Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αποθεώνουν τον «κοινωνικό διάλογο»

Κινητοποιήσεις σήμερα σε ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ

Σε διαφημιστές του «διαλόγου» έχουν εξελιχθεί οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στα σωματεία των αστικών συγκοινωνιών, υπονομεύοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου, ενώ την ίδια στιγμή κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις που συνεχίζονται.

Χτες ήταν η σειρά των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών των σωματείων στο Μετρό να πάρουν μέρος στο «διάλογο» με το υπουργείο, συμβάλλοντας και αυτές στη διαδικασία αποπροσανατολισμού των εργαζομένων. Ενώ η πλειοψηφία του Σωματείου Τεχνικών των λεωφορείων συναντήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Οπως φάνηκε από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τις συναντήσεις, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες έχουν αναλάβει το ρόλο του διαφημιστή του «διαλόγου», ο οποίος τάχα θα φέρει κάτι καλό για τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα του Απ. Ραυτόπουλου, προέδρου του Σωματείου Τεχνικών στα λεωφορεία, πως «κάθε λεπτό που περνάει δείχνει πόσο σημαντικός ήταν ο διάλογος». Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις των συνδικαλιστών από το Μετρό, οι οποίοι ενώ παραδέχονται ότι το υπουργείο δε δίνει ούτε μία συγκεκριμένη απάντηση για ζητήματα όπως οι μισθοί, «κλείνουν τα μάτια» και χαρακτηρίζουν «θετικό» το «διάλογο».

Στο χορό του «παζαριού» μπαίνουν και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στον Ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ). Στο μεγάλο σωματείο η πλειοψηφία «Ενωτικός» (ΣΥΝ) μαζί με ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ εκφύλισαν πλήρως τη διαδικασία της χτεσινής συνέλευσης, αφού απλώς ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για το ότι θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και σήμερα θα πάνε στο «διάλογο». Δεν άφησαν να γίνουν τοποθετήσεις, ούτε έβαλαν το ζήτημα σε ψηφοφορία. Το ίδιο έγινε και στο σωματείο των ηλεκτροδηγών από την ΠΑΣΚΕ, η οποία απέρριψε πρόταση των ταξικών δυνάμεων για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα τις κινητοποιήσεις συνεχίζουν σήμερα και αύριο με στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία (11 π.μ.-3.30 μ.μ.) και τα τρόλεϊ (11 π.μ.-3 μ.μ.).

Επίσης σήμερα και αύριο απεργούν οι μηχανοδηγοί στον ΟΣΕ αντιδρώντας στις μετατάξεις προσωπικού. Να σημειωθεί ότι η συνδικαλιστική πλειοψηφία επέλεξε να περιορίσει τα αιτήματα απορρίπτοντας την πρόταση των ταξικών δυνάμεων να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο και το ζήτημα της κατάργησης των ΣΣΕ.

Ο διάλογος είναι στημένος

«Αμέσως μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου οι γνωστοί πρόθυμοι έτρεξαν να δηλωσουν συμμετοχή στο διάλογο απάτη» επισήμανει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής του ΠΑΜΕ.

Είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη, τονίζει πιο κάτω, προσθέτοντας ότι είναι «η γνωστή τακτική που εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, από κοινού με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις τους ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ».

«Οποιες συνδικαλιστικές δυνάμεις συμμετέχουν, επισημαίνει, αναστέλλοντας μάλιστα τις κινητοποιήσεις, είναι συνυπεθυνες στο έγκλημα που συντελείται σήμερα». Καταλήγοντας καλεί τους εργαζόμενους σε οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, σε συντονισμό της δράσης με τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Σε συστράτευση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ