Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαριές θυσίες με κάθε μορφής διαχείριση

Δραματικές οι συνέπειες για τους εργαζόμενους, καθώς τους επόμενους μήνες αναμένεται εκτόξευση της ανεργίας

Τα στοιχεία για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας που είδαν το φως της δημοσιότητας από την στατιστική υπηρεσία και από επαγγελματικούς φορείς, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα επικίνδυνο κράμα βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και υψηλού πληθωρισμού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τον Ιούλη ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε στο 5,5%, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε στο - 4,5% οι πωλήσεις αυτοκινήτων στο - 64,3%, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα τον προηγούμενο Μάη εμφάνισε κάμψη κατά - 22%. Σύμφωνα επίσης με έρευνα που πραγματοποίησε η Συνομοσπονδία Εμπόρων (ΕΣΕΕ) σε οκτώ μεγάλες περιοχές του Λεκανοπεδίου και του Πειραιά, τα τελευταία δυόμισι χρόνια λουκέτο έβαλε το 15% των εμπορικών καταστημάτων, ενώ στην οδό Σταδίου το σχετικό ποσοστό ανεβαίνει στο 25%! Εκλεισε δηλαδή το ένα στα τέσσερα καταστήματα. Εκτιμούν επίσης, ότι μόνο στο εμπόριο έως το τέλος του 2011 θα χαθούν περί τις 100.000 θέσεις εργασίας. Το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να υποχωρήσει κατά - 4% το τρέχον έτος, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης της κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Πρόκειται για συγκλονιστικά στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν τις δραματικές συνέπειες που υφίσταται η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, η οποία αποτελεί δομικό στοιχείο του εκμεταλλευτικού παραγωγικού συστήματος. Ενός συστήματος που χαρακτηρίζεται από την αναρχία στους κλάδους παραγωγής, την ανισομετρία στην ανάπτυξη και τη συσσώρευση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, παράλληλα με την εξάπλωση της σχετικής και απόλυτης φτώχειας στον άλλο πόλο της αντίθεσης. Δραματικές είναι οι συνέπειες στο χώρο της απασχόλησης, καθώς οι ίδιοι οι φιλοκυβερνητικοί φορείς εκτιμούν (ΙΝΕ της ΓΣΕΕ), ότι το Φθινόπωρο η ανεργία θα εκτιναχθεί στα 1.000.000 άτομα.

Παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, βρίσκεται αντιμέτωπη και με τις δραματικές συνέπειες της εφαρμογής του αιμοσταγούς σχέδιου διάσωσης του ελληνικού καπιταλισμού, υπό μορφή «Μνημονίου» που συνυπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ιμπεριαλιστική τρόικα. Η άγρια φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων, το πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων, η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και η περαιτέρω αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, ήταν το πρώτο βήμα της επίθεσης αυτής.

Κατά την δεύτερη επίσκεψη των ελεγκτών της τρόικα που ολοκληρώθηκε την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου, στο στόχαστρο μπήκε η «αναμόρφωση» του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο οποίος κρίνεται ως «ελλειμματογόνος» και ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η περιστολή των δαπανών του. Μόνο που οι λύσεις που προωθούνται είναι και πάλι ιδιαίτερα επαχθείς για τους εργαζόμενους. Ειδικότερα, προωθείται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στα πλαίσια του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας στους μονοπωλιακούς ομίλους του χώρου. Στον κυβερνητικό σχεδιασμό προβλέπεται η παράδοση προς εκμετάλλευση από ιδιωτικές επιχειρήσεις των αποθεμάτων λιγνίτη, η πώληση σε ιδιώτες ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε τιμές κόστους προκειμένου αυτοί να την μεταπωλούν κερδοφόρα στη λιανική αγορά, η δημιουργία κοινών επιχειρήσεων από ΔΕΗ και ιδιωτών, καθώς και η πολύ μεγάλη αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία σε βάθος χρόνου μπορεί να αγγίξει και το 100% για τα οικιακά τιμολόγια. Η δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, θα συνοδευτεί με μέτρα κατάργησης δρομολογίων, αύξησης των εισιτηρίων, αλλά και απολύσεις προσωπικού. Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, οι οποίες θα συγχωνευτούν σε δύο εταιρείες, μίας σταθερής τροχιάς (ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος), ενώ στην άλλη θα ενταχθούν τρόλεϊ και ΕΘΕΛ. Στο σχέδιο περιστολής δαπανών, εντάσσονται και άλλες «προβληματικές» πρώην ΔΕΚΟ (ΕΒΟ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ κλπ.), στις οποίες αναμένονται ανάλογες παρεμβάσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως που αναδεικνύεται από την προώθηση των «αναδιαρθρώσεων» αυτών, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του σχέδιου «Καλλικράτης» στην τοπική διοίκηση, τις συγχωνεύσεις Οργανισμών και φορέων του Δημοσίου αλλά και την προώθηση του κυβερνητικού προγράμματος ιδιωτικοποίησης εταιρειών υποδομών (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια) και τραπεζών (ΑΤΕ, ΤΤ) είναι ότι θα υπάρξουν απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Πρόβλημα, το οποίο η κυβέρνηση, σε μια εμφανή προσπάθεια καταστολής των αντιδράσεων, επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά μέσω δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις αλλά μετατάξεις...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αντικρούσουμε την επίθεση που καταδικάζει τον λαό σε ενεργειακή φτώχεια(2021-09-28 00:00:00.0)
Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΕΙ τις ανατιμήσεις στο ρεύμα(2012-12-08 00:00:00.0)
Η λαϊκή ψήφος να γίνει βόλι ενάντια σε όσους ξεπουλούν το σιδηρόδρομο(2010-10-21 00:00:00.0)
«Βέτο» στις αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ(2007-11-24 00:00:00.0)
Αυξάνονται κατά 3%(2000-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ