Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Στοχευμένα στη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου

Ενώ η ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οξύνοντας τα αδιέξοδα για την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών, η κυβέρνηση ανοίγει τα κρατικά ταμεία για να ενισχύσει παραπέρα την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, με ζεστό χρήμα 5,7 δισ. ευρώ μέσω του αναπτυξιακού νόμου που δόθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση. Με γνώμονα την υλοποίηση των κατευθύνσεων των ντόπιων και ξένων διευθυντηρίων του μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει μέχρι και το 50% των επενδυτικών σχεδίων που θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο την τριετία 2011 - 2013 και με ποσά μέχρι και 10 εκατ. ευρώ για μεμονωμένες επιχειρήσεις και μέχρι 20 εκατ. ευρώ για επιχειρηματικούς ομίλους. Σε συνέχεια, όλων των προηγούμενων αντίστοιχων νόμων αποκλείονται οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, αφού, όπως διευκρινίζεται, ως όροι προσδιορισμού του μεγέθους της επιχείρησης λαμβάνονται υπ' όψη οι όροι που θέτει η ΕΕ, που, όπως είναι γνωστό στην πράξη δεν περιλαμβάνουν στην πολιτική της περί «βιώσιμης ανάπτυξης» τις εκατοντάδες χιλιάδες των αυτοαπασχολούμενων της Ελλάδας. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι στο νόμο ορίζεται προαπαιτούμενο κατώτατο ύψος προϋπολογισμού της επένδυσης τα 200 χιλ. ευρώ.

Μάλιστα, από τον αναπτυξιακό νόμο η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει και τους επιχειρηματίες που θα βάλουν στο χέρι μέρος της δημόσιας περιουσίας του ΕΟΤ, της ΕΤΑ ΑΕ, των Ολυμπιακών Ακινήτων κ.ο.κ., καθώς, όπως προβλέπεται, τέτοιες «επενδύσεις» θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν «κατ' εξαίρεση».

Πρόκληση αποτελούν οι μορφές κινήτρων που προβλέπονται με τις οποίες μεταξύ άλλων ο επιχειρηματίας μπορεί να απαλλαγεί για 10 χρόνια από την καταβολή φόρου εισοδήματος όχι μόνο για τα κέρδη που προκύπτουν από την επιχορηγούμενη δραστηριότητα αλλά για τα κέρδη του συνόλου των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ