Σάββατο 3 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Κοινός ταξικός αγώνας ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του

Σήμερα, 2η μέρα, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής

Μετανάστες και Ελληνες εργάτες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Σε κοινό ταξικό αγώνα με το ΠΑΜΕ, συμπαρατασσόμενοι κι ενισχύοντας το ΚΚΕ, κόντρα στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, ενάντια στις αυταπάτες περί εξανθρωπισμού του καπιταλισμού έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν τη σημερινή βαρβαρότητα και τη «νομιμότητά» της, επιβάλλοντας τη λαϊκή εξουσία.

Αυτό αναδείχτηκε χτες, μέσα από την πρώτη μέρα του Πολιτικού διήμερου για τους μετανάστες που διοργανώνει για 10η συνεχή χρονιά η ΚΟΑ του ΚΚΕ, στο πάρκο «Φιξ» στα Πατήσια, με κεντρικό σύνθημα, «Ελληνες και μετανάστες εργάτες μαζί στην πάλη ώστε να μην πληρώσει την κρίση ο λαός».

Για μια ακόμη φορά, το πάρκο «Φιξ» έγινε ο χώρος όπου εργαζόμενοι (Ελληνες και μετανάστες) αλλά και πολλοί νέοι και νέες, έσμιξαν, συζήτησαν τις κοινές αγωνίες, τραγούδησαν και χόρεψαν. Εστησαν τις εκδηλώσεις τους, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν τείχη ανάμεσα στους λαούς, αλλά, τείχη πρέπει να υψώσουν οι λαοί στο κεφάλαιο και την εξουσία του. Ανέδειξαν την επιτακτική σημασία που αποκτά η ταξική αλληλεγγύη και πάλη.

Στο διήμερο συμμετέχουν οι Κοινότητες των μεταναστών από Τανζανία, Φιλιππίνες, Γεωργία, Κογκό, Μαδαγασκάρη, Σουδάν, Μπαγκλαντές, Σομαλία, Κένυα, Μπουρκίνα Φάσο, Νιγηρία, Πακιστάν, Κουρδιστάν, Καμερούν. Ακόμα ο Σύλλογος Απεξάρτησης για τους μετανάστες «Μοσδαϊκ», η Ενωση Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα και το Στέκι Εργαζόμενων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης. Στο χώρο υπάρχουν περίπτερα του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, της «Σύγχρονης Εποχής», της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», του Συλλόγου Γυναικών Πατησίων, των ΕΕΔΥΕ, ΠΕΔΥΕ, ΕΕΔΔΑ, άλλων φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος.


Μεγάλο το πλήθος των εργαζόμενων χτες που από το απόγευμα κατέκλυσε το χώρο το στολισμένο με τις σημαίες του Κόμματος. Συμμετέχουν στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται αφιερώματα στο εργατικό τραγούδι και συναυλίες με δημοτικά τραγούδια. Επίσης, λειτουργεί παιδότοπος με χορευτικά και υπαίθρια παιχνίδια.

Αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης

Στην κεντρική εξέδρα και κάτω από το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη - καμία θυσία για την πλουτοκρατία - μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία», έγινε συζήτηση για την ανάγκη ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος, της ισχυροποίησης του ΚΚΕ και της κοινής δράσης Ελλήνων και Μεταναστών εργαζομένων.

Κάνοντας το άνοιγμα ο Ανδρέας Καργόπουλος, από την Επιτροπή Μεταναστών της ΚΟΑ του ΚΚΕ σημείωσε ότι το διήμερο και η ενασχόληση του Κόμματος με τους μετανάστες δεν αποτελεί φωτοβολίδα, καθώς για το ΚΚΕ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης. Λαμβάνοντας υπόψη την κρίση και τις συνέπειές της, συζητάμε για το ποια απάντηση να δοθεί, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, να τεθεί το ζήτημα ποια τάξη είναι στην εξουσία και πόσο αναγκαίος είναι ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που προτάσσει το ΚΚΕ.

Ακολούθως ο Ερρίκος, μετανάστης από την Αλβανία και σπουδαστής, αναφέρθηκε στο πώς το Κόμμα πρόβαλε τα πραγματικά αίτια της μετανάστευσης, την ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη και πως αυτή χρειάζεται εισαγόμενο φθηνό εργατικό δυναμικό.Το ΚΚΕ αναδεικνύει την ταξική υφή του ζητήματος, παρεμβαίνει μαζί με το ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς, αντιπαλεύει την αστική εξουσία και γι' αυτό όλοι οι μετανάστες πρέπει να συμπαραταχθούν με το Κόμμα, μαζικά και οργανωμένα, μακριά από διχασμούς, στη μάχη ενάντια στην εκμετάλλευση.


Ο Κωνσταντίνος, φοιτητής, επίσης μετανάστης από την Αλβανία, κατήγγειλε τη στάση των άλλων κομμάτων, ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο και στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που προκαλούν φτώχεια και προσφυγιά. Ο ΛΑ.Ο.Σ. καλλιεργεί τον ρατσισμό και εθνικισμό, ο δε ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι διάφορες ψευτοαριστερές ομάδες και μη κυβερνητικές οργανώσεις υπηρετούν χοντρικά την ίδια πολιτική, συσκοτίζοντας την ταξική ουσία της μετανάστευσης.

Για τη λαϊκή εξουσία

Ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στάθηκε στην αταλάντευτη θέση του Κόμματος στο πλευρό των μεταναστών, στη συμβολή του ώστε ο ελληνικός λαός να απεγκλωβιστεί από το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Κάλεσε ντόπιους και πρόσφυγες εργαζόμενους να ορθώσουν ανάστημα στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις τους. Εξήγησε ότι η οικονομική κρίση δεν οφείλεται σε υποκειμενικούς παράγοντες, ούτε περιορίζεται στην Ελλάδα, αλλά οφείλεται στην ίδια τη φύση του καπιταλισμού. Οτι η φιλολαϊκή διέξοδος δεν υπάρχει παρά μόνο στην ανατροπή του συστήματος, να χάσει την εξουσία της η αστική τάξη. Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε το λαό για τα προαποφασισμένα αντεργατικά μέτρα που έρχονταν, ενώ πακτωλός δισεκατομμυρίων χαρίζονταν στο μεγάλο κεφάλαιο με τη μορφή επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών, χρήματα που καλούν σήμερα το λαό να πληρώσει. Οτι δε χωρεί καμία αδράνεια, καμία αναβολή στην ανάπτυξη δράσης από το εργατικό λαϊκό κίνημα. Δεν παραιτούμαστε από διεκδικήσεις όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά απαιτείται η ανάπτυξη κινήματος με τη συμμετοχή εργατών, νεολαίας, φοιτητών, γυναικών, μεταναστών σε δράση με χαρακτηριστικά συνολικής ταξικής αναμέτρησης με το μεγάλο κεφάλαιο για τη βελτίωση συνολικά της ζωής της εργατικής τάξης. Οτι απαιτείται η συμμαχία με τη φτωχομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, όσους πλήττονται από τα μονοπώλια, αλλαγή συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, οργάνωση στα ταξικά συνδικάτα, στο ΠΑΜΕ, παραγκωνισμό των ξεπουλημένων ηγεσιών ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, πολιτικοποίηση της πάλης μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, προκειμένου ο αγώνας να έχει πραγματικά αποτελέσματα.


Στη συνέχεια αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση, όπου οι ίδιοι οι μετανάστες έθεσαν ερωτήματα για το πώς να συμμετέχουν στον ταξικό αγώνα, πώς να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ταξικού κινήματος, των συνδικάτων του, πώς πρακτικά να ενισχύσουν το ΚΚΕ στη δράση του.

Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για την ελληνική μετανάστευση, χοροί από τα παιδιά της Ενωσης Φιλιππινέζων, δημοτικά τραγούδια από την Ελλάδα και την Αλβανία, ενώ στο χώρο του παιδότοπου παιζόταν η παράσταση «Τενεκεδούπολη».

Σήμερα το απόγευμα στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ιός είναι ο καπιταλισμός. Κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος(2020-07-02 00:00:00.0)
Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για Ελληνες και ξένους εργαζόμενους(2012-07-07 00:00:00.0)
Αρχίζει αύριο το Διήμερο για Ελληνες και μετανάστες εργάτες(2011-06-30 00:00:00.0)
Αυθεντική πολιτική και πολιτιστική γιορτή εργαζομένων(2010-07-06 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών(2009-08-05 00:00:00.0)
Ταξική απάντηση αντεπίθεσης από Ελληνες και μετανάστες(2009-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ