Πέμπτη 8 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Κυβέρνηση - κεφάλαιο εχθρεύονται τις σύγχρονες ανάγκες του λαού

Από τις τοποθετήσεις βουλευτών του ΚΚΕ, στη συζήτηση του νομοσχεδίου

Με προμετωπίδα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, το ΚΚΕ καλεί το λαό να ξεσηκωθεί ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα κυβέρνησης - κεφαλαίου
Με προμετωπίδα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, το ΚΚΕ καλεί το λαό να ξεσηκωθεί ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα κυβέρνησης - κεφαλαίου
Πλευρές του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και της κυβερνητικής προπαγάνδας σφυροκόπησαν στις ομιλίες τους οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να ικανοποιήσει όλες τις διαχρονικές αξιώσεις του ΣΕΒ με ρυθμίσεις βάρβαρες και αντιλαϊκές, προκειμένου να συγκεντρώσει πόρους που θα τους διαθέσει απλόχερα στους καπιταλιστές. Στην κατεύθυνση αυτή, ανέφερε, προωθούνται ρυθμίσεις που όχι μόνο είναι βάρβαρες, αλλά κινούνται και στα όρια της κτηνωδίας, αφού εκτελούνται θεμελιώδη δικαιώματα με άτιμες στη λογική τους ρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στη ληστεία που πραγματοποιείται στο χώρο της Υγείας, είπε χαρακτηριστικά ότι 22 μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, εισπράττουν το 55% των κερδών τους από τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία ξεζουμίζουν.

Την ουσία της αντίληψης του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση διατύπωσε στην ομιλία της η βουλευτής του Κόμματος, Σοφία Καλαντίδου. Οπως είπε «οι συντάξεις και συνολικά η δημόσια κοινωνική ασφάλιση, δεν είναι κόστος, αλλά πλούτος που παρήχθη από τους εργαζόμενους. Πλούτος που παρακρατήθηκε και που πρέπει να τους καταβληθεί μετά την αποχώρηση από τον εργάσιμο βίο».

Συνέχισε, τονίζοντας πως «δεν ανεχόμαστε το επιχείρημα ότι αποτελεί ζημιά ή πρόβλημα για την Κοινωνική Ασφάλιση το ότι μεγάλωσε η διάρκεια του μέσου όρου ζωής και για τις γυναίκες και για τους άντρες. Εμείς λέμε ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν ακριβώς για να απολαμβάνουν καλύτερη ζωή και περίθαλψη, να έχουν ελεύθερο χρόνο, να ζουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής».

Τέλος, επισήμανε ότι το πρόβλημα του Ασφαλιστικού δεν είναι οικονομικό αλλά «είναι καθαρά πολιτικό. Αλλωστε, αν ήταν οικονομικό, θα δεχόσασταν αυτά που είναι αδιαμφισβήτητα πλέον. Εισφοροδιαφυγή 9 δισεκατομμύρια το χρόνο, μαύρη εργασία, ανασφάλιστη εργασία, τζογάρισμα στο Χρηματιστήριο».

Δηλητηριώδης πρόκληση το μνημόνιο

Δυο ζωές θα χρειαστεί ένας εργαζόμενος για να συνταξιοδοτηθεί με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τόνισε στην ομιλία της η Λιάνα Κανέλλη. Απευθυνόμενη στο ΠΑΣΟΚ, αναρωτήθηκε ρητορικά:

«Πιστεύετε στ' αλήθεια και μπορείτε να πείτε ξαφνικά σε μία γυναίκα στα εξήντα πέντε, καθαρίστρια μερικής απασχόλησης ότι μπορεί να είναι στα γόνατα και να καθαρίζει σκάλες; Σκάλες στα σχολεία της Γκράβας; Εξήντα πέντε χρονώ; Μπορείτε να φανταστείτε τον πατέρα σας, το θείο σας, τον ξάδερφό σας στα εβδομήντα δύο για να συμπληρώσει κάτι που εσείς έχετε βαφτίσει αξιοπρέπεια τα 360;».

Σε άλλο σημείο, τόνισε: «Οποιος λέει ότι οι Ελληνες θα έχουν - τάχα μου, δήθεν δημοκρατικά - μία ενιαία σύνταξη βασική 360, την έχει καταργήσει. Με εκατόν πενήντα μεροκάματα το χρόνο, ήτοι έξι μήνες και αυτούς λειψούς -λαχείο είναι αυτό που σας λέω, για πάνω από πεντακόσιους-εξακόσιους χιλιάδες ανθρώπους - θέλετε ογδόντα χρόνια να συμπληρώσετε, για να πέσετε σ' αυτούς τους κωδικούς και σ' αυτές τις εκτιμήσεις. Ογδόντα χρόνια δουλειάς!».

Είναι πρόκληση δηλητηριώδης το μνημόνιο και η πολιτική σας, τόνισε στην ομιλία της η Δ. Μανωλάκου και κατήγγειλε ότι με τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις χτυπιούνται αλύπητα ακόμα και τα πιο φτωχά στρώματα της αγροτιάς. «Στον αγροτικό τομέα το 75% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχουν ετήσιο ακαθάριστο κέρδος από 1.200 μέχρι 9.600 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας. Στους αγρότες, έχουν προηγηθεί αυτά τα μέτρα, αφού παίρνουν σύνταξη φτώχειας 360 ευρώ και φθίνει και είναι το ίδιο για άνδρες και γυναίκες τα 44 χρόνια δουλειάς», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, με το νομοσχέδιο έρχεται να τους αυξήσει την εισφορά στον κλάδο Υγείας κατά 66,7% και να καταργήσετε την κρατική εισφορά και ταυτόχρονα υιοθετεί την αυθαιρεσία όποτε κρίνει ο υπουργός Εργασίας να αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών με μια απλή υπουργική απόφαση.

Η Β. Νικολαΐδου κατήγγειλε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν ανεξαίρετα όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν ευθύνονται σε τίποτα, αφού είναι οι μόνοι που πληρώνουν τις εισφορές και τους φόρους τους. Το έγκλημα, είπε, στο ασφαλιστικό είναι διαχρονική και στα αντιασφαλιστικά νομοθετήματα Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά έρχεται τώρα να προστεθεί και το όνομα του Α. Λοβέρδου.

Για να περάσει τα μέτρα η κυβέρνηση, συνέχισε, που έρχονται από μακριά, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, επιστρατεύει την τρομοκράτηση των εργαζομένων, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, ενώ δεν παραλείπει να επιστρατεύει ακόμα και προβοκάτσιες και αποφάσεις δικαστηρίων που βγάζουν παράνομες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Το ζήτημα σήμερα, είπε, είναι ιδεολογικό και πολιτικό. Και το δίλημμα είναι «ή δέχεσαι το μνημόνιο ή το απορρίπτεις» και γι' αυτό υπάρχει ατομική ευθύνη του κάθε βουλευτή.

Μέτρα που τσακίζουν τη νεολαία

Στις επιπτώσεις που θα έχει στους νέους η αντιασφαλιστική λαίλαπα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ. Πρωτούλης και τόνισε ότι οι νέοι θα κινούνται από την ανεργία στην ψευτοδουλειά και στο τέλος δεν θα παίρνουν ούτε τα ψίχουλα ελεημοσύνης που προβλέπει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο.

Τα μέτρα που παίρνει κυβέρνηση, συνέχισε, είναι προαποφασισμένα και δεν είναι καθόλου εκτός της ιδεολογίας του ΠΑΣΟΚ, όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός. Δεν υπήρχε μνημόνιο και οικονομική κρίση όταν ψηφίσατε το Μάαστριχτ και στη συνέχεια τη Συνθήκη της Λισαβόνας και άλλες αντεργατικές οδηγίες, είπε ο βουλευτής, τονίζοντας επίσης ότι δεν υπήρχε μνημόνιο όταν άλλαζαν και ελαστικοποιούνταν οι εργασιακές σχέσεις.

Η κυβέρνηση, είπε, πιστεύει ότι η σημερινή συγκυρία είναι η κατάλληλη για να περάσει όλα τα μέτρα που δεν μπόρεσε να περάσει για δεκαετίας, αφού το εργατικό κίνημα, με τη συμβολή του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, έβαζε σοβαρά εμπόδια.

Οι ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις είναι αποκαλυπτικές για τον πραγματικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και τη στόχευσή του, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «υπάρχουν ζητήματα τα οποία δεν εντάσσονται σε καμία λογική, όπως οι ανατροπές στο εργασιακό. Αλήθεια τι σχέση έχει με την ανάγκη να εξασφαλίσουμε χρήματα, εάν αυτό ήταν για το δανεισμό, η υπόθεση της κατάργησης των ορίων στις απολύσεις, της αύξησης των ορίων στις απολύσεις;».

«Τι σχέση έχει - συνέχισε - με τη δημοσιονομική κατάσταση η μείωση των αποζημιώσεων στους απολυμένους; Τι σχέση έχει με τη δημοσιονομική κατάσταση η κατάργηση για τους νέους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας; Καμία απολύτως. Ποιον εξυπηρετούν τα μέτρα αυτά; Τους ίδιους τους κεφαλαιοκράτες. Αρα, υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, ένα νήμα που συνδέει το σύνολο των μέτρων και στο Εργασιακό και στο Ασφαλιστικό. Εξυπηρετούν δηλαδή τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών για φτηνή ανασφάλιστη εργασία».

Το μνημόνιο, τόνισε στην ομιλία του ο Κ. Καζάκος, είναι ταπεινωτικό και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπε ότι σύντομα θα δουν τους ψηφοφόρους τους να ακολουθούν τους κομμουνιστές στους δρόμους και τις πλατείες. Οι κομμουνιστές, είπε, στηρίζουν σταθερά το λαό στην προσπάθεια που κάνει να μείνει όρθιος και να αντιπαλέψει τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ