Πέμπτη 8 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μέτρα συμπληρωματικά στο αντιλαϊκό μνημόνιο

Βρίθει φιλομονοπωλιακών προτάσεων το «νέο» σχέδιο, που, με τυμπανοκρουσίες, παρουσίασε χτες ο Αντ. Σαμαράς

Οι προτάσεις της ΝΔ ενισχύουν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τον έτερο πυλώνα του δικομματισμού
Οι προτάσεις της ΝΔ ενισχύουν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τον έτερο πυλώνα του δικομματισμού
Νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που συμπληρώνουν το μνημόνιο και προϋποθέτουν την εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών του μέτρων, περιλαμβάνει η «νέα» οικονομική πρόταση της ΝΔ, με τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό τίτλο «στρατηγική ελπίδας για την έξοδο από την κρίση».

Την πρόταση παρουσίασε χτες ο Αντ. Σαμαράς στο Ζάππειο. Αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα στο μνημόνιο και σε μεγάλο βαθμό αποτελεί «αντίγραφο» της πρότασης που παρουσίασε προχτές το ίδρυμα ερευνών του ΣΕΒ (ΙΟΒΕ). Εξάλλου, πολλές από τις προτάσεις και τα μέτρα που περιλαμβάνει το φιλομονοπωλιακό σχέδιο της ΝΔ, έχουν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση.

Ψαρεύοντας στα νερά της δημαγωγίας, ο πρόεδρος της ΝΔ δε δίστασε χτες να πουλήσει ψεύτικες ελπίδες στα λαϊκά στρώματα, υποσχόμενος «λιγότερες θυσίες» στην περίπτωση που εφαρμοστεί το δικό του «μείγμα οικονομικής πολιτικής».

Η αλήθεια είναι όμως ότι το «μείγμα πολιτικής» που παρουσίασε εγγυάται ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και αυξημένη προστασία στην κερδοφορία των μονοπωλίων.

Σε καμία περίπτωση, το σχέδιο της ΝΔ δεν αποτελεί «εναλλακτική λύση» στην πολιτική του μνημονίου, όπως θέλησε να το παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΝΔ, αν και παραδέχτηκε ότι το κόμμα του βάδιζε πάντα στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση με την κυβέρνηση, «είτε όταν βάζαμε πλάτη στα δύσκολα όταν η χώρα αγωνιζόταν να αποφύγει την πτώχευση είτε όταν λέγαμε το μεγάλο όχι στο αδιέξοδο της ύφεσης όπου οδηγεί το μνημόνιο».

Δημόσια περιουσία και χρήμα στο κεφάλαιο

Παρουσιάζοντας την πρόταση της ΝΔ, ο Α. Σαμαράς πρότεινε μεταξύ άλλων:

  • Την αξιοποίηση (διάβαζε ολοκληρωτική παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και πολυεθνικό) της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, όχι μόνο αυτή που «ανήκει» στην ΚΕΔ (υπολογίζει στα 270 δισ. ευρώ), αλλά και την περιουσία των νοσοκομείων και ιδρυμάτων πρόνοιας, των υπουργείων, των πρώην ΔΕΚΟ, κ.ο.κ. Δε δίστασε, μάλιστα, να προτείνει ως πρότυπο τέτοιας αξιοποίησης την επένδυση που έγινε στην Πύλο από τον εφοπλιστή Β. Κωνσταντακόπουλο. Απαρίθμησε, επίσης, μια σειρά από ακίνητα - φιλέτα που πρέπει να αξιοποιηθούν, μεταξύ των οποίων την ακίνητη περιουσία του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων στη Βούλα (!), το Ελληνικό, Κερατσίνι, Αλυκές Αναβύσσου, κ.ά. Προκειμένου να καταστήσει ελκυστική την πρότασή του, ανέφερε ότι αυτή η αξιοποίηση μπορεί να αποδώσει 50 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.
  • Στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων περιέλαβε την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου στις κατασκευαστικές, τους προμηθευτές των νοσοκομείων, τις επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις, καθώς και τις επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου.
  • Ζήτησε να ψηφιστεί άμεσα νέος επενδυτικός νόμος «με ισχυρά φορολογικά κίνητρα», ενώ ειδικά για τον τουρισμό και τη ναυτιλία οι «επενδύσεις» θα αποφασίζονται απευθείας από το γραφείο του πρωθυπουργού, εννοείται με φιλομονοπωλιακούς όρους.
  • Ασκησε πίεση, για να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή τα λιμάνια, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τις μαρίνες και βέβαια τον ΟΣΕ.
  • Απαίτησε επιτάχυνση των ΣΔΙΤ, ενίσχυση της οικιστικής δραστηριότητας - εννοείται μέσω των μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών.
  • Ζήτησε την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, ΑΠΕ), κ.ά.
  • Πλειοδότησε, επίσης, υπέρ της κήρυξης ενός «αληθινού πολέμου» σε βάρος του παρεμπορίου.
  • Υποσχέθηκε νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αμέσως μετά την έξοδο από την ύφεση, κ.ά.
Οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση

Τα «αντισταθμιστικά» μέτρα, ύψους 7,2 δισ. ευρώ, που παρουσίασε ο Α. Σαμαράς, είναι στην πραγματικότητα μέτρα ολόπλευρης στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων, που αποτελούν προέκταση και εξειδίκευση των 23 μέτρων - ανάσα για το κεφάλαιο, τα οποία είχε παρουσιάσει από τις αρχές του χρόνου και πολλά από αυτά ήδη έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «αναγκαστικό μονόδρομο του μνημονίου», δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι «θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα». Παραδέχτηκε, επίσης, ότι το κόμμα του «δέχεται μέτρα όπως αυτά που λαμβάνονται (σ.σ. εννοεί τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα του μνημονίου) αλλά όχι τέτοιας έκτασης».

Η δήθεν απαλλαγή από το μνημόνιο, σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου της ΝΔ, θα έρθει όταν διασφαλιστεί θεαματική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων, η οποία θα στηρίξει έξοδο από την ύφεση και την επιστροφή στην «ανάπτυξη», όταν εφαρμοστούν μέχρι κεραίας τα βάρβαρα μέτρα που περιέχει η συμφωνία με την τρόικα και τα συμπληρωματικά για τα οποία πιέζει η ΝΔ.

Επιχειρώντας, τέλος, να φορέσει φιλολαϊκές μάσκες σε ένα κατ' εξοχήν ταξικό υπέρ της πλουτοκρατίας πρόγραμμα, υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει μείωση του ελλείμματος σε δύο, αντί για τέσσερα χρόνια, χωρίς ύφεση και έκρηξη της ανεργίας.

Εσκεμμένα, βέβαια, απέκρυψε από το λαό ότι τα μέτρα που προτείνει θα οικοδομηθούν πάνω στα ερείπια των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, με ένταση της εκμετάλλευσης, με εξάπλωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης για τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ