Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επικοινωνιακή διαχείριση του επόμενου «πακέτου»

Καθώς ετοιμάζεται από τη ΔΕΘ να εξαγγείλει νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα, ο πρωθυπουργός αναζητάει ελιγμούς για να θολώσει τα νερά

Το ταξικό εργατικό κίνημα και οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των ΕΒΕ και της φτωχής αγροτιάς, θα «υποδεχτούν» και φέτος την κυβέρνηση στη ΔΕΘ όπως της αξίζει
Το ταξικό εργατικό κίνημα και οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των ΕΒΕ και της φτωχής αγροτιάς, θα «υποδεχτούν» και φέτος την κυβέρνηση στη ΔΕΘ όπως της αξίζει
Οι σαφέστατες διαβεβαιώσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακέτο ενίσχυσης της φιλομονοπωλιακής ανάπτυξης και από την άλλη οι κάλπικες «δεσμεύσεις» προς τα λαϊκά στρώματα για την προώθηση μέτρων δήθεν «κοινωνικής προστασίας», θα είναι το «κράμα» που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, για να ενισχύσει το ιδεολόγημα της εξόδου της χώρας από την κρίση και να εκτονώσει τη λαϊκή αγανάκτηση.

Ταυτόχρονα, επιστρατεύονται και τα σενάρια του «ανασχηματισμού», για να κερδίσει η κυβέρνηση χρόνο στην εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής της.

Τα στοιχεία για τη συνεχιζόμενη μείωση του ΑΕΠ και η εκτίναξη των ποσοστών της «επίσημης» ανεργίας που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες προκαλούν ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο, αφού όλο και μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων συνειδητοποιούν ότι η επιβολή των σκληρών ταξικών μέτρων κάθε άλλο παρά σχετίζονται με το συμμάζεμα του ελλείμματος και του χρέους, αλλά αντίθετα οδηγεί χιλιάδες εργαζομένους στη φτώχεια.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι τα νέα σκληρά μέτρα που ετοιμάζεται να προωθήσει από τις αρχές ακόμα του Φθινοπώρου, με την επιβολή νέων φόρων, μαζικές απολύσεις εργαζομένων σε πρώην ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, αλλά και δραστικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης για κοινωνικές υπηρεσίες, θα εντείνουν τη λαϊκή οργή. Γι' αυτό αναζητά έναν δημαγωγικό ελιγμό, στα όρια πάντα του μνημονίου με την τρόικα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μετά και την υστέρηση των «εσόδων» που παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός μέσα στον Ιούλη, αναζωπυρώθηκαν οι φήμες για την ενεργοποίηση των «εναλλακτικών σεναρίων» του υπουργείου Οικονομικών, που συνοδεύονται από την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων.

Στοχευμένες διαρροές

Μπροστά στην ένταση της επίθεσης, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει με στοχευμένες «διαρροές» να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μια «νέα αρχή» από το Σεπτέμβρη, με «στροφή» σε «προγράμματα ανάπτυξης».

Κυβερνητικοί παράγοντες μάλιστα υποστηρίζουν ότι με τον αναπτυξιακό νόμο και το σχέδιο ενισχύσεως της ρευστότητας των τραπεζών «η κατάσταση θα βελτιωθεί»! Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που περικόπτει μισθούς και συντάξεις ετοιμάζεται να προσφέρει 5,7 δισ. ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο την τριετία 2011 - 2013, ενώ ήδη έδωσε άλλα 25 δισ. ευρώ στο τραπεζικό κεφάλαιο.

Η χορήγηση ενισχύσεων προς το τραπεζικό και βιομηχανικό κεφάλαιο και η εντατικοποίηση των ρυθμών προώθησης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει σαν «αντίδοτο» στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας, αποτελούν τα συστατικά της ίδιας φιλομονοπωλιακής «συνταγής» που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και οδήγησαν στην εκτίναξη των δημόσιων ελλειμμάτων και χρεών, που σήμερα φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών.

Τα προγράμματα «ανάπτυξης» που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός θα στοχεύουν στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους υπουργούς να παρουσιάσουν μέσα στον Αύγουστο τις προτάσεις τους ανά υπουργείο, για «στοχευμένες πολιτικές» που θα δημιουργήσουν ένα δήθεν «δίχτυ ασφαλείας» για τα πλέον ασθενή τμήματα του λαού.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών έχει αποκλείσει βάσει και του μνημονίου οποιαδήποτε μορφή οικονομικής ενίσχυσης για εργαζόμενους και άνεργους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα αρκεστεί να υποσχεθεί προγράμματα «βοήθειας στο σπίτι» για ηλικιωμένους και «περισσότερους παιδικούς σταθμούς», τη λειτουργία των οποίων θα φορτώσει στους «Καλλικράτειους» δήμους, που με τη σειρά τους θα μετακυλήσουν το κόστος στις τσέπες των εργαζομένων.

Το παιχνίδι του ανασχηματισμού

Με πρωτοβουλία, εξάλλου, στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, φουντώνουν και τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει αποφασισμένο να συντηρήσει την αποπροσανατολιστική συζήτηση γύρω από τις μετακινήσεις και αντικαταστάσεις κυβερνητικών στελεχών, σε μια προσπάθεια να περάσουν σε «δεύτερο πλάνο» οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις του επόμενου διαστήματος.

Οι προχθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Πεταλωτή, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανό ανασχηματισμό της κυβέρνησης πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοέμβρη, φαίνεται ότι έγιναν σε «συνεννόηση» με το πρωθυπουργικό γραφείο και δείχνουν τις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου. Οι όποιες εξελίξεις, πάντως, αναμένονται μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Πάρο, την ερχόμενη Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ