Σάββατο 3 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με το καμουτσίκι του μνημονίου χτυπάει το λαό

Τα δίνει όλα για να βγει ασπροπρόσωπη απέναντι στο κεφάλαιο για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει

Ο λαός έχει το δικό του μετερίζι αντίστασης και αντεπίθεσης για να απαντήσει στην ολομέτωπη επίθεση. Εχει το ΠΑΜΕ

MotionTeam

Ο λαός έχει το δικό του μετερίζι αντίστασης και αντεπίθεσης για να απαντήσει στην ολομέτωπη επίθεση. Εχει το ΠΑΜΕ
Σαφέστατες διαβεβαιώσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, την ΕΕ και το ΔΝΤ έδωσε για πολλοστή φορά χτες ο πρωθυπουργός, προβάλλοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει άμεσα όλες τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό που θα εξασφαλίσουν την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γ. Παπανδρέου, με συνέντευξή του στο Αμερικάνικο Τηλεοπτικό Δίκτυο «PBS», ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο που διαλύει την κοινωνική ασφάλιση θα ψηφιστεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ την επόμενη βδομάδα γιατί όπως σημείωσε «δείχνουμε ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και ότι, ναι, μπορούμε να κάνουμε πράγματα, που καμιά κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπορούσε, αλλά και δεν θα τολμούσε να κάνει τα τελευταία 10, 20, 30 χρόνια».

Η κυβέρνηση, με την συνδρομή και της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ, επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα «κοινωνικής συναίνεσης» ενόψει της ψήφισης του ασφαλιστικού και του εργασιακού νομοσχεδίου, ώστε να περιορίσει και να ενσωματώσει τις λαϊκές αντιδράσεις.

Αυτή την επιχείρηση ήρθε να υπηρετήσει και η προχτεσινή σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών, του πρόεδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου και του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλου.

Εκεί, ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε πρόθυμος να «σεβαστεί την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα δίνει αυξήσεις στους εργαζόμενους» στο ύψος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού 1% με 1,5%, παρουσιάζοντας αυτή την πρόταση σαν πιο ευνοϊκή από το τριετές πάγωμα μισθών που προβλέπει το μνημόνιο. Κυβέρνηση και ΓΣΕΕ κρύβουν ότι τόσο η μια, όσο και η άλλη εκδοχή οδηγούν σε απόλυτη μείωση τους μισθούς, με δεδομένη την καλπάζουσα αύξηση του ελληνικού πληθωρισμού και την αφαίρεση εισοδήματος με διάφορους τρόπους (εκ περιτροπής και μειωμένη εργασία) από την εργοδοσία.

Τα παζάρια που σκόπιμα διέρρευσαν, ήρθαν ουσιαστικά να «βοηθήσουν» την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να παρατείνει τις «διαπραγματεύσεις» με το ΣΕΒ μέχρι να ψηφιστεί το Ασφαλιστικό και οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στη συνέχεια να αποδεχτεί τις μηδενικές αυξήσεις.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε χτες ότι «ο θεσμός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι αποκλειστική ευθύνη των κοινωνικών εταίρων και υπηρετείται μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, εκφυλίζεται με τις επικοινωνιακές περιοδείες των ενδιαφερομένων και τις αλληλοσυγκρουόμενες παρεμβάσεις υπουργών».

Αποκαλυπτική των αποπροσανατολιστικών παιχνιδιών που παίζει η κυβέρνηση ήταν και η τροπολογία που κατέθεσε προχτές ο υπουργός Εργασίας, η οποία προέβλεπε αύξηση των επιδομάτων που αντικαθιστούν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το καλοκαιρινό επίδομα, κατά 200 ευρώ (για συντάξεις έως 833 ευρώ) και η οποία αποσύρθηκε τελικά από το υπουργείο Οικονομικών.

«Το ύψος του επιδόματος θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο, δηλαδή στα 800 ευρώ. Το νέο ποσό γράφτηκε εκ παραδρομής» (!) ήταν η προκλητική δήλωση του υφυπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε κοινή πορεία ενάντια στους εργάτες(2012-01-07 00:00:00.0)
Συνειδητές λαθροχειρίες(2006-04-05 00:00:00.0)
Την τινάζουν στον αέρα οι εργοδότες(2004-04-16 00:00:00.0)
Συντονισμένα αγωνιστικά πυρά(2000-12-15 00:00:00.0)
Με "ενθουσιασμό" ΝΑΙ στη σύμβαση της ντροπής!(1996-03-06 00:00:00.0)
Γελοία ασυγκράτητος(1996-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ