χτες ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος με δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος». Ο διοικητής του ΙΚΑ δήλωσε ότι «μελετάται προσεκτικά» η σύσταση κοινοπρακτικών εταιρειών από γιατρούς, οι οποίοι «αναλαμβάνουν τη διαχείριση των Κέντρων Υγείας, χωρίς να υπάρξει πρόσθετο κόστος, ούτε για το Δημόσιο (ή τα ασφαλιστικά ταμεία) αλλά ούτε για τους ασφαλισμένους».

Ερωτηθείς από τον «Ρ» για τη μορφή και την παροχή υπηρεσιών των «κοινοπρακτικών υπηρεσιών», ο υπουργός Υγείας παρέπεμψε στην εφαρμογή του άρθρου 31 του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010, που προβλέπει τη διάσπαση των κλάδων υγείας και σύνταξης των ασφαλιστικών ταμείων και «ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών Υγείας απ' τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υπηρεσίες του ΕΣΥ και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης». Αυτό - κατά την έκφραση του υπουργού Υγείας - είναι παράγωγο του άρθρου 31 που θα προστεθεί στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

Παρότι ο υπουργός Υγείας δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία, εντούτοις υπάρχουν οι επίσημες θέσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως διατυπώθηκαν σε ημερίδα στις 7.9.2007. Σε αυτή την ημερίδα ο καθηγητής Τάσος Φιλαλήθης, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι το καινούριο σχήμα για την ΠΦΥ είναι η δημιουργία Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής που θα περιλαμβάνουν ομάδες γιατρών - μέχρι δώδεκα - που θα είναι συμβεβλημένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα τους αμείβουν κατά κεφαλήν και - σε ορισμένες περιπτώσεις - κατά πράξη. Αυτές οι μονάδες θα είναι κοινοπραξίες γιατρών μη κεφαλαιουχικού χαρακτήρα και οι γιατροί θα είναι, όπως αφέθηκε να εννοηθεί, ιδιώτες.

Εκτελούν τη Δημόσια Υγεία, αλλά ...επιβάλλουν πρόστιμα

Κι ενώ η κυβέρνηση στήνει στο απόσπασμα ό,τι έχει απομείνει από τη Δημόσια Υγεία, επιδίδεται στο ρόλο του κυνηγού προστίμων για το κάπνισμα, τολμώντας να αυτοπαρουσιάζεται ως υπερασπιστής της Δημόσιας Υγείας. Ετσι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε χτες, μετά από προχτεσινή διυπουργική σύσκεψη, ότι ο νόμος 3868/2010 για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους θα εφαρμοστεί.

Ετσι η κυβέρνηση κατέληξε στην απόφαση της «πιστής εφαρμογής» του νόμου, που προβλέπει 50-500 ευρώ για τους παραβάτες καπνιστές και 500-10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις όπου σημειώνονται οι παραβάσεις. Στο κυνήγι των προστίμων, εκτός απ' τους μέχρι τώρα προβλεπόμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς, η κυβέρνηση θα ρίξει και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), με 800 άτομα (!) και το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας με 40 άτομα (!!)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ