ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ: «Τα λουκέτα στην αγορά που έχουν πάρει μορφή επιδημίας, η καθίζηση της οικοδομής και η πτώση στη βιομηχανική παραγωγή δείχνουν ότι οι στόχοι του Προϋπολογισμού δεν μπορούν να επιτευχθούν όταν η οικονομία βρίσκεται σε φάση έντονης συρρίκνωσης. Για το λόγο αυτό η επιλογή της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται από το μνημόνιο που υπέγραψε με την τρόικα, να επιτύχει τη δημοσιονομική εξυγίανση μέσω της αύξησης των φόρων οδηγείται σε αδιέξοδο. Η φορολογητέα ύλη μειώνεται λόγω της πτώσης του τζίρου των επιχειρήσεων και της μείωσης των εισοδημάτων των μισθωτών. Είναι πλέον σαφές ότι εάν η κυβέρνηση δεν υιοθετήσει αναπτυξιακές πολιτικές δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την τόνωση του τουρισμού, τότε η μείωση του ελλείμματος δεν θα είναι βιώσιμη. Το οικονομικό επιτελείο έλαβε χθες ένα δυνατό καμπανάκι για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και εάν δεν αλλάξει άμεσα πορεία τότε θα πέσει στην παγίδα της υπερφορολόγησης, σε μία οικονομία που δεν παράγει έσοδα...» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).
ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ: «Την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων άνω των 200.000 ευρώ με επιδοτήσεις 4,3 έως 5,7 δισ. ευρώ για την τριετία 2011 - 2013 προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που δόθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥΣ: «Αναμενόμενο ήταν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της, θα είχε αρνητικές παρενέργειες στην αγορά και θα οδηγούσε πολλές εμπορικές επιχειρήσεις στην ανάγκη να τερματίσουν τη λειτουργία τους. Εκείνο που δεν ήταν αναμενόμενο είναι οι διαστάσεις που τείνει να προσλάβει το φαινόμενο (...) Μέχρι στιγμής τίποτα δεν δείχνει ικανό να μας βγάλει από τον αδιέξοδο αυτό δρόμο στον οποίο έχουμε παγιδευτεί. Αν, φυσικά, οι κυβερνώντες δεν συνειδητοποιήσουν ότι η συνταγή θεραπείας της χώρας την οποία εφαρμόζουν θα πρέπει ν' αλλάξει το ταχύτερο δυνατό σε κάποια σημεία της (...) Χρειάζονται αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, χρειάζεται χρηματοδότηση του εμπορίου, χρειάζεται να ξαναπάρει μπροστά ο μηχανισμός της αγοράς, χρειάζεται να δημιουργηθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία ότι έρχονται καλύτερες μέρες» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).