Τρίτη 24 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Βλέπουν «μακρύ πόλεμο» οι Αμερικανοί

Αμερικανοί κατοχικοί με στρατιωτικό του δωσιλογικού αφγανικού στρατού, σε κοινή επιχείρηση
Αμερικανοί κατοχικοί με στρατιωτικό του δωσιλογικού αφγανικού στρατού, σε κοινή επιχείρηση
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει τον έλεγχο ορισμένων περιοχών έναντι των Ταλιμπάν κατά το διοικητή της διεθνούς κατοχικής στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, Αμερικανό στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, εντούτοις τίποτα δεν έχει κριθεί και πάντα υπάρχει η ανάγκη πραγματοποίησης «σκληρών μαχών».

Η πρόοδος που σημειώθηκε από τους Ταλιμπάν τα τελευταία χρόνια, αντιστράφηκε σε αρκετές περιοχές και ομοίως θα αντιστραφεί και σε άλλες περιοχές, γεγονός που σημαίνει ότι «θα χρειαστεί σκληρές μάχες» υπογράμμισε ο Πετρέους σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC. Οσο για το περίφημο χρονοδιάγραμμα «αποχώρησης» που έχει τεθεί εκ νέου στο τραπέζι από τον πρόεδρο Ομπάμα για καθαρά προεκλογικούς και δημαγωγικούς λόγους, ο στρατηγός Πετρέους τόνισε ότι η «ημερομηνία Ιούλιος του 2011 είναι ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας» που φυσικά δεν σημαίνει ότι «τα αμερικανικά στρατεύματα θα αρχίσουν την έξοδό τους».

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν την έκτη κατά σειρά επίθεσή τους «στην γενέτειρα των Ταλιμπάν», στην περιοχή Ζάρι στα δυτικά της Κανταχάρ, σύμφωνα με δηλώσεις του αντισυνταγματάρχη Πίτερ Ν. Μπέντσοφ στο δίκτυο ΑΡ. Κατά τον Μπέντσοφ, πρόκειται για μία επιχείρηση που θα έχει διάρκεια 18 μηνών και περιλαμβάνει την κατοχή της περιοχής με στόχο την εξασφάλιση του ελέγχου. Και μόνο αυτό το σχέδιο σημαίνει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν τουλάχιστον έως το 2012 και ίδωμεν. Εξάλλου ανάλογη επιχείρηση στην Μάρτζα που θα «ήταν θέμα ημερών», διήρκεσε πάνω από έξι μήνες ενώ όλες οι προηγούμενες ανάλογες επιχειρήσεις των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή, κατέληξαν σε πλήρη αποτυχία. Ενα ακόμη στοιχείο όσον αφορά το ψευδεπίγραφο της υποτιθέμενης «αποχώρησης», είναι το γεγονός ότι οι αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, ενέκριναν κονδύλι 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το «πολυετές» πρόγραμμα ανοικοδόμησης και επέκτασης των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Αφγανιστάν. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας, τα σχέδια οικοδόμησης εγκαταστάσεων για τον αφγανικό στρατό και την αστυνομία, ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων, έχουν ήδη εγκριθεί και η «οικοδόμησή τους θα διαρκέσει 3 έως 4 χρόνια τουλάχιστον».

Στο μεταξύ τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε επίθεση εναντίον εταιρείας κατασκευής δρόμου στη Λασκάρ Γκα, (γνωστή και ως Μποστ ή Μπουστ) στην επαρχία Χελμάντ και μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστές οι ταυτότητες και οι εθνικότητες των νεκρών. Επίσης τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στο ανατολικό και το νότιο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ενώ άλλοι πέντε ΝΑΤΟικοί σκοτώθηκαν χθες σε επιθέσεις, στο βορρά, το νότο και στα ανατολικά. Πρόκειται για δύο Αμερικανούς, δύο Γάλλους και έναν Ούγγρο, ενώ ο αριθμός των ΝΑΤΟικών στρατιωτών που σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής αυτό το μήνα αυξήθηκε σε 47 (30 Αμερικανοί). Επίσης σε άλλες επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σκοτώθηκαν 27 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ένας επικεφαλής «ιδιωτικής εταιρείας» στην Κανταχάρ και ενόσω ο πρόεδρος Καρζάι εξέδωσε την προηγούμενη Τρίτη διάταγμα με το οποίο δίδεται προθεσμία τεσσάρων μηνών για την αναστολή της λειτουργίας όλων των ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ