Κυριακή 4 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Αγκελα Μέρκελ

Γρηγοριάδης Κώστας

Η διαδικασία ψηφοφορίας για την εκλογή νέου Προέδρου εξελίχθηκε σε «φιάσκο» για την κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU)και Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Είχαν την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο Σώματα της γερμανικής Βουλή και όμως ο Κρίστιαν Βουλφ, πρώην πια πρωθυπουργός της Κάτω Σαξωνίας, εκλέχτηκε στον τρίτο γύρο καθώς ο αριθμός των «αποστατών» από τις τάξεις του κυβερνώντος CDU ήταν «μεγάλος».

Το «φιάσκο» της εκλογής Προέδρου, κατά πολλούς αναλυτές σήμανε ενδεχομένως και τους «τίτλους τέλους» για την κυβέρνηση συνασπισμού και «ισχυρό ράπισμα» προσωπικά προς την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Ο λόγος απλός: η συγκεκριμένη κυβέρνηση συνασπισμού «έχει κριθεί» από την εγχώρια ολιγαρχία «ανίκανη» να επιβάλει τα μέτρα πρωτοφανούς λιτότητας. Εδώ και καιρό τα σήματα κινδύνου προς την κυβέρνηση είχαν αρχίσει να αποστέλλονται από το γερμανικό κεφάλαιο ενώ το τελευταίο διάστημα πλήθυναν. Για βδομάδες, κυρίαρχα ΜΜΕ, εξαπολύουν μύδρους εναντίον της κυβέρνησης και ειδικότερα κατά της Μέρκελ για «ατολμία» να προωθήσει τα μέτρα λιτότητας.

Η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, τη στιγμή που μερίδα του γερμανικού κεφαλαίου φαίνεται να προκρίνει την επανάληψη ενός «μεγάλου συνασπισμού». Με τους Σοσιαλδημοκράτες εννοείται, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα και κυρίως οι λαϊκές αντιδράσεις.


Χ.Μ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ