Σάββατο 3 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στο «κόκκινο» η ανεργία τσακίζει τους νέους

Ακόμα και τα υποτιμημένα στοιχεία της «Γιούροστατ» καταγράφουν την αυξανόμενη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων ελέω κρίσης

Γάλλοι νεολαίοι διαδηλώνουν ενάντια στους νόμους που στο όνομα της ανεργίας τους παραδίδουν σαν τζάμπα εργατική δύναμη στο κεφάλαιο (φωτο αρχείου)

Associated Press

Γάλλοι νεολαίοι διαδηλώνουν ενάντια στους νόμους που στο όνομα της ανεργίας τους παραδίδουν σαν τζάμπα εργατική δύναμη στο κεφάλαιο (φωτο αρχείου)
Σταθερά τον ανήφορο τραβάει η ανεργία στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, που σε συνδυασμό με τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, τις μειώσεις μισθών και επιδομάτων, την αύξηση της φορολιγίας κ.λπ., σπρώχνει τα λαϊκά στρώματα όλο και περισσότερο στην ανέχεια.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Eurostat (τα οποία υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικότητας), η ανεργία στην ευρωζώνη τον Μάη ήταν στο 10% και στην ΕΕ 9,6%, ενώ τον Μάη του 2009 τα ποσοστά ήταν 9,4% και 8,9%, αντίστοιχα.

Υπολογίζεται ότι 23,127 εκατ. άνθρωποι στην ΕΕ, εκ των οποίων 15,789 εκατ. στην ευρωζώνη, ήταν άνεργοι τον Μάη, δηλαδή 1,801 εκατ. περισσότεροι από πέρσι στην ΕΕ και 991.000 περισσότεροι από πέρσι στην ευρωζώνη. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Αυστρία (4%) και την Ολλανδία (4,3%), ενώ τα υψηλότερα στη Λετονία (20%), την Ισπανία (19,9%) και την Εσθονία (19%).

Εκεί, όμως, που η ανεργία χτυπάει πραγματικά κόκκινο είναι στη νεολαία. Σύμφωνα με τα υποτιμημένα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στους νέους κάτω των 25 χρόνων είναι στο 19,9% για την ευρωζώνη και στο 20,5% για την ΕΕ με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ισπανία (40,5%), την Εσθονία (39,8%) και τη Λετονία (39,7%).

Την ίδια ώρα, τον Ιούνη στις ΗΠΑ, η απασχόληση σημείωσε πτώση κατά 125.000, ενώ τον Μάη είχε αυξηθεί κατά 433.000. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας έπεσε ελαφρά, από το 9,7% τον Μάη στο 9,5%.

Ζυμώνονται αναδιατάξεις στην ΕΕ

Η πρόταση που είχε διατυπώσει παλιότερα ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, περί μεταρρύθμισης των συνθηκών και πρόβλεψης της περίπτωσης της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Ολι Ρεν εμφανίζεται να μην την απορρίπτει.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ο Ο. Ρεν σημειώνει ότι «για να γίνει αυτό, θα πρέπει να τροποποιηθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας, πράγμα που ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο». Χωρίς όμως να το αποκλείει, επισημαίνει ότι «προηγούνται» μεταρρυθμίσεις που δεν απαιτούν την αναθεώρηση της Ευρωσυνθήκης.

Οσο για το κατά πόσον η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη, ο Ο. Ρεν εκτιμά πως «η ιδέα αυτή είναι σουρεαλιστική. Η ευρωζώνη δεν πρόκειται να συρρικνωθεί, αντίθετα διευρύνεται. Σε λίγο, θα γίνει μέλος της και η Εσθονία». Λέει ακόμα: «Η Ελλάδα δε χρειάζεται καμία αναδιάρθρωση του χρέους. Η κυβέρνηση της Αθήνας εφαρμόζει τα μέτρα εξυγίανσης και δρομολογεί τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις».

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, έδειξε χτες ξανά ότι τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Υποστήριξε ότι με το μηχανισμό «διάσωσης» του ευρώ και τα μέτρα που λαμβάνονται, «αγοράσαμε χρόνο για τους εαυτούς μας», τόνισε ότι «αυτή η δουλειά πρέπει τώρα να γίνει για αρκετά χρόνια έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι το ευρώ είναι ασφαλές για μεγάλο διάστημα» και κάλεσε τα κράτη - μέλη να πάρουν μέτρα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών τους.

Πιέζουν για να σφίξει η αντιλαϊκή θηλιά

Σύμφωνα με το «Dow Jones Newswire» ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών πρέπει να κατανοούν τις οικονομικές πραγματικότητες και να ανανεώνουν αλλά και να ενισχύουν το θεσμικό πλαίσιο της ευρωζώνης» και τάχθηκε υπέρ της σύστασης μιας «ανεξάρτητης αρχής» ελέγχου των κρατικών προϋπολογισμών.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να αυστηροποιήσει τους κανόνες για τα ελλείμματα, απαγορεύοντας την ύπαρξή τους αν το χρέος μιας χώρας είναι ψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ και υπογράμμισε ότι η παραβίαση αυτών των κανόνων θα πρέπει να οδηγεί σε αυτόματη επιβολή κυρώσεων, μεταξύ άλλων και απαγόρευσης πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι η νέα πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ιβέτα Ραντίκοβα, δήλωσε ότι η κυβέρνησή της δε θα στηρίξει τη συμμετοχή της χώρας της στο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης προς την ΕΕ «αποτελεί μια τεράστια υποχρέωση» που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του προϋπολογισμού της χώρας.

Η Ι. Ραντίκοβα δήλωσε ότι δεν μπορεί μεν να αλλάξει η συμφωνία για συμμετοχή στο πακέτο δανεισμού, ωστόσο επέμεινε ότι μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και το ύψος του ποσού συμμετοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηλά η ανεργία σε ΕΕ - Ευρωζώνη(2015-01-31 00:00:00.0)
Ενίσχυση κατά 2,4% στην Ευρωζώνη(2014-08-07 00:00:00.0)
Ενέργεια και τράπεζες στην ατζέντα(2013-05-09 00:00:00.0)
Στα 17 εκ. οι επίσημα άνεργοι στην Ευρωζώνη(2012-03-02 00:00:00.0)
Πάνω από 23 εκατομμύρια οι άνεργοι(2010-09-01 00:00:00.0)
Πτώση 4,8% στο β' τρίμηνο(2009-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ